- Απόλυτη η Μέρκελ : Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για το κούρεμα - Ενώ ήταν απόλυτος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών για το ύψος του ελληνικού χρέους το 2020 τώρα δείχνει να υποχωρεί - Γάλλος υπουργός Οικονομικών : ''Γερμανία και Γαλλία είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Ελλάδα'' - Ε.Βενιζέλος : ''Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία εγκαίρως'' - Η σιγουριά του Όλι Ρεν - Οι δηλώσεις πυροδοτούν χρηματιστηριακή έκρηξη +5% στην Αθήνα
Ώρα μηδέν για τη συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους καθώς η Μέρκελ με δήλωση της ουσιαστικά απέκλεισε κάθε άλλη εναλλακτική λύση για την Ελλάδα.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, θέλοντας να προλάβει τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ώρες, πως δηλαδή η Ελλάδα αντί να περιμένει το κούρεμα θα πάρει ένα δάνειο-γέφυρα για να διασωθεί, έβαλε τα πράγματα στη θέση της ξεκόβοντας αυτό το σενάριο.
“Για μένα δεν υπάρχει θέμα δανείου-γέφυρας για την Ελλάδα αν συνεχίσουν να τραβάνε οι διαπραγματεύσεις για το PSI”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Πιθανότατα άλλο ένα στοιχείο που δείχνει πως κλείνει το deal για το ελληνικό κούρεμα, κρύβεται σε έναν υπαινιγμό του Β.Σόιμπλε που φανερώνει συμβιβασμό για το ύψος του επιτοκίου στα νέα ομόλογα, κάτι το οποίο αποτελεί εως τώρα το μεγαλύτερο αγκάθι.
” Το ελληνικό χρέος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει «κατά πολύ» το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020” είναι η νεότερη δήλωση από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών που απέχει κατά πολύ από την εως τώρα ανυποχώρητη θέση του.
Γιατί ο Σόιμπλε επέμενε πως για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος από το 2020 θα πρέπει να είναι κατώτερο από το 120% του ΑΕΠ, και συνεπώς ζητούσε στα νέα ομόλογα το επιτόκιο να είναι κατώτερο του 3%, όταν για τους τραπεζίτες η ”κόκκινη γραμμή” ήταν στο 4%.
Τώρα όμως ο Σόιμπλε βάζει νερό στο κρασί του δηλώνοντας πως δεν θα πρέπει να γίνει μεγάλη υπέρβαση στο στόχο του 120%.
Ο Β.Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως θέλει μέχρι τον Μάρτιο να υπάρχει συμφωνία για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, που πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το χρέος, το έλλειμμα και τις μεταρρυθμίσεις.
Πιθανώς για αυτό και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών τονίζοντας μία προς μία τις λέξεις του δήλωσε ”η συμφωνία για το PSI φαίνεται να σχηματοποιείται”.
Στο δρόμο για το Eurogroup, ο Φ.Μπαρουάν προσθέτει πως Γαλλία και Γερμανία είναι αποφασισμένες να στηρίξουν την Ελλάδα.
Στις σοβαρές αυτές ενδείξεις πρέπει να προσθέσουμε και τη σημερινή δήλωση, γεμάτη σιγουριά, του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου πως ” Δεν κινδυνεύει με ναυάγιο το PSI”.
Ενώ και ο Ε.Βενιζέλος, λίγο πριν τη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έκανε την ακόλουθη δήλωση:
”Σε ό,τι αφορά το PSI ενεργούμε πάντα σε συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους. Έχουμε πολύ εποικοδομητική συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε την όλη διαδικασία εγκαίρως”.
Στο ίδιο κλίμα και ο Φινλανδός επίτροπος Όλι Ρεν που εμφανίστηκε σίγουρος ότι οι συνομιλίες θα καταλήξουν σύντομα: ”Οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος προχωρούν καλά σε τεχνικό επίπεδο”.
Την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται οριστικές αποφάσεις από το σημερινό Eurogroup σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γιάχερ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Ο Γ. Ντε Γιάχερ τόνισε ότι θα πρέπει να αναμένουμε τη σύναψη συμφωνίας για το PSI, ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να λαμβάνουν οι χώρες με προβλήματα οικονομική στήριξη.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αναμένει κατά τη σημερινή συζήτηση ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για την πορεία των διαπραγματεύσεων επί του PSI.
Διαβάστε επίσης :