Τετάρτη, 20 Νοε.
14oC Αθήνα

Οι ιδιώτες θα κερδίσουν από το κούρεμα”

Με άρθρο του στους Financial Times ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini εξηγεί πως το κούρεμα θα το πληρώσουν φορολογούμενοι ενώ οι τράπεζες θα μετρήσουν κέρδη.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο ”Οι ιδιώτες πιστωτές είναι οι …τυχεροί”

Έχει αναπτυχθεί ένας μύθος, ότι οι ιδιώτες πιστωτές αποδέχονται μεγάλες ζημιές στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ ο επίσημος τομέας την γλιτώνει ελαφρά.

Οι αξιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απολαμβάνουν παραδοσιακά seniority. Ομως και τα ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης επίσης γλιτώνουν το κούρεμα. Το ίδιο ισχύει για τα δάνεια από τα ταμεία διασώσεων της ευρωζώνης που απολαμβάνουν παρόμοιο νομικό καθεστώς με τις ιδιωτικές αξιώσεις.

Οπότε, ο μύθος λέει ότι οι ιδιωτικές αξιώσεις γίνονται «μειωμένης εξασφάλισης» μπροστά στις επίσημες, με μια διαδικασία που αντιπαρατίθεται στην αποδεκτή νομική πρακτική.

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι ιδιώτες πιστωτές εξασφάλισαν μια πολύ «γλυκιά» συμφωνία, ενώ οι πλέον ουσιώδεις και οι μελλοντικές ζημίες έχουν μετατεθεί στους επίσημους πιστωτές.

Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να σταματήσουν να παραπονούνται και να δεχτούν την συμφωνία που τους προσφέρεται αυτή την εβδομάδα. Θα υποστούν κάποιες ζημιές, αλλά θα είναι περιορισμένες και, με βάση την αξία στην αγορά, η συμφωνία ανταλλαγής τους δίνει την δυνατότητα ακόμη και κέρδους επί του κεφαλαίου.

Πράγματι, το γεγονός ότι τα νέα ομόλογα αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη αξία από τα παλαιά ομόλογα, υποδεικνύει ότι η εκτέλεση του PSI έχει μεταθέσει ακόμη περισσότερες ζημιές στους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα κέρδη από τις καλές εποχές –και μέχρι το PSI- είχαν ιδιωτικοποιηθεί, ενώ οι περισσότερες απώλειες τώρα κοινωνικοποιούνται. Οι φορολογούμενοι των επίσημων πιστωτών της Ελλάδας, και όχι οι ιδιώτες ομολογιούχοι, θα καταλήξουν να πληρώσουν τις περισσότερες από το ελληνικό αναξιόχρεο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

Διαβάστε επίσης :

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε