Ξεπέρασε και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην χθεσινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ, ενώ στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση ήταν κατά ένα δισ. λιγότερες.
Επίσης κανείς πρέπει να σταθεί στην ποιότητα των επενδυτών που ήρθαν στην χθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου και οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν θεσμικά χαρτοφυλάκια και ελάχιστα ήταν τα hedge funds.
Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν και ψηφίζουν Ελλάδα.
Ο πρώτος είναι ο αυτονόητος. Όλοι θέλουν να έχουν καλές αποδόσεις και πλέον τις κυνηγούν μανιωδώς, δεδομένου ότι το χθεσινό σχεδόν 0,9% για δέκα χρόνια πολύ δύσκολα το βρίσκεις, αφού στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης η απόδοση για ομόλογα τέτοιας διάρκειας είναι αρνητική.
Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει ότι πλέον οι ξένοι πιστεύουν πως η Ελλάδα πλέον βρίσκεται σε σωστή τροχιά και δεν την φοβούνται για την επόμενη ημέρα, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα. Αυτό όμως δεν φαίνεται να φοβίζει τους ξένους επενδυτές οι οποίοι έρχονται και τοποθετούνται στα ελληνικά ομόλογα και μάλιστα με … ενθουσιασμό.
Η επιτυχία της έκδοσης σχολιάστηκε και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος και με tweet τόνισε: «άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας. Σήμερα εκδώσαμε ένα 10ετές ομόλογο με απόδοση περίπου 0,9%. Η χώρα δανείζεται με ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων».
Όμως και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος. Δήλωσε χαρακτηριστικά «οι σημερινές εκδόσεις – αναφέρεται και σε αυτή των εντόκων που είχε αρνητικό επιτόκιο 0,31% – επιβεβαιώνουν ότι η χώρα κερδίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και επιστρέφει, σταδιακά, στην πλήρη κανονικότητα».
Η ακτινογραφία της χθεσινής έκδοσης
Οι προσφορές χθες ξεπέρασαν τα 30 δισ. με το επιτόκιο να διαμορφώνεται τελικά στο 0,88%, ενώ είχε ξεκινήσει από την περιοχή του 1%
Την έκδοση είχαν αναλάβει να διεκπεραιώσουν BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura.
Ο αρχικός στόχος του ΟΔΔΗΧ και του υπουργείου Οικονομικών ήταν η άντληση 2 δισ., αλλά οι ισχυρή προσφορά οδήγησε τελικά στην άντληση 2,5 δισ. ευρώ. Σην έκδοση του Ιανουαρίου το επιτόκιο είχε κλείσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,807%, με κουπόνι στο 0,75% ενώ ο όγκος των προσφορών ξεπέρασε τα 29 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή, το 69% κατευθύνθηκε σε real money investors, το 22% σε τράπεζες, το 6% σε hedge funds, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 3% κατέληξε σε κεντρικές τράπεζες. Επιπλέον το 92% της επανέκδοσης του ομολόγου κατέληξε στα χέρια ξένων επενδυτών και μόλις το 8% σε Έλληνες επενδυτές και τράπεζες. Συγκεκριμένα, το 24% της έκδοσης το απέκτησαν επενδυτές με έδρα τη Βρετανία, το 19% με έδρα τη Γαλλία, με τη Γερμανία να ακολουθεί στο 13%, τις σκανδιναβικές χώρες στο 9%, την Ιταλία στο 8% και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθούν.