Το ΔΝΤ αλλά και οι επενδυτές μάλλον δεν συμφωνούν με την πρόθεση της κυβέρνησης να βγει το Φθινόπωρο στις αγορές. Το ΔΝΤ έστειλε το μήνυμα πως το χρέος είναι βιώσιμο αλλά όχι και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ οι επενδυτές μάλλον δεν φαίνονται ενθουσιασμένοι από την προοπτική νέας δοκιμαστικής εξόδου και αυτό φαίνεται από την νέα ανοδική κίνηση που παρουσιάζουν οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα που προσεγγίζουν εκ νέου το 4%.
Στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν πως μένουν προσηλωμένοι στον αρχικό τους σχεδιασμό για δοκιμαστική έξοδο για το Φθινόπωρο με την έκδοση ενός ομολόγου μικρής διάρκειας, κάτω των πέντε ετών, ωστόσο μόνο σίγουροι δεν είναι για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Αυτό που φοβίζει στην παρούσα στιγμή δεν είναι τόσο ότι δεν θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν το ποσό που θα ζητηθεί, όσο το ύψος του επιτοκίου.
Από χθες στο γαϊτανάκι των δηλώσεων γύρω από το αν είναι ή όχι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ήρθε να προστεθεί και αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κομισιόν και το ΔΝΤ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από την Ευρωζώνη, παρά το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρίνει πως η ελάφρυνση μπορεί να μην είναι αρκετή για να καταστήσει βιώσιμο μακροπρόθεσμα το ελληνικό χρέος.
Στην τακτική ενημέρωση Τύπου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα δήλωσε πως οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι «μονίμως απαισιόδοξες» και πως το Ταμείο χρειάστηκε στο παρελθόν να τις αναθεωρήσει.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν κάνει την εκτίμησή τους και εμείς ως Ευρωπαίοι χρηματοδοτούμε το πρόγραμμα και το συμπέρασμά μας είναι πως η ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα είναι επαρκής», δήλωσε.
«Όμως έχουμε επίσης πει πως θα το εξετάσουμε το θέμα εκ νέου το 2032», συμπλήρωσε.
Το ΔΝΤ
Το Ταμείο στην έκθεσή του, αν και παραδέχεται ότι βραχυπρόθεσμα η άσκηση για το ελληνικό χρέος, μπορεί να βγει εντούτοις δηλώνει ότι μεσοπρόθεσμα αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν δεν μεσολαβήσει και νέα δυναμική παρέμβαση – ρύθμιση από τους δανειστές. Ακόμη πιο απαισιόδοξο όμως είναι το ΔΝΤ σε ότι αφορά την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές. Όπως σημειώνει στις προβλέψεις του για τα επιτόκια με τα οποία θα δανείζεται η Ελλάδα από τις αγορές μετά τον Αύγουστο, αυτά θα κινηθούν ανοδικά. Για το 2018 εκτιμά ότι το κόστος θα διαμορφωθεί στο 4,5%, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κατεβάζει το κόστος στο 3,2%. Για το 2019 τα ποσοστά είναι 5,3% και 4,1% αντίστοιχα, και για το 2020 είναι 5,5% και 4,3%. Κατά μέσο όσο και για την περίοδο 2018-2060 το ΔΝΤ ανεβάζει τον επιτοκιακό πήχη στο 5,7%, έναντι 4,7% που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως είναι κατανοητό, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, θα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και δυνητικά το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους μετά το 2030 θα ανεβεί κατά πολύ πάνω από το 15% του ΑΕΠ, εκτός και αν στο διάστημα αυτό προκύψει εκρηκτική ανάπτυξη, κάτι που για την ώρα τουλάχιστον, δεν προκύπτει από καμία πρόβλεψη (κυβέρνηση, ΔΝΤ, Κομισιόν κλπ).
Αποδόσεις ομολόγων
Στο μεταξύ οι επενδυτές δείχνουν έμπρακτα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να τους φοβίζει. Η απόδοση του 10ετούς είναι μία ανάσα από το 4% και συγκεκριμένα στο 3,96%, χθες, μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η απόδοση του 7ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 3,52%, του 5ετούς στο 3,03% και του μονοετούς στο 1,03%.
Του Θανάση Παπαδή