Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα το μεσημέρι από τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρο Σκυλακάκη. Βέβαια το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι ο Σεπτέμβριος, αφού πληρώνονται δύο πολύ σημαντικές καταβολές. Πρόκειται για την 2η δόση του φόρου εισοδήματος και την 1η δόση του ΕΝΦΙΑ.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι μπορεί να κερδηθεί το στοίχημα και όχι μόνο να καλυφθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% το 2019, αλλά να βρεθεί και ένας μικρός δημοσιονομικός χώρος, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί καλύτερα το θέμα των πλεονασμάτων.
[read4more]
Πιο συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαφορά στο σκέλος των εσόδων προκύπτει από φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων αλλά και τον ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις, μπήκαν καθυστερημένα στη διαδικασία πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος λόγω της παράτασης που δόθηκε στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Από την άλλη, ο ΦΠΑ φαίνεται να μετατρέπεται στην ευχάριστη έκπληξη της φετινής χρονιάς καθώς παρά τη μείωση των συντελεστών που έγινε στα τρόφιμα, στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά και στην εστίαση, όχι μόνο δεν παρατηρείται υστέρηση προς το παρόν (έναντι του στόχου ο οποίος είχε τεθεί τον Νοέμβριο του 2018 πριν καν υπάρξει ως σκέψη η μείωση του ΦΠΑ) αλλά ακόμη και υπέρβαση έναντι του στόχου.
Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι ο πλέον κρίσιμος μήνας είναι Σεπτέμβριος, θα συμπέσει για πρώτη φορά η πληρωμή του φόρου εισοδήματος νομικών και φυσικών προσώπων με τον ΕΝΦΙΑ ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να υποβληθούν και οι αιτήσεις για την συμμετοχή στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και οι επιχειρήσεις, θα χρειαστεί να έχουν ακόμη και τρεις διαφορετικές δοσοληψίες με την εφορία με το συνολικό ποσό των φόρων που θα πρέπει να καταβληθούν να ξεπερνά ακόμη και τα πέντε δισ. ευρώ.
Ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα και «συγκράτηση» των δαπανών έναντι των στόχων. Αυτή έχει προέλθει από το φαινόμενο του «φουσκώματος» των δαπανών κατά το στάδιο της σύνταξης του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα τώρα να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Μέχρι το τέλος του έτους, από το σκέλος των δαπανών αναμένεται να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η εξέλιξη αυτή πάντως έρχεται σε μία εξαιρετικά καλή χρονική συγκυρία για το οικονομικό επιτελείο καθώς από σήμερα, καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να βάλουν στο «μικροσκόπιο» (μεταξύ άλλων) και τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού. Η επίτευξη του φετινού στόχου (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της κυβέρνησης καθώς θα αποδειχθεί ότι είναι εφικτό να μειώνονται φόροι χωρίς να δημιουργείται τρύπα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ήδη, στον φετινό προϋπολογισμό έχουν συμπεριληφθεί φορολογικές ελαφρύνσεις άνω του ενός δισ. ευρώ καθώς η εκτίμηση του δημοσιονομικού κόστους από τη μείωση του ΦΠΑ ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ ενώ κατά 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι έχει μειωθεί και το βεβαιωμένο ποσό του ΕΝΦΙΑ. Αν παρατηρηθεί υπέρβαση έναντι του στόχου και κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο, τότε το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να μιλά με βεβαιότητα για επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου έστω και αν υπολείπεται ένα ολόκληρο τρίμηνο γεμάτο από φόρους συνολικού ύψους άνω των 15 δισ. ευρώ.