Site icon NewsIT
06:58 | 05.09.18

Οι ξένοι στήνουν τοίχο απέναντι στην παροχολογία – Ισχυρές πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές

Οι ξένοι στήνουν τοίχο απέναντι στην παροχολογία – Ισχυρές πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές
Newsit Newsroom

Οι αγορές σφυροκοπούν την Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για το πακέτο παροχών.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σκαρφάλωσαν και πάλι πάνω από το όριο του 4,5%, ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο οι τραπεζικές μετοχές δέχονται πυρ ομαδόν βουλιάζοντας τον γενικό δείκτη κοντά στα επίπεδα των 700 μονάδων.

Οι ξένοι περιμένουν το «πακέτο» προκειμένου να κρίνουν, αλλά δείχνουν ότι φοβούνται το asset Ελλάδα και προτιμούν να απέχουν ή να αποχωρήσουν. Η Δευτέρα πάντως είναι κρίσιμη ημέρα, αφού οι αγορές θα αποτιμήσουν τις εξαγγελίες Τσίπρα, πριν την κρίση της τρόικας, που φτάνει την ίδια ημέρα στην Αθήνα.

Το 10ετές ομόλογο έκλεισε χθες στο 4,560%, απόρροια της έλλειψης εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών προς την χώρα, αλλά και της διεθνούς αναταραχής. Σε ότι αφορά τις μετοχές, αυτές έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα των 7 δισ. κεφαλαιοποίηση. Η Εθνική Τράπεζα κοστολογείται κάτι λιγότερο από 2 δισ. ευρώ. Λίγο περισσότερο η αξίζει η Alpha Bank – 2,2δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς στο Χρηματιστήριο της Αθήνας αγοράζεται ολόκληρη με λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank μόλις φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το σύνολο των μετοχών της Αttica Bank θα το αγόραζε κάποιος με λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ. Ακόμη και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος δεν αξίζει περισσότερα από 282 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών, το κλίμα στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν εύθραυστο, με τα χαρτοφυλάκια να είναι άκρως επιφυλακτικά για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες μετά τη λήξη όχι της εποπτείας, αλλά της εποπτείας που συνδέεται με την εκταμίευση κάποιας δόσης. Με άλλα λόγια αυτό που φοβούνται είναι ότι ελέω της απουσίας κάποιου «κινήτρου» η ελληνική κυβέρνηση θα χαλαρώσει τις δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενώ εάν αναλογιστεί κανείς ότι εισερχόμαστε σε ένα προεκλογικό 12μηνο, δεν αποκλείεται να δούμε και αναίρεση κάποιων μεταρρυθμίσεων.

Πάντως σε αυτό το εύθραυστο κλίμα έρχεται να προστεθεί και το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, το οποίο αγγίζει ποικιλοτρόπως την εγχώρια αγορά. Από τη μία η κρίση στην Ιταλία και την Τουρκία στέλνει τα «κύματα μετάδοσης» και στην ασταθή ελληνική οικονομία (μέσω του τουρισμού, μέσω της αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων, κλπ) και από την άλλη η κρίση στις αναδυόμενες αγορές πλήττει και την «αναδυόμενη» ελληνική αγορά.

Στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις οι μετοχές του τραπεζικού δείκτη έχασαν το 13,3% της αξίας τους, ενώ το χθεσινό κλείσιμο του τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά 10 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 27 Νοεμβρίου 2017 (656,89 μονάδες).

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες -τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση- πτωτικά στις 710 μονάδες με πτώση 2,19%, έχοντας υψηλό στις 727,68 μονάδες και χαμηλό στις 708,27 μονάδες.

Του Θανάση Παπαδή

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version