Οικονομία

Οι επενδυτές βομβαρδίζουν τα ελληνικά ομόλογα – Πάνω από το 4% ξανά οι αποδόσεις

Οι αγορές ομολόγων καλπάζουν στην περιφέρεια. Θύμα της κατάστασης αυτής και τα ελληνικά ομόλογα με το ύψος του επιτοκίου για το 10ετές να ξεπερνάει το 4% και να αγγίζει το 4,1%.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά το κόστος χρήματος απαγορευτικό, ακόμη και για σκέψη εξόδου στις αγορές. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ότι δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλοι εκείνοι που ζητούσαν πιο ασφαλή και σε ελεγχόμενο περιβάλλον έξοδο από το Μνημόνιο, προκειμένου να βρεθεί σε κατάσταση που δεν θα είναι επυμητή.

Τα ελληνικά ομόλογα αποδεικνύουν ότι είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε οποιαδήποτε αναταραχή, πόσο μάλλον αν συμβεί κάποιο απρόσμενο περιστατικό που θα επηρεάζει ευθέως την ελληνική οικονομία.

Υπάρχει, βέβαια, η «δικαιολογία» της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όμως δεν είναι επαρκής για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Κανείς δεν περίμενε από το Ταμείο να κηρύξει το τέλος της ελληνικής κρίσης, ούτε υπήρχαν ελπίδες στην κυβέρνηση για βελτίωση του κλίματος εξαιτίας της έκθεσης.

Η πρόβλεψη του ΔΝΤ που αναφέρει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα παραμείνουν εγκλωβισμένες σε επίπεδα μεταξύ 5% και 6% για τις επόμενες δεκαετίες προκάλεσε αντιδράσεις, όμως οι ελληνικές αρχές έχουν πλέον συνηθίσει τις υπερβολικές, πολλές φορές, εκτιμήσεις του.

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το ΔΝΤ στην ουσία δεν επιδιώκει να κερδίσει κάτι ούτε βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ευρώπη, όπως συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν λόγω της άρνησης των Ευρωπαίων να «κουρέψουν» το ελληνικό χρέος. Αυτό που στην ουσία λέει το Ταμείο είναι ότι αν συνεχίσει η Ελλάδα να σέρνεται με μέσο όρο ανάπτυξης πέριξ του 1% δεν μπορεί να περιμένει «ανταπόκριση» από τους επενδυτές.

Οι δικαιολογίες, δηλαδή, για την κυβέρνηση έχουν τελειώσει και πλέον μόνο αφού αποδείξει ότι δεν θα ξηλώσει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που θα φανεί σε διάστημα αρκετών μηνών και σίγουρα εντός της προεκλογικής περιόδου, θα μπορεί να απολαύσει τους καρπούς των προσπαθειών της.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έφτασε κοντά στο 4,1% στις συναλλαγές της Πέμπτης, εξαιτίας του ευρύτερου κλίματος αύξησης των επιτοκίων που κυριαρχεί παγκοσμίως. Την αρχή έκανε η αμερικανική Fed, ενώ χθες ήταν η σειρά των κεντρικών τραπεζών της Ινδίας και της Αγγλίας να αυξήσουν τα επιτόκια, αποδεικνύοντας ότι ο «μηχανισμός επαναφοράς» των αγορών σε… εκτός κρίσης λειτουργία έχει ξεκινήσει για τα καλά.

Το τέλος του φθηνού χρήματος συνεπάγεται ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα πάρουν την ανιούσα και πρώτα επηρεάζονται οι χώρες που έχουν πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κατέγραψαν χθες τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο και ακολούθησαν οι ελληνικοί τίτλοι.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα