Η χθεσινή (01.09.2021) έξοδος στις αγορές σηματοδοτεί την ολική επαναφορά της Ελλάδος στην κανονικότητα, μία κανονικότητα που σχετίζεται με την επενδυτική αξιολόγηση που θέλει να πετύχει η χώρα μέσα στο 2022.
Τα χρήματα που άντλησε το ελληνικό δημόσιο δεν τα έχει ανάγκη, αλλά επέλεξε να βγει εκ νέου στις αγορές με την επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου.
Και αυτό διότι ο ετήσιος στόχος άντλησης κεφαλαίων από τις χρηματαγορές έχει καλυφθεί και με το παραπάνω, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε τέτοιο ικανοποιητικό επίπεδο και δεν απαιτείται επί του παρόντος νέα ένεση ρευστότητας. Όμως δεν θα πάνε σε κάποιο λογαριασμό και θα μείνουν ακίνητα.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ως βασική επιδίωξη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να ανταλλάξει ακριβό χρέος με φθηνότερο. Η αρχή θα γίνει με χρέος 1,8 δισ. που έχει δανειστεί η Ελλάδα από το ΔΝΤ.
Στην χθεσινή έκδοση το επιτόκιο στο 5ετές ήταν σε ιστορικά χαμηλά και διαμορφώθηκε στο 0,020%, ενώ το επιτόκιο για το 30ετές ήταν στο 1,675%.
Το σύνολο των προσφορών και για τις δύο εκδόσεις άνω των 18,9 δισ. ευρώ. Για μία ακόμη φορά οι θεσμικοί επενδυτές ψήφισαν Ελλάδα. Η σύνθεση επενδυτών ήταν 82% από το εξωτερικό, 18% από την Ελλάδα, 81% θεσμικοί για το 5ετές – 85% από το εξωτερικό, 15% από την Ελλάδα, 88% θεσμικοί για το 30ετές.
Ένας άλλος βασικός στόχος είναι να βελτιωθεί η καμπύλη των ελληνικών εκδόσεων. Η Ελλάδα θέλει μέσα στο 2022 να αποκτήσει επενδυτική βαθμολογία. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί λίγο νωρίτερα, ωστόσο η πανδημία πήγε λίγο πίσω την σχετική προσπάθεια.
Όλοι οι οίκοι αξιολόγησης είναι με το δάχτυλο στην σκανδάλη και αν η Ελλάδα δείξει, όπως τουλάχιστον αναμένεται, θετικά δείγματα γραφής αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό ακόμη και μέσα στο 2021 να υπάρξουν αναβαθμίσεις της.
Η Ελλάδα μέχρι και σήμερα έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 17 δισ., μέσω τεσσάρων εκδόσεων ομολόγων και μίας ανταλλαγής ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Να σημειωθεί ότι ο αρχικός στόχος ήταν να αντληθούν περί τα 12 δισ. δηλαδή έχει υπερκαλυφθεί και με το παραπάνω.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η σημερινή έκδοση είναι απαραίτητα και η τελευταία. Είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία ακόμη τον Νοέμβριο.
Ας δούμε τις εκδόσεις του 2021:
- Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο. Αντλήθηκαν 3,5 δισ., ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,807%.
- Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου με την έκδοση 30ετούς ομολόγου. Το επιτόκιο ήταν στο 1,956% και αντλήθηκαν συνολικά 2,5 δισ.
- Η τρίτη, πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, που είχε επιτόκιο 0,172% το χαμηλότερο ιστορικά για την Ελλάδα, σε σχέση με όλες τις εκδόσεις. Αντλήθηκαν 3 δισ.
- Η 4η έκδοση αφορούσε 10ετές ομόλογο. Πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου. Αντλήθηκαν 2,5 δισ. με επιτόκιο 0,9%.
- Χθες με την επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου αντλήθηκαν 2,5 δισ.
- Περίπου 3 δισ. από την ανταλλαγή ομολόγων με τις ελληνικές τράπεζες.
Πλέον ο επόμενος σταθμός για την ελληνική οικονομία είναι η προσεχής Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, όπου και θα ανακοινωθεί η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ της Ελλάδος στο 2ο τρίμηνο του έτους. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη στο 13%, κάτι που αν τελικά επιβεβαιωθεί θα φέρει πιο κοντά τις θετικές αναθεωρήσεις από τους οίκους αξιολόγησης.