Site icon NewsIT

Οι καυτές “πατάτες” του νέου υπουργού Οικονομικών και η προειδοποίησή του στην τρόικα – Εγκώμια από τον διεθνή Τύπο

10.06.2014 | 21:55
Οι καυτές “πατάτες” του νέου υπουργού Οικονομικών και η προειδοποίησή του στην τρόικα – Εγκώμια από τον διεθνή Τύπο

 - Οι ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται πως επικροτούν την επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη ως νέο ΥΠΟΙΚ - Δημοσίευμα χαρακτηρίζει τον νέο υπουργό Οικονομικών ως εγγύηση για τους πιστωτές - Τα διεθνή μέσα θεωρούν θετικό στοιχείο πως ο νέος ΥΠΟΙΚ δεν ανήκει σε κανένα κομματικό χώρο - Στις πρώτες δηλώσεις του ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνεται πάντα αυτό που θέλει η τρόικα - Τα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού θεωρούν σίγουρο πως ο κ. Στουρνάρας θα είναι ο νέος Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Ούτε ένα λεπτό δεν έχει περιθώριο ο νέος υπουργός Οικονομικών για εφησυχασμό και έτσι αμέσως μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον Γιάννη Στουρνάρα, αμέσως ξεκίνησε ευρεία σύσκεψη με όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τους επόμενους στόχους της κυβέρνησης. 

Από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τον Γκίκα Χαρδούβελη είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις συντάξεις και τα όρια συνταξιοδότησης, η αναδιάρθρωση του χρέους, όπου εκεί η μάχη θα είναι τιτάνια, η ανάκαμψη και πώς αυτό θα φτάσει στις τσέπες των πολιτών, η αποφυγή του αποπληθωρισμού και φυσικά πως θα κατορθώσει να πείσει την τρόικα για τις επιλογές του, όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. 

Το δύσκολο έργο του νέου υπουργού Οικονομικών αναφέρεται στα κορυφαία ειδησεογραφικά μέσα σε όλο τον κόσμο. Με τίτλο «οι δύσκολες προκλήσεις για τον νέο Έλληνα υπουργό Οικονομικών», η γαλλική, οικονομική εφημερίδα La Tribune, αναφέρεται στον κυβερνητικό ανασχηματισμό, σημειώνοντας πως η επιλογή του 58χρονου οικονομολόγου, αιφνιδίασε τους πάντες, καθώς το όνομά του δεν ήταν ανάμεσα στα ονόματα στα οποία γινόταν συνήθως αναφορά».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιλογή του Γκίκα Χαρδούβελη «αποτελεί ξεκάθαρα μια εγγύηση προς τους πιστωτές της Ελλάδας και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που την περασμένη εβδομάδα κάλεσε την Ελλάδα «να μην χαλαρώσει». Ο νέος υπουργός δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, πράγμα που αποτελεί εγγύηση για την τρόικα, που εκτιμά περισσότερο τους «ειδικούς» από τους πολιτικούς. Διαθέτει ωστόσο εμπειρία, αφού διηύθυνε τα οικονομικά επιτελεία των δύο πρωθυπουργών του Κώστα Σημίτη και του Λουκά Παπαδήμου.

Ο συντάκτης σημειώνει παράλληλα, ότι ο κ. Χαρδούβελης ήταν στο οικονομικό επιτελείο του Κώστα Σημίτη, την περίοδο της διαπραγμάτευσης για την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, όταν έγινε το «μακιγιάζ» των ελληνικών δημόσιων λογαριασμών.

Για έναν από τους ευρύτερους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, ως επακόλουθο των απωλειών της κυβέρνησης στις ευρωεκλογές, κάνει λόγο στα σημερινά του φύλλα ή στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του ο αυστριακός Τύπος.

Ο Σαμαράς ανασχηματίζει την κυβέρνηση” τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά της, με υπότιτλο “Μετά τις απώλειες στις Ευρωεκλογές αρκετοί υπουργοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους”, η εφημερίδα “Ντι Πρέσε”, αναφέροντας εισαγωγικά ότι “μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανασχημάτισε την κυβέρνησή του”.

Ως σημαντικότερη αλλαγή η εφημερίδα καταγράφει την αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και την αντικατάστασή του από τον οικονομολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος θεωρείται, όπως προσθέτει, ειδικός του τραπεζικού τομέα και υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Για νέα αφετηρία της κυβέρνησης στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να βγάζει τα συμπεράσματα από την ήττα στις Ευρωεκλογές και να προβαίνει σε έναν από τους ευρύτερους κυβερνητικούς ανασχηματισμούς στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, κάνει λόγο η εφημερίδα “Κουρίρ”, επισημαίνοντας τη σημαντικότερη αλλαγή στην αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον οικονομολόγο και καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, Γκίκα Χαρδούβελη.

Για τον νέο υπουργό Οικονομικών αναφέρει πως θεωρείται ειδικός του τραπεζικού τομέα και υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων, και πως το 2012, στη χειρότερη φάση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, ο Γκίκας Χαρδούβελης συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές ως σύμβουλος του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου..

Στη σχετική ανταπόκριση από την Αθήνα της εφημερίδας “Ντερ Στάνταρντ”, σημειώνεται πως “η κυβέρνηση ανασχηματίζεται μετά την ήττα στις Ευρωεκλογές, ο κουρασμένος από τη θέση του υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας αντικαθίσταται από τον καθηγητή Πανεπιστημίου Χαρδούβελη”.

Όπως επισημαίνεται, στην επιλογή του νέου υπουργού Οικονομικών ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν θέλησε να διατρέξει κανένα κίνδυνο και έτσι τοποθέτησε τον καθηγητή πανεπιστημίου και σύμβουλο της Eurobank Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έπειτα από δύο χρόνια στο δυσκολότερο πόστο της κυβέρνησης είχε διατυπώσει την επιθυμία του για μια αλλαγή και αναμένεται να αναλάβει διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση – Τα απρόοπτα που σημάδεψαν την ορκωμοσία – Ο διάλογος μυστήριο Σαμαρά – Δένδια

Βούρκωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στη τελετή παράδοσης- παραλαβής! – ΒΙΝΤΕΟ

Παγωμένα χαμόγελα από Σαμαρά και “μαγκωμένοι” υπουργοί – Τα μηνύματα και οι εξαγγελίες για το επόμενο διάστημα

Η συγκίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην παράδοση του υπουργείου Οικονομικών – Φεύγω από το σπίτι μου – Η αποθέωση του Αδωνι Γεωργιάδη

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version