Site icon NewsIT
08:02 | 05.02.20

Οι νέες επενδύσεις φέρνουν μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 30%

ΟΠΕΚΕΠΕ
Θανάσης Παπαδής

Οι επενδύσεις θα φέρουν μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό το σχέδιο της κυβέρνησης που έχει υποβληθεί προς έγκριση προς τους δανειστές. Σύμφωνα με αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχει προτείνει προς τους δανειστές να αλλάξει ο προορισμός των κεφαλαίων από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση αναφέρει ότι θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων κατά 30%, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις. Σε αντιστάθμισμα, όπως αναφέρει η κυβερνητική πρόταση, θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ΑNFAs), ώστε να κλείσει το κενό που θα δημιουργηθεί στον προϋπολογισμό.

Η πρόταση αυτή, έχει κατατεθεί, μαζί με άλλες στους δανειστές από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στο πλαίσιο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Ήταν το επόμενο βήμα, μετά την απόφαση του Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου 2019, που ζητούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν τα SMPs και ΑNFAs για επενδύσεις, αντί για την εξόφληση χρέους, όπως γινόταν έως τώρα.

Click4more Στουρνάρας: Η μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα θα ενίσχυε την ανάπτυξη

Στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και ένα μικρό ΕΣΠΑ στο οποίο θα ενταχθούν ώριμα επενδυτικά σχέδια σε συμφωνία με τους δανειστές κυρίως στους τομείς της πράσινης ενέργειας αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Όπως προβλέπεται στον γενικότερο σχεδιασμό – πρόταση της κυβέρνησης, με το συνολικό «πακέτο» φτάνει τα 4 διs. ευρώ έως και το 2022, θα προστεθούν από μισή έως και μία μονάδα επιπλέον ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρας που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα δύο δις. ευρώ και θα δώσει έτσι στην κυβέρνηση την δυνατότητα να εφαρμόσει πιο γρήγορα το σχέδιο μείωσης των φόρων που έχει εξαγγείλει.

Το σχέδιο

Προ λίγων ημερών κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε αποκαλύψει ότι παραδόθηκε στους δανειστές ένα πλήρης φάκελος με προτάσεις για το που θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια από τα κέρδη που αποκόμισαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει ότι τα 4,2 δισ. ευρώ των SMPs και ANFAs, που απομένουν να επιστραφούν στη χώρα έως το 2022, θα ήταν σκόπιμο να μοιραστούν περίπου ισόποσα μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 2 δισ. ευρώ θα μπορέσουν να κατευθυνθούν για τη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων. Ο τρόπος που σκέφθηκε η κυβέρνηση να το κάνει, όπως περιγράφεται, είναι μέσω της χορήγησης φορολογικών κινήτρων, με κυριότερο τη μείωση της προκαταβολής φόρου επί των κερδών. Η σημαντική αυτή ελάφρυνση θα δίνεται μόνο στις επιχειρήσεις που κάνουν επενδύσεις. Σημειώνεται ότι το 2019 είχε μειωθεί κατά 5% η προκαταβολή του φόρου, αλλά για όλες τις επιχειρήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση θα είναι ένα καθαρά επενδυτικό κίνητρο.

Η απάντησή ή πιθανή αντιπρόταση αναμένεται γύρω στις 20 Φεβρουαρίου και αν δεν αλλάξει κάτι, επισήμως το θέμα αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι του Eurogroup από τον υπουργό Οικονομικών στις 16 Μαρτίου. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, απόφαση δεν φαίνεται πριν το Eurogroup του Ιουνίου καθώς οι δανειστές φέρονται να θέλουν να εξασφαλίσουν στο ενδιάμεσο μία ακόμα επιτυχημένη αξιολόγηση, την έκτη κατά σειρά.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version