''Οι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης «λιμοκτονούν» από πιστώσεις, καθώς είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν επιτόκια στα τραπεζικά δάνεια που είναι τρεις φορές υψηλότερα από των γερμανικών ΜμΕ, σύμφωνα με νέα έρευνα'' αναφέρουν οι Financial Times.
Οι μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης «λιμοκτονούν» από πιστώσεις, καθώς είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν επιτόκια στα τραπεζικά δάνεια που είναι τρεις φορές υψηλότερα από των γερμανικών ΜμΕ, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα νέα δάνεια έχουν μειωθεί στο μισό μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, που συνυπογράφουν από κοινού η διεθνής ένωση της τραπεζικής βιομηχανίας Institute of International Finance και η συμβουλευτική Bain & Co. Προκύπτει ότι στις μικρότερες επιχειρήσεις της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας προσφέρονται δάνεια με επιτόκια που είναι 4 με 6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα αντίστοιχα της Γερμανίας.
Η απόκλιση είναι πολύ πιο σοβαρή απ’όσο δείχνουν τα στοιχεία της ΕΚΤ. Στα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ, φαίνεται ότι οι χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης πληρώνουν μεταξύ 1,5 και 2,5 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το 3%, που είναι ο μέσος όρος για τα γερμανικά δάνεια κάτω του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία και προσφέρονται επί το πλείστον στις πιστώσεις προς ΜμΕ.
Οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις καλύπτουν τα δύο τρίτα της απασχόλησης στην Ευρώπη και η κατάσταση της «υγείας» τους είναι ουσιώδης για να έχει ελπίδες η οικονομική αναθέρμανση. Αλλά το υψηλότερο κόστος των δανείων και η αποστράγγιση της προσφοράς τους, υπονομεύουν αυτή την προοπτική, αναφέρει η έκθεση. «Οι ΜμΕ στην Ευρώπη λιμοκτονούν για την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα τροφοδοτήσει την δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη,» γράφει ο John Ott, senior partner της Bain.
Η έκθεση IIF/Bain– που θα παρουσιαστεί στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον σήμερα- αποκαλύπτει επίσης ότι τα νέα δάνεια προς ΜμΕ σε όλη την περιφέρεια, βούλιαξαν κατά 50% και πλέον τα τελευταία 5 χρόνια, με δραματική πτώση 82% στην Ιρλανδία.
Οι όγκοι των νέων δανείων μειώθηκαν 66% στην Ισπανία και 45% στην Πορτογαλία. Πάντως οι πτώσεις σε ορισμένες από τις υποτιθέμενα υγιέστερες οικονομίες της Ευρώπης, ήταν πιο ακραίες από την πτώση 21% στην Ιταλία. Τα δάνεια στην Γαλλία βούλιαξαν 37% ενώ στην Ολλανδία 32%.
Η έρευνα IIF/Bain καταλήγει ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης που έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα θα πρέπει αυτόνομα να συστήσουν εθνικές υπηρεσιακές αρχές που θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα.
Το μεγαλύτερο εμπόδιο στις καλύτερες και φθηνότερες συνθήκες δανεισμού, αναφέρει η έκθεση, είναι η έλλειψη πληροφοριών για το αξιόχρεο των ΜμΕ. Οι αναλυτές χαιρετίζουν τα προγράμματα που υπάρχουν στην Γαλλία, τα οποία εκτελεί η Banque de France, στο Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου οι ασφαλιστές πιστώσεων διενεργούν τυποποιημένες μετρήσεις επιχειρηματικής εμφάνισης.
Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα πρέπει να ενισχυθούν, τονίζει η έρευνα, και κάθε χώρα να μηχανευτεί δική της στρατηγική για την βελτίωση της ροής πληροφοριών για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Το έργο αυτό θα πρέπει να επιβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Οι Βρυξέλλες πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό των λύσεων «ένα μέγεθος για όλους» στην Ευρώπη,» σχολιάζει ο κ. Ott. “Αντ’αυτού θα πρέπει να υποστηρίξουν τις πολλές καινοτόμες πρωτοβουλίες των αγορών που έχουμε διακρίνει σε όλη την ήπειρο και βοηθούν τις ΜμΕ να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στα κεφάλαια τα οποία έχουν τεράστια ανάγκη.»
Διαβάστε επίσης:
Ρεν: Μετά την πρωτοφανή ύφεση η Ελληνική οικονομία σταθεροποιείται
Η Ελλάδα των ανέργων είναι ο παράδεισος των κερδοσκόπων
Θα πληρώνουμε … νοίκι στο κράτος για το σπίτι – Οι τελικές αποφάσεις για τον φόρο στα ακίνητα
Πηγή Euro2day