Οι Βόρειοι, οι Νότιοι και τα 500 δισ. που έκριναν το Eurogroup. Η μόνη συμφωνία ήταν για τη διακοπή μετά τον μαραθώνιο των 16 ωρών. Γερμανοί και Ολλανδοί απαιτούν «καθαρούς» όρους, οι Νότιοι προτιμούν πιο… χαλαρή διατύπωση και «παράθυρο» για ευρωομόλογο.
Χωρίς αποτέλεσμα το χθεσινό Eurogroup. Μετά από σχεδόν 16 ώρες τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν μπόρεσαν να έρθουν σε συμφωνία και ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο Πέμπτη σε νέα τηλεδιάσκεψη σε μία απέλπιδα προσπάθεια να βρουν κοινό τόπο.
«Μετά από 16 ώρες συζητήσεων, πλησιάσαμε σε μια συμφωνία, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Όπως αποδείχθηκε χθες οι διαφωνίες είναι πολύ μεγάλες και η προσπάθεια να γεφυρωθούν μόνο εύκολη δεν είναι. Αν και δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τελικά θα αποφευχθεί το ναυάγιο. Και αυτό γιατί υπάρχει μεν μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τα 500 δισ. από τον ESM, αλλά τα πράγματα “στράβωσαν” στα επιπλέον 300 δισ.
Πέρα από το ποσό των 500 δισ. του ESM, υπάρχει μεν συμφωνία για ακόμη ένα κονδύλι ύψους 300 δισ. ευρώ, στο οποίο ναι μεν συμφωνούν όλοι να δοθεί, αλλά Βόρειοι και Νότιοι θα “χαλάνε” στους όρους με τους οποίους θα δοθούν τα χρήματα. Γερμανία και Ολλανδία απαιτούν και για τα 300 εκατ. να μπουν όροι (το λεγόμενο conditionality), ενώ οι χώρες του Νότου θέλουν η διατύπωση να είναι πιο “χαλαρή”, ώστε να αφήνει ένα παράθυρο και για ευρωομόλογο.
Δύσκολο βράδυ
Το κλίμα στον συνεδρίαση ήταν πάρα πολύ έντονο με την Ιταλία να επιμένει στην έκδοση ευρωομολόγου, αλλά και στην δανειοδότηση από τον ESM χωρίς να υπάρξουν ισχυρές δεσμεύσεις από την πλευρά των χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Στο τραπέζι έπεσαν διάφορες προτάσεις χωρίς ωστόσο κάποια εξ αυτών να συγκεντρώσει ισχυρή αποδοχή.
Το χθεσινό Eurogroup ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα. Από την μία πλευρά ο γερμανικός άξονας που συμμετέχουν εκτός από την Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία και από την άλλη οι έντεκα στους οποίους συμμετέχει και η Ελλάδα.
Η λύση που θα γεφύρωνε το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, συνιστώντας μέσα από έναν συμβιβασμό, αλλά και μία επαρκή απάντηση στο έλλειμμα χρηματοδότησης που υπάρχει στα κράτη – και στην Ελλάδα – ούτως ώστε να αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση που μετατρέπεται πλέον σε οικονομική κρίση, δεν βρέθηκε.
Click4more Σταϊκούρας: Μέχρι αύριο θα καλυφθούν οι διαφορές στο Eurogroup
Τα στρατόπεδα του Eurogroup
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται το πακέτο Σεντένο, ύψους 500 δισ. Ένα πακέτο που το απαρτίζουν 240 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ένα δίχτυ ασφαλείας 100 δισ. ευρώ για την προστασία της απασχόλησης (πρόγραμμα Sure) και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων με αύξηση της δυνατότητάς του κατά 200 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες.
Γερμανοί και Ολλανδοί επιμένουν ότι η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις, με τις οποίες διαφωνούν οι χώρες του Νότου.
Εκτός όμως από το πρόγραμμα των 500 δισ. ευρώ για την άμεση στήριξη των οικονομιών, ο Νότος ζητά οι αποφάσεις να συνοδεύονται από μεγάλο Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) για την επόμενη ημέρα, το οποίο θα δανείζει κεφάλαια προκειμένου να στηριχθούν οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.
Το μπλοκ του Βορρά αποδέχεται επί της αρχής την σύσταση του Ταμείου, ωστόσο διαφωνεί στον τρόπο με τον οποίο αυτό θα χρηματοδοτηθεί, καθώς αυτός παραπέμπει σε αμοιβαιοποίηση κινδύνου, λειτουργώντας στην ουσία ως ένα ευρωομόλογο. Και αυτό καθώς το Ταμείο θα στηρίζεται σε δανεισμό της ΕΕ προς τα κράτη-μέλη, γεγονός που σημαίνει ότι όταν κάποιο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, τότε θα καλύπτουν τα υπόλοιπα το μερίδιό του.
Το μπλοκ του Βορρά, δηλαδή Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί, Φινλανδοί, δεν θέλουν να ακούνε για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα κάθε χώρα να επιμένει στις δικές της θέσεις, χωρίς να διαφαίνεται ενδεχόμενο συμβιβασμού.