Εσείς ποιον Τραμπ πιστεύετε; Τον προεκλογικό ή εκείνον που διεφάνη μετά την εκλογή του με τον πρώτο ευχαριστήριο λόγο;
Οι χρηματαγορές αρχικά φοβήθηκαν τον προεκλογικό με αποτέλεσμα η πτώση των μετοχών να αγγίζει ακόμα και το 6%, αλλά τελικά ενθουσιάστηκαν με τον μετεκλογικό με αποτέλεσμα η Wall Street να κλείσει με κέρδη μεγαλύτερα από 3%.
Ο διπρόσωπος λοιπόν θεός των αρχαίων Ρωμαίων Ιανός βρήκε την απόλυτη έκφραση στον Τραμπ.
Οι αγορές χρήματος και προϊόντων συντάχθηκαν πλήρως με τη θετική γι’ αυτές πλευρά.
Ενώ στο άκουσμα της ενδεχόμενης νίκης άρχισαν να πέφτουν οι μετοχές μέχρι του σημείου να αγγίξουν το τυπικά εκφραζόμενο κράχ, να πέφτει επίσης το πετρέλαιο και να κερδίζουν έδαφος ο χρυσός και τα ομόλογα ισχυρών χωρών όπως η Γερμανία και η Γαλλία, με την εκφώνηση του λόγου του Ιανού Τραμπ ένας παράδοξος, σε πρώτη ανάγνωση, ενθουσιασμός κατέλαβε τις αγορές με αποτέλεσμα να ακολουθηθεί η ακριβώς αντίστροφη πορεία.
Οι αναλυτές, οι χρηματιστές και οι άνθρωποι των αγορών γενικώς, ερμήνευσαν ως επιχείρηση απομάκρυνσης από τα αχαρτογράφητα προεκλογικά νερά και επιστροφής σε γνωστά μονοπάτια για τις αγορές, με το λόγο του ο νέος πρόεδρος πλέον επιχείρηςε να τους καθησυχάσει, γιατί αυτό επιδίωκε πραγματικά (όχι μόνο τις αγορές, αλλά πρωτίστως τους Αμερικανούς). Και εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε πως ως προς τις αγορές τα κατάφερε.
Ο δεύτερος ουσιαστικός παράγοντας της αντιστροφής ήταν η υπόσχεση για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και τρίτος η νίκη των Ρεπουμπλικάνων σε Βουλή και Γερουσία και η προσδοκία ότι το κόμμα θα καταφέρει να χαλιναγωγήσει τον Πρόεδρο.
Βεβαίως, ο Πρόεδρος πλέον Τραμπ παραμένει ένα μεγάλο και πολυσύνθετο αίνιγμα, όμως οι αγορές προς το παρόν επέλεξαν το καλό γι’ αυτές σενάριο.