Site icon NewsIT

Οι επόμενες 30 ημέρες θα κρίνουν την πορεία της χώρας – Μας πιέζουν για να κρύψουν το άγχος τους – Τα 5 αγκάθια με την τρόικα

09.11.2014 | 22:41
Οι επόμενες 30 ημέρες θα κρίνουν την πορεία της χώρας – Μας πιέζουν για να κρύψουν το άγχος τους – Τα 5 αγκάθια με την τρόικα

- Το πλέον ακανθώδες θέμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα είναι οι ομαδικές απολύσεις - Η κυβέρνηση αναμένεται να υποχωρήσει στις συνδικαλιστικές άδειες που θα τις περιορίσει - Η τρόικα είναι καχύποπτη για το ποιοί πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια και ποιοί απλά δεν θέλουν - Το Μαξίμου δεν συζητάει καν τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα

Τριάντα μέρες σκληρού πόκερ ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Το ορόσημο της 8ης Δεκεμβρίου και η συνεδρίαση του Eurogroup είναι εξίσου σημαντικές για την Ελλάδα, αλλά και για τους πιστωτές.

Παρά την εικόνα της άνεσης που εμφανίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι η πίεση του χρόνου, λένε στην Αθήνα, υπάρχει και στις δύο πλευρές. Θεωρούν δε ότι με το ύφος και τις δηλώσεις τους οι δανειστές επιχειρούν να μεταφέρουν όλο το βάρος της πίεσης στην ελληνική πλευρά, ούτως ώστε να αναγκαστεί να κάνει μεγαλύτερες υποχωρήσεις.

Σε αυτό το μήκος κύματος εντάσσουν και τη στάση της τρόικα για τη ρύθμιση των 100 δόσεων (σ.σ. ήδη για τα ταμεία θα ισχύσει από τη Δευτέρα) που η κυβέρνηση απέρριψε αμέσως.

Το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ψυχροπολεμικό, αλλά και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι ενόψει της συζήτησης για την μετά το μνημόνιο εποχή και το χαρακτήρα που θα πάρει, οφείλουν να βρουν κοινούς τόπους στα «καυτά» ζητήματα, να κάνουν υποχωρήσεις και συμβιβασμούς και στις 8 Δεκεμβρίου να υπάρχει μία συμφωνία που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.

Συνολικά οι δράσεις που θα έπρεπε να έχει υλοποιήσει η Ελλάδα ξεπερνούν τις 600, όμως τα σημαντικά μέτωπα είναι ουσιαστικά πέντε.

1. Το πλέον ακανθώδες είναι το ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις. Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι με τις προτάσεις για ενοποίηση ταμείων με σκοπό να περιοριστεί το διοικητικό κόστος θα καταφέρει να πείσει την τρόικα. Μάλιστα στις νέες προτάσεις το ΙΚΑ αναδεικνύεται σε υπερταμείο, ενώ μένουν ανεξάρτητα μόνο άλλα τρία ταμεία.

Στο υπουργείο θεωρούν ως ατού τις αναλογιστικές μελέτες που δείχνουν πως το κόστος του συνταξιοδοτικού δεν ξεπερνά σε βάθος χρόνου το 2,5% του ΑΕΠ.

Οσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις που ζητά η τρόικα, η ελληνική πλευρά προτάσσει τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, ενώ στο σκέλος που αφορά στους συνδικαλιστές αναμένεται να περιορίσει τις συνδικαλιστικές άδειες και να επιτρέπονται ακόμα και οι απολύσεις για ορισμένες παραβάσεις όπως η απιστία.

2. Τα ¨κόκκινα¨ δάνεια και η ρύθμιση προς τις επιχειρήσεις θα αποτελέσει αιτία μπρα –ντε- φερ. Η τρόικα θέτει ουσιαστικά δύο ζητήματα. Το ένα είναι η επίπτωση στον προϋπολογισμό την οποία υπολογίζει στο 1 δις. ευρώ και το άλλο κατά πόσο είναι ορθός ο διαχωρισμός εκείνων που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πραγματικά τα δάνεια, από εκείνους που καμώνονται πως δεν μπορούν.

3. Το δημοσιονομικό κενό θα βάλει φωτιά αφού υπάρχει μία διαφορά από 1,5 ως 2,5 δις. ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η τρόικα θεωρεί πως με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού υπάρχει δημοσιονομικό κενό 1,5 δις. ευρώ για το 2015 και το ποσό φτάνει στα 2,5 δις. με τη ρύθμιση για τα ¨κόκκινα¨ δάνεια.

Η ελληνική πλευρά αντιτάσσει ότι δεν υφίσταται τέτοιο κενό χάρη στα αυξημένα έσοδα που θα φέρει η ανάπτυξη κατά 2,9% του 2015.

4. Ο φορολογικός μηχανισμός και η φορολογική διοίκηση προκαλεί τριβές μεν αλλά μικρότερες. Η τρόικα ζητά μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από τους πολιτικούς προϊστάμενους, καθώς και ενίσχυση των φοροελεγκτικών μηχανισμών.

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως πιο εύκολα θα βρεθεί ένας συμβιβασμός για τα θέματα αυτά.

5. Ο προϋπολογισμός του 2015 είναι ένα ακόμα αγκάθι. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να οριστικοποιηθεί και το τελικό κείμενο να κατατεθεί στη Βουλή. Και πολλά από τα ζητήματα που είναι προς συζήτηση και διαπραγμάτευση θα επηρεάσουν την τελική μορφή.

Πέραν αυτών, οι δύο πλευρές φαίνεται να είναι πιο κοντά στα θέματα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και στη θέσπιση νέου ενιαίου μισθολογίου. Πλήρης αντίθεση, όμως, υπάρχει στο θέμα της αναδιάρθρωσης του καθεστώτος του ΦΠΑ, καθώς η τρόικα θέλει τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή και η κυβέρνηση δεν το συζητάει.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version