Site icon NewsIT
08:46 | 30.09.14

Οι Financial Times ξεφτιλίζουν την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία

Οι Financial Times ξεφτιλίζουν την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία
Newsit Newsroom

Συνώνυμος με την εξαπάτηση είναι ο όρος ''greek statistics'', αναφέρουν οι Financial Times, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα χάσει τη διορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποστολή των αναθεωρημένων μετρήσεων για το έλλειμμα των δύο τελευταίων δεκαετιών, παρατείνοντας το μυστήριο για το κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση παραποίησε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ώστε να επιτύχει την ένταξη στο ευρώ, .

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times.

Η Ελλάδα χάνει την διορία για να δηλώσει αλλαγές στα ελλείμματα

Η Ελλάδα θα χάσει την Τρίτη τη διορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποστολή των αναθεωρημένων μετρήσεων για το έλλειμμα των δύο τελευταίων δεκαετιών, παρατείνοντας το μυστήριο για το κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση παραποίησε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ώστε να επιτύχει την ένταξη στο ευρώ.

Η ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία, ζήτησε τον Φεβρουάριο στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών ώστε να προετοιμάσει την αποστολή τους στις Βρυξέλλες για την περίοδο 1995 με 2013. Αλλά έλαβε την πρώτη παρτίδα μόλις στις αρχές του Σεπτεμβρίου, εξαιτίας καθυστερήσεων στο υπουργείο.

«Ήταν αδύνατο να τηρήσουμε την διορία εξαιτίας των καθυστερήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου.

Ο όρος «greek statistics» έχει γίνει συνώνυμος με την εξαπάτηση

Ο όρος «greek statistics» έχει γίνει συνώνυμος με την εξαπάτηση αφότου η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., κατηγόρησε σε έκθεση της το 2010 την Αθήνα ότι έχει επανειλημμένα δώσει λανθασμένα νούμερα για το ΑΕΠ, το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Η αναγνώριση από την νέα ελληνική κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2009 πως τα προηγούμενα στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα ήταν πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά, ήταν το πρώτο συμβάν που ταρακούνησε τους επενδυτές και επίσπευσε το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Το μέγεθος της χειραγώγησης δεν είχε γίνει ποτέ γνωστό και η δημοσίευση των αναθεωρημένων μετρήσεων από την Eurostat με βάση την οδηγία ESA 2010 μπορεί να είναι ντροπιαστική»

Τα ιστορικά στοιχεία για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα εξαιτίας των ενδείξεων ότι η ελληνική κυβέρνηση παραπλάνησε τις Βρυξέλλες για το έλλειμμα του 1999, ώστε να ενταχθεί στο ευρώ το 2001. Με βάση αναθεωρημένες μετρήσεις για το χρέος και το έλλειμμα, η Ελλάδα θα παραβίαζε το όριο για έλλειμμα 3% του ΑΕΠ.

Οι τελικές μετρήσεις που θα δοθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες μπορεί να δείχνουν το μέγεθος της παραποίησης και να ρίξει νέο φως στον τρόπο με τον οποίο τη διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση.

«Το μέγεθος της χειραγώγησης δεν είχε γίνει ποτέ γνωστό και η δημοσίευση των αναθεωρημένων μετρήσεων από την Eurostat με βάση την οδηγία ESA 2010 μπορεί να είναι ντροπιαστική» σημείωσε Έλληνας οικονομολόγος, αναφερόμενος στην στατιστική μεθοδολογία της Eurostat.

O κ. Γεωργίου δήλωσε ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα έχει έτοιμες τις τελικές αναθεωρήσεις ως τον Ιανουάριο. «Εκτιμούμε ότι αυτή τη στιγμή λαμβάνουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση του έργου» είπε.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανασυστάθηκε κατά την πρώτη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας με στόχο τον εκσυγχρονισμό της συλλογής και επεξεργασίας των στατιστικών στοιχείων χωρίς την παρεμβολή της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας. Η υπηρεσία έχει κερδίσει τα εύσημα των Βρυξελλών για την βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών, αλλά ο πρόεδρος της έχει δεχθεί πυρά από πολιτικούς που δεν θέλουν να δεχθούν την ανεξαρτησία του.

Ο κ. Γεωργίου, ο οποίος έχει πάρει άδεια από την δουλειά του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αναλάβει την διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ, έχει δεχθεί μήνυση από την καθηγήτρια στατιστικής Ζωή Γεωργαντά.

Η κ. Γεωργαντά, η οποία ήταν μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, κατηγόρησε τον κ. Γεωργίου και την ομάδα του ότι χρησιμοποίησαν ανακριβείς μεθόδους για να διογκώσουν τεχνητά το έλλειμμα του 2009, που χρησιμοποιήθηκε ως σημείο εκκίνησης από τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας για τον υπολογισμό των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Η υπόθεση στηρίζεται από πολιτικούς στην κυβέρνηση συνεργασίας που έχουν αποκαλέσει τον κ. Γεωργίου «προδότη». Αν βρεθεί ένοχος στη δίκη, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης ως και πέντε έτη

Ο κ. Γεωργίου και δύο υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ διώκονται για ψευδείς δηλώσεις και χρησιμοποίηση παράνομων πρακτικών για την υπονόμευση των «εθνικών συμφερόντων» όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο έφτασε στο 15,9% του ΑΕΠ εκείνη την χρονιά.

Αν και οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να αφήσουν στην άκρη την υπόθεση, φαίνεται πως έχει μπει στον πάγο μετά από διαμαρτυρίες των διεθνών δανειστών στην κυβέρνηση πως ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΣΤ διώκεται επειδή διευθύνει την ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα κριτήρια που ισχύουν διεθνώς.

Εντωμεταξύ, μια διαφορετική έρευνα διεξάγεται για διάπραξη παραπτώματος από τον κ. Γεωργίου για την μη υποβολή των αναθεωρημένων μετρήσεων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, μολονότι μια τέτοια κίνηση θα ερχόταν σε σύγκρουση με τις διεθνείς στατιστικές πρακτικές.

Η υπόθεση στηρίζεται από πολιτικούς στην κυβέρνηση συνεργασίας που έχουν αποκαλέσει τον κ. Γεωργίου «προδότη». Αν βρεθεί ένοχος στη δίκη, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης ως και πέντε έτη.

Διαβάστε επίσης:

Ρύθμιση ανάσα – Άμεσες επιστροφές ΦΠΑ για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες…

120 δόσεις και διαγραφές προστίμων – 110.000 επιχειρήσεις βλέπουν φως…

Δημόσιο: 35.200 έλεγχοι συμβάσεων – Οι … ύποπτες υπηρεσίες και…

Τροπολογία στη Βουλή για τις μετεγγραφές φοιτητών – Τι αλλάζει…


Πηγή Euro2day

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version