Τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές καταγράφει η Ελλάδα από όλες τις γειτονικές χώρες ακόμη και από την Τουρκία με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία και το πολύπλοκο φορολογικό σύστημα, οι επενδυτές να το "βάζουν στα πόδια".
Την τάση που είχε διαπιστωθεί και τα προηγούμενα χρόνια να μεταβάλλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα οι συντελεστές φορολογίας συνεχίζει να καταγράφει η ετήσια Έρευνα Εταιρικών και Έμμεσων Φορολογικών Συντελεστών που διεξήγαγε η KPMG για το 2012.
Φαίνεται λοιπόν- όπως επισημαίνεται στην έρευνα- ότι οι συντελεστές φορολόγησης των εταιρειών καθώς και οι φορολογικοί συντελεστές έμμεσων φόρων σε όλο τον κόσμο είναι σε μια συνεχή κατάσταση αλλαγής, καθώς οι κυβερνήσεις τείνουν από τη μία να αυξάνουν τους έμμεσους φόρους ώστε να αυξήσουν τα έσοδά τους, αλλά ταυτόχρονα να μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος των συντελεστών έμμεσης φορολογίας αυξήθηκε κατά 0,17 ποσοστιαίες μονάδες σε φτάνοντας το 15,50%. Στο μεταξύ, ο μέσος όρος των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων παρέμεινε σχεδόν σταθερός σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ για το 2013 πολλές χώρες περιλαμβάνουν στον προϋπολογισμό τους τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων.
Ο μέσος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος στην Ευρώπη για το 2012 είναι 20.5% ενώ στην Ελλάδα για το 2013 μετά τις αλλαγές του Ν.4110/2013 ο συντελεστής φορολογίας Νομικών Προσώπων αυξήθηκε από 20% σε 26%. Αντίστοιχα, ο μέσος συντελεστής φορολόγησης έμμεσων φόρων στην Ευρώπη είναι 20% ενώ για το 2012 στην Ελλάδα ήταν 23%.
«Από την έρευνα είναι φανερό ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότεροι από όλες τις γειτονικές μας χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας που αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστή μας στην προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού» σχολιάζει η Γεωργία Σταματέλου, γενική διευθύντρια στο Φορολογικό Τμήμα της KPMG. «Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα του φορολογικού μας συστήματος και τη γραφειοκρατία δυσκολεύουν κατά πολύ την προσπάθεια προσέλκυσης και διατήρησης επενδύσεων. Πιστεύουμε ότι ο στόχος της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι το να δημιουργηθεί ένα απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα. Θα πρέπει να επιτευχθεί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω νέων επενδύσεων και κυρίως μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε πιο ανταγωνιστικούς φορολογικούς συντελεστές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σαμαράς σε Καταριανούς: “Ελάτε να επενδύσετε σε εμπορικά κέντρα, τουρισμό και ενέργεια”