Το ζήτημα αυτό μαζί με τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο που αρχίζουν στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας, συζητείται στον «καφέ της Δευτέρας» στη Βουλή με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πολλών υπουργών, μεταξύ αυτών και εκείνοι που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση έχει πλέον συμπλεύσει ανοιχτά με τους Ευρωπαίους επιλέγοντας τις όσο το δυνατόν μικρότερες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό με μία λάιτ ρύθμιση του χρέους.
Το πολιτικό σκεπτικό της επιλογής είναι πως στο εσωτερικό της χώρας δεν είναι δυνατή μία μεγαλύτερη μείωση συντάξεων, ούτε επιβολή περισσότερων από τα 3,6 δις. ευρώ ως το 2018 φόρων, ιδίως σε χαμηλά εισοδήματα. «Η κυβέρνηση θα έχει πολύ μεγάλη δυσκολία αν όχι αδυναμία περάσει από τη Βουλή πιο σκληρά μέτρα από αυτά που έχουν γίνει γνωστά», έλεγε παράγοντας με γνώση των ισορροπιών.
Αν σε αυτό προσθέσουμε τη δυσκολία της Μέρκελ στη Γερμανία, αλλά και άλλες κυβερνήσεις να περάσουν από τα κοινοβούλια μία μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, γίνεται αντιληπτό πως η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει τη λάιτ εκδοχή της ρύθμισης του χρέους με αντάλλαγμα μέτρα πολιτικά διαχειρίσιμα.
Αυτά προς το παρόν, γιατί στο μέλλον, μετά το δημοψήφισμα για το Brexit και το καταλάγιασμα του προσφυγικού , όταν συμβεί, δεν αποκλείεται να δούμε σκλήρυνση της στάσης των Ευρωπαίων αν ως τότε η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει μία βιώσιμη ανάπτυξη και αν, κυρίως, δεν έχει καταφέρει να βγει στις αγορές.
Οσον αφορά στις διαπραγματεύσεις οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα ζητήσει μεν εξηγήσεις από τη Ντέλια Βελκουλέσκου, όμως δεν θα επιμείνει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η Ρουμάνα διαπραγματεύτρια δεν είναι δυνατόν να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση και δεύτερον γιατί η Λαγκάρντ της προσέφερε κάλυψη. Οπότε οι οποιεσδήποτε διεργασίες θα γίνουν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο.
Και όπως έλεγε κυβερνητικό στέλεχος η εκτίμησή του είναι πως θα αναζητηθεί μία φόρμουλα για γρήγορη αξιολόγηση χωρίς τη συγκατάθεση, αλλά ούτε την απόρριψη του ΔΝΤ με ένα ανοιχτό παράθυρο για τη συμμετοχή του Ταμείο στο προσεχές μέλλον και ανάλογα με τις εξελίξεις που θα εκδηλωθούν στην ελληνική οικονομία και κυρίως στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Αν ο προϋπολογισμός κινηθεί όπως το πρώτο δίμηνο, πολλά αγκάθια θα βγουν από το δρόμο. Αν, όμως υπάρξουν ¨τρύπες¨ στα έσοδα, τότε να αναμένουμε νέα μέτρα και μάλιστα πολύ σκληρά.
Οπότε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στην κυβέρνηση περιμένουν μία κάποια συμφωνία για την αξιολόγηση ως τις 12 Απριλίου, την έναρξη των συζητήσεων για το χρέος στις ΗΠΑ κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, χωρίς να γνωρίζει κανείς την ημερομηνία λήξης της συζήτησης για τη ρύθμιση.