''Οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα προειδοποιούν: Η αναζωπυρωμένη συζήτηση για νέο φόρο στις περιουσίες με στόχο τη μείωση του κρατικού χρέους θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την αγορά κεφαλαίων στην Ελλάδα'' αναφέρει η γερμανική εφημερίδα die Welt.
Η die Welt βάζει στο μικροσκόπιο την πρόταση σοκ από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα της Γερμανίας, με σχόλια από τον Έλληνα καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Π. Πετράκη.
” Ακόμα και μία φήμη θα μπορούσε να προκαλέσει μία φυγή κεφαλαίων. Αυτό είναι το τελευταίο το οποίο θα χρειαζόταν σήμερα η χώρα.
Πρόσφατα η Bundesbank προκάλεσε την αναζωπύρωση της συζήτησης γύρω από μία εισφορά πάνω στην περιουσία: Οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση θα μπορούσαν ενδεχομένως σε περίπτωση μιας απειλούμενης έλλειψης φερεγγυότητας να καλέσουν για άλλη μία φορά τους πολίτες στο ταμείο, σύμφωνα με όσα προτείνει η Bundesbank στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της.
Οι Έλληνες και οι Κύπριοι έχουν πικρές εμπειρίες με τέτοιου τύπου μέτρα. Όταν την Άνοιξη του 2013 η Κύπρος χρεοκόπησε, οι χώρες – μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ επέμεναν να συμμετάσχει το ίδιο το νησί στη διάσωση (του). Δεκάδες χιλιάδες αποταμιευτές των μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών έχασαν το 47,5% των χρηματικών καταθέσεων τους πάνω από το επίπεδο των 100.000 ευρώ.
Το ΔΝΤ φέρνει την εισφορά στην περιουσία στη συζήτηση από το περασμένο φθινόπωρο, προκειμένου οι χώρες – μέλη της ευρωζώνης να ανταπεξέλθουν στα υψηλά χρέη τους. Από τότε φουντώνει κατά καιρούς η συζήτηση γύρω από ένα φόρο επί των πλουσίων. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στις Βρυξέλλες μετά από συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με την πρόταση της Bundesbank πως χρειάζεται πολύ φαντασία για να καταλάβει τι εννοεί η Bundesbank σε σχέση με τις χώρες με τις οποίες ο ίδιος έχει ασχοληθεί. Επίσημη αντίδραση από την πλευρά της Αθήνας μέχρι ώρα δεν υπήρξε από πλευράς Αθήνας. Η Ελλάδα θα ζητήσει από το Eurogroup για άλλη μια φορά να κάνει περισσότερα για να ξεπερασθεί η μιζέρια της. Πολλοί ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι πλούσιοι Έλληνες δημιουργούν πολλά χρήματα εκτός της χώρας. Εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Οικονομικών, όμως, υπογραμμίζουν, την πρόοδο που έχει γίνει στη φορολόγηση της περιουσίας.
Πάντως σύμφωνα με το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας ”η Αθήνα θα πρέπει να ανανεώσει τις βάσεις της φορολόγησης” αλλά όπως τονίζει Έλληνας κτηματομεσίτης ”η εισφορά στην περιουσία υπάρχει σε εμάς εδώ και τρία χρόνια”.
Διαβάστε επίσης: