Οικονομία

Οι Έλληνες χρησιμοποιούν λιγότερο το πλαστικό χρήμα – Μειωμένα τα έσοδα από ΦΠΑ

Από τα χθεσινά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, σε αυτό που μπορεί να σταθεί κάποιος, είναι η σοβαρή μείωση που καταγράφεται στις εισπράξεις ΦΠΑ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα παρουσιάζουν μείωση, δημιουργούν ένα αρνητικό κοκτέιλ που κάνει την κυβέρνηση να ανησυχεί, όχι βραχυπρόθεσμα αλλά σίγουρα μακροπρόθεσμα.

Οι εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή είναι σχετικά εύκολες. Αν δει κανείς τα στοιχεία για την κατανάλωση θα διαπιστώσει ότι αυτά βαίνουν μειούμενα το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων αλλά και της υπερφορολόγησης. Επίσης ένα άλλο στοιχείο που έχει επισημανθεί από καιρό, είναι ότι η υψηλή φορολόγηση έχει ωθήσει πολλούς επιχειρηματίες να εφαρμόζουν διπλούς καταλόγους τιμών. Άλλη τιμή με απόδειξη και άλλη τιμή χωρίς απόδειξη, με τις δύο να απέχουν σημαντικά και να αποτελούν ιδιαίτερο δέλεαρ για τους καταναλωτές να επιλέξουν το … μαύρο χρήμα.

Καμπανάκι στα έσοδα

Αρνητικά είναι τα σημάδια από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 5μηνο του 2018. Και μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι πάνω από τον στόχο, αλλά χαμηλότερα από πέρυσι, ωστόσο η σοβαρή υστέρηση που παρατηρείται στις εισπράξεις από ΦΠΑ, αποτελούν ένα ηχηρό καμπανάκι που μόνο απαρατήρητο δεν μπορεί να περάσει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χρήση πλαστικού χρήματος, έχει χτυπήσει ταβάνι και πλέον αρχίζουν να φαίνονται σημάδια κόπωσης. Όπως δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, οι εισπράξεις είναι κατά 110 εκατ. χαμηλότερα από πέρυσι και κατά 31 εκατ. πιο κάτω από τον στόχο.

Ένα άλλο στοιχείο που ερμηνεύει το υψηλό πλεόνασμα, είναι οι μειωμένες δαπάνες, οι οποίες είναι σχεδόν 700 εκατ. μικρότερες σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,525 δισ. μειωμένο κατά 800 εκατ. περίπου συγκριτικά με το πλεόνασμα που είχε δημοσιοποιηθεί στο πρώτο τετράμηνο του έτους (2,33 δισ. ευρώ). Ο περιορισμός του πλεονάσματος έγκειται κυρίως στη μείωση των εσόδων αλλά και στο γεγονός ότι το δημόσιο ξεκίνησε να αποδίδει τους πόρους που προβλέπονται στον προϋπολογισμό για τους φορείς του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα οι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών, οι εισροές από την Ε.Ε. καθώς και μη φορολογικές εισπράξεις είχαν δημιουργήσει στα τέλη Απριλίου το υπερπλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και την καθυστέρηση απόδοσης των πόρων στα νοσοκομεία.

Πλέον η κατάσταση αυτή αλλάζει, αλλά δεν φαίνεται να απειλείται προς το παρόν ο στόχος για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 18.422 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 834 εκατ. ευρώ ή 4,7% έναντι του στόχου.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17.300 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 372 εκατ. ευρώ ή 2,2% έναντι του στόχου.

 

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα