Οικονομία

Οι φόροι που θέλει να μειώσει η κυβέρνηση στην 2ετία 2022 – 2023

Λίγο πριν ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων που ανακοίνωσε από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ανοίξει η συζήτηση για το επόμενο πακέτο ελαφρύνσεων, ένα πακέτο που δεν είναι τίποτε άλλο από αυτά που απομένουν να γίνουν σε σχέση με το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ ή για την ακρίβεια το μεγαλύτερο μέρος αυτών.

Το Μέγαρο Μαξίμου, θέλουν να πάνε σε εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, με τις περισσότερες υποσχέσεις να έχουν γίνει πράξη. Γνωρίζουν βέβαια ότι οι συνθήκες μέσα στην 4ετία δεν ήταν ιδανικές, ώστε να προχωρήσουν σε φοροελαφρύνσεις χωρίς εμπόδια.

Πλέον όμως στην κυβέρνηση απέκτησαν – μάλλον απρόσμενα ως προς την ένταση – έναν ισχυρό σύμμαχο. Και αυτός λέγεται ανάπτυξη. Ο ρυθμός είναι κατά πολύ πάνω από τις προβλέψεις. Στα μέσα της χρονιάς, οι διεθνείς οίκοι έβλεπαν το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ λίγο πάνω από το 3%, εν συνεχεία λίγο πάνω από το 5% και πλέον οι εκτιμήσεις είναι πέριξ του 8%.

Ο όποιος δημοσιονομικός χώρος θα σημάνει αυτόματα νέες ελαφρύνσεις. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν τι θέλουν να κάνουν, αλλά δεν ξέρουν πότε αυτό μπορεί να γίνει, αν και είναι πεπεισμένοι ότι ένα μέρος αυτών θα υλοποιηθούν εντός του 2022.

Ας δούμε ποια είναι αυτά τα μέτρα:

  • Επέκταση και μονιμοποίηση της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αλλά και τους συνταξιούχους.
  • Περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Το ποσοστό αυτό θα έρθει να συμπληρώσει τη μείωση 22% που ήδη έχει πραγματοποιηθεί το 2019, ώστε η συνολική μείωση να φτάσει το 30%.
  • Συρρίκνωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%,σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.
  • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα. Στόχος είναι να επιτευχθεί σωρευτική μείωση έως 5 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2023, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56%.
  • «Κούρεμα» στο 50% σε πρώτη φάση και αργότερα πλήρης κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Επιπλέον μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα