Μιλώντας στο συνέδριο που οργάνωσε το Ελληνοαμαερικάνικο Επιμελητήριο ο επικεφαλής της εταιρείας άσκησε σκληρή κριτική στις μνημονιακές ρυθμίσεις για την εταιρεία και σε μία αποστροφή του λόγου είπε με έμφαση: ¨Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΔΕΗ θα δεχθεί καίριοπλήγμα”.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που προκαλούν οι αλλαγές που προωθούνται με τα μnημόνια τόνισε ότι: “ Κεντρικό ζήτημα έχει αναδειχθεί το άνοιγμα της αγοράς της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Προσπερνώ τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς από την ανάγκη στήριξης της βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής, των ευάλωτων καταναλωτών, πράγματα που εξ αντικειμένου παραμένουν ανοικτά”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για να προσθέσεις αμέσως ότι “με τις νέες απαιτήσεις των εκπροσώπων των θεσμών στα πλαίσια των κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενων, αλλά πόρρω απεχόντων από το Γαλλικό μοντέλο ΝΟΜΕ, η λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ κάποιες ώρες δεν θα επαρκεί. Έτσι η Επιχείρηση θα υποχρεώνεται να παράγει ηλεκτρική ενέργεια με Φυσικό αέριο ή να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια για να τη διαθέτει με ζημία μέσω των δημοπρασιών”. Ελπίζω τελικά να επικρατήσει η λογική”, είπε σε υψηλό τόνο για να διευκρινίσει στη συνέχεια λέγοντας:
Εκτιμώ πάντως ότι το μοντέλο, όπως έχει διαμορφωθεί με τις δυνατότητες εξαγωγών, σε συνδυασμό με τις επιβαρύνσεις των προμηθευτών με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον ΕΛΑΠΕ δεν θα οδηγήσει, ούτε στο στρεβλό άνοιγμα της αγοράς.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΔΕΗ θα δεχθεί καίριο πλήγμα. Κι αυτό δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι στις προθέσεις της Ε.Ε”.
Ακολούθως έστειλε ένα μήνυμα στους Θεσμούς: “Κρίνω σκόπιμο, είπε, απ’ αυτό το βήμα να στείλω στους θεσμούς και ιδιαίτερα στην ΕΕ το μήνυμα: Προσεγγίστε τα προβλήματα της αγοράς ΗΕ ολιστικά. Πιάστε το χέρι που σας απλώνουμε για να μεταβούμε σε μια αγορά ΗΕ που θα λειτουργεί πραγματικά για το συμφέρον των καταναλωτών και της ανάπτυξης. Με όπλο τη λογική, την τεκμηρίωση και το διάλογο, είναι απόλυτα εφικτό να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές και διορθωτικές ρυθμίσεις σε συμφωνία ιδιαίτερα με την ΕΕ. Ο σχεδιασμός της αγοράς ΗΕ είναι πολύ επικίνδυνο να διενεργείται στα ασφυκτικά πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Απολυτότητες ή κοντόφθαλμες πολιτικές μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημίες. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας”.