Site icon NewsIT

Οι φόβοι για τη ζήτηση πετρελαίου υπερισχύουν της γεωπολιτικής αναταραχής και κρατούν υπό έλεγχο τις τιμές

19.01.2024 | 06:12
Οι φόβοι για τη ζήτηση πετρελαίου υπερισχύουν της γεωπολιτικής αναταραχής και κρατούν υπό έλεγχο τις τιμές

FILE PHOTO: The Galaxy Leader cargo ship is escorted by Houthi boats in the Red Sea in this photo released November 20, 2023. Houthi Military Media/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY/File Photo

Οι τιμές στο ενεργειακό μίγμα έχουν φροντίσει να τρελάνουν τους καταναλωτές και τους αναλυτές, οι οποίοι από την μία εκφράζουν φόβους για την πορεία τους και από την άλλη βλέπουν ότι οι αυξομειώσεις είναι τέτοιες οι οποίες από την μία προκαλούν εφησυχασμό και από την άλλη εντείνουν την ανησυχία.

Περισσότερες από 100 ημέρες από την ώρα που οι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ και προχώρησαν στις γνωστές φρικαλεότητες και η αναταραχή στην περιοχή όχι μόνο δεν έχει κοπάσει αλλά κάθε ημέρα προστίθενται και άλλα επεισόδια που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερους φόβους. Ωστόσο η πορεία των τιμών (σ.σ. η οποία αφορά άμεσα ιδίως τους καταναλωτές) δεν δείχνει σε καμία περίπτωση … τρόμο. Μάλλον υπό έλεγχο φαίνεται η κατάσταση επί του παρόντος. Οι τιμές στο πετρέλαιο είναι κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, παρά την χθεσινή άνοδο, η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει κάτω των 30 ευρώ η MWh που αποτελεί χαμηλό 5μηνου.

Την ίδια στιγμή οι χονδρικές τιμές του ρεύματος, προφανώς και εξαιτίας και του καλού καιρού στην Ελλάδα είναι στα επίπεδα των 80 ευρώ η MWh. Επίσης οι λιανικές τιμές στα πρατήρια μάλλον παραμένουν στα ίδια επίπεδα εδώ και πολύ καιρό με πολύ μικρές αυξομειώσεις.

Οι αναλυτές που καλούνται να σχολιάσουν την μάλλον ιδιόμορφη αυτή κατάσταση που επικρατεί διεθνώς στις αγορές σημειώνουν ότι, προφανώς πρόκειται είτε για μία εικονική πραγματικότητα λίγο πριν ξεσπάσει η θύελλα, είτε οι φόβοι για την πραγματική οικονομία είναι τόσο ισχυροί που μάλλον αγνοούνται άλλες παράμετροι που επηρεάζουν την αγορά όπως οι γεωπολιτικές εξελίξεις.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο πετρέλαιο η ανώτερη τιμή του τελευταίου 3μηνου είναι τα 92 δολάρια το βαρέλι λίγες ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Μετά και παρά την επίθεση στην Γάζα και τα όσα ακολούθησαν με τις απειλές του Ιράν και της Χεζμπολάχ για γενίκευση του πολέμου, αλλά και των τελευταίων εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα με τις συνεχείς επιθέσεις των ανταρτών Χούθι και τα επακόλουθα αυτών, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι και δεν δείχνουν καμία απολύτως διάθεση να κινηθούν ανοδικά.

Αντίβαρο στην όλη αυτή κατάσταση αποτελεί η εντεινόμενη ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, με τις καθυστερήσεις που φαίνεται να υπάρχουν στην διαδικασία έναρξης για την μείωση των επιτοκίων. Οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι υπαρκτοί και αυτό αντικατοπτρίζεται στην εκτιμώμενη μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο.

Είναι χαρακτηριστική η πορεία της τιμής του πετρελαίου Brent σήμερα στις διεθνείς αγορές. Η τιμή του βρέθηκε και στην περιοχή των 79 δολαρίων το βαρέλι, κυρίως λόγω της ξαφνικής μείωσης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά πετρελαίου είναι η ζήτηση. Μάλιστα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) με έδρα το Παρίσι προέβλεψε χθες ότι η ζήτηση πετρελαίου θα περιοριστεί στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2024, σημειώνοντας μείωση από τα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως που ήταν τον προηγούμενο χρόνο. Η συνολική ζήτηση αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 103 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η αύξηση της ζήτησης για το 2024 είχε προηγουμένως εκτιμηθεί σε 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Πάντως η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ επισήμανε ότι η αύξηση της ζήτησης θα είναι διπλάσια από τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ, γεγονός που θα δημιουργήσει συνθήκες «σφιχτής αγοράς» το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Οι επενδυτές στην παρούσα φάση φαίνεται να έχουν σε μεγάλο βαθμό προσπεράσει την απειλή μιας κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, παρόλο που οι αντάρτες Χούθι έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα, γεγονός που έχει αναγκάσει την αλλαγή δρομολόγησης των δεξαμενόπλοιων και των φορτηγών πλοίων. Μέχρι τώρα οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, αν και παραμένουν αυξημένες, δεν έχουν ακόμη προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στον εφοδιασμό.

Και μέσα σε αυτό το γενικότερο θολό κλίμα διεθνώς οι τιμές του φυσικού αερίου κινήθηκαν και αυτές έντονα πτωτικά υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα χθες το φυσικό αέριο στην χρηματιστηριακή αγορά της Ολλανδίας βρέθηκε στην περιοχή των 28 ευρώ η MWh, λίγο υψηλότερα σε σχέση με την Τετάρτη.

Στην χονδρική αγορά του ρεύματος η τιμή υποχώρησε ξανά κάτω από τα επίπεδα των 100 ευρώ η MWh, με τα μέσα επίπεδα του Ιανουαρίου να διατηρούνται κατά πολύ κάτω από τα 90 ευρώ. Η αυριανή τιμή θα είναι λίγο πάνω από τα 80 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί στο μίγμα την μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με 44,58% και ακολουθεί το φυσικό αέριο με 28,66, οι εισαγωγές με 12,52%, τα υδροηλεκτρικά με 6,7% και οι λιγνιτικές μονάδες με 4,76%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version