Site icon NewsIT
23:09 | 04.08.11

Οι κερδοσκόποι απειλούν συθέμελα την Ευρωζώνη – Απρόβλεπτες οι εξελίξεις και για την Ελλάδα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Newsit Newsroom

- Φόβοι ότι και την Παρασκευή τα χρηματιστήρια του κόσμου θα καταποντιστούν - Μεγάλη πτώση στη Wall Street και φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ - Προσπάθειες από τον Τρισέ με παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά - Πώς περιγράφει την κατάσταση ο έλληνας υπουργός Οικονομικών

Μετά από μικρή ανάπαυλα, τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια ξαναγύρισαν σήμερα στο “κόκκινο” καθώς επανέκαμψαν οι φόβοι για διάδοση της οικονομικής κρίσης στις χώρες της ευρωζώνης και ιδίως στην Ισπανία και την Ιταλία.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθούν τα έκτακτα προγράμματα αναχρηματοδότησης προς τον τραπεζικό τομέα με τη διενέργεια τουλάχιστον μίας εξάμηνης δημοπρασίας για την παροχή ρευστότητα και επιπλέον θα διατηρηθούν τα αντίστοιχα τριμηνιαία για όσο διάστημα χρειαστεί και πάντως ως το τέλος του έτους.

Η ανακοίνωση αυτή ωστόσο φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή για να επανέλθει η ηρεμία στις αγορές.

Λίγο μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας) τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια κατέγραφαν μεγάλες απώλειες: η Ζυρίχη έχανε 3,2%, το Μιλάνο 3,17%, και το Λονδίνο 3,08%–πριν κλείσει με πτώση 3,43%. Στο Παρίσι οι απώλειες ξεπέρασαν το 2% αλλά οι συναλλαγές διακόπηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax έχανε 3,60% πέφτοντας στις 6.401 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους.

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η συνεδρίαση ξεκίνησε με ισχυρή πτώση τόσο για το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones (-2,28%) όσο και για το δείκτη Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας (-2,89%).

Σε όλο αυτό το κλίμα έκανε αίσθηση η παρέμβαση του Μ. Μπαρόζο.

Τα «τσουχτερά» επιτόκια με τα οποία ενδεχομένως και να εξαναγκαστούν να δανείζονται χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία –όταν τα spread σπάνε αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ- πλήττουν και το νέο «πακέτο» στήριξης προς την χώρα μας.

Και αυτό γιατί εγείρονται ερωτηματικά για το τι θα γίνει όταν χρειαστεί να εισφέρουν αυτές οι δύο χώρες τα «μερίδια» τους προς νέα στήριξη της Ελλάδας και θα πρέπει να δανείζονται ακριβά για να μας δανείζουν …φθηνά!!
Με άλλα λόγια, Ιταλία και Ισπανία θα συγκεντρώνουν από τις αγορές κεφάλαια με επιτόκια της τάξης του 6% για να τα αποδώσουν στην Ελλάδα που θα τις εξοφλεί με επιτόκιο κοντά στο 4%!

Και αυτό βεβαίως χωρίς να συνυπολογιστεί η πιθανότητα να προσφύγουν οι ίδιες στον μηχανισμό.
Ανησυχία προκαλεί λοιπόν, ο κλοιός πιέσεων στις χώρες οι οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν στο νέο δάνειο που θα λάβει η χώρα τον Οκτώβριο. Ιταλία και Ισπανία βομβαρδίζονται στις αγορές χρέους, ενώ η φωτιά αγγίζει τώρα και τη Γαλλία.

Δεν είναι τυχαία ίσως η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώπιων της Βουλής, σύμφωνα με την οποία «βρισκόμαστε τώρα σε μία πολύ λεπτή φάση. Βλέπετε ότι πιέζονται μεγάλες χώρες, όπως Ιταλία και Ισπανία. Άρα υπάρχει μία πίεση στην καρδιά του ευρώ». Παρά τις δυσκολίες οι Βρυξέλλες καθησυχάζουν ότι η συμφωνία ισχύει και όλα τα κράτη θα τηρήσουν δεσμεύσεις τους απέναντι στη Ελλάδα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν πάντως δεν θέλησε να απαντήσει τι θα συμβεί αν, μία ή περισσότερες χώρες, επικαλούμενη την δική της κρίση χρέους, αρνηθεί να καταβάλει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.
«Λίγα λόγια» και … πολύ ψυχραιμία ζήτησε από όλους, ο υπουργός Οικονομικών, όσον αφορά στις διαδικασίες για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό “πακέτο”  διάσωσης. Το μήνυμα που έστειλε, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ήταν πως απαιτείται «πειθαρχία» στο εσωτερικό της χώρας, επειδή ό,τι συμβαίνει ή λέγεται εδώ, μεταδίδεται αυτομάτως και στο εξωτερικό:

«Θέλει πειθαρχία στο εσωτερικό» τόνισε «με την έννοια να μη δημιουργούμε μόνοι μας προβλήματα στον εαυτό μας».
Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ουσιαστικά το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει τις επόμενες μέρες και εβδομάδες η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων ή ακόμα και της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

«Έχουμε βάλει τις αποφάσεις στις ράγες, όλα θα γίνουν επαγγελματικά, ταχύτατα, την κρίσιμη στιγμή της μετάβασης» τόνισε, δίνοντας σαφώς το στίγμα ότι οι κινήσεις θα γίνουν με “διακριτικότητα” από τεχνοκράτες που γνωρίζουν το αντικείμενο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Με τη διαδικασία που ετοιμάζεται για την συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες θα κληθούν να τα ανταλλάξουν με άλλα «μακράς διαρκείας». Μέσα σε λίγες μέρες πρέπει να επέλθει συμφωνία ώστε να αλλάξουν χέρια κρατικά ομόλογα άνω των 106 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συνδυασθεί -για πολύ μικρό χρονικό διάστημα- με την αναγγελία περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας» της Ελλάδας από τους ξένους οίκους αξιολόγησης. Αλλά ο κ.Βενιζέλος τόνισε πως όλες οι κινήσεις γίνονται ψύχραιμα και πολύ προσεκτικά, όπως απαιτούν οι περιστάσεις.

Διαβάστε επίσης:
«Τρέμει» κατάρρευση της Ιταλίας και της Ισπανίας η ευρωζώνη – Στον… κόσμο του ο Μπερλουσκόνι

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version