Το ΔΝΤ ήταν πάντα απέναντι στην λογική των παροχών και της επιβράδυνσης των μεταρρυθμίσεων και το έλεγε, και μάλιστα με όχι ιδιαίτερα κομψό τρόπο. Οι Ευρωπαίοι όμως δεν μας είχαν συνηθίσει σε κριτική και μάλιστα σκληρή απέναντι στην Ελλάδα, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο. Τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά την παρουσίαση του πακέτου παροχών το κλίμα άλλαξε και όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω μετά τις ευρωεκλογές.
[read4more]
Η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου μόνο εύκολη δεν θα είναι. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι διπλός. Από την μία να τύχει μίας κακής έκθεσης και από την άλλη να μπλοκαριστεί η πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων προς το ΔΝΤ. Εύλογα τίθεται το ερώτημα γιατί πρέπει να λάβουμε την έγκριση των Ευρωπαίων για να πληρώσουμε το ΔΝΤ νωρίτερα; Διότι με βάση τις διεθνείς αλλά και διμερείς συνθήκες οι δανειστές απέναντι στην Ελλάδα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα.
Ως εκ τούτου εφόσον η χώρα θέλει να αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια, μπορεί μεν να το κάνει αλλά ισομερώς. Δηλαδή αναλογικά όσα δάνεια πληρώσει στο ΔΝΤ, αλλά τόσα θα πρέπει να πληρώσει και στην Ευρώπη.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί αύριο σε ένα πρώτο, μάλλον δοκιμαστικό τεστ απέναντι στους Ευρωπαίους στο Eurogroup και θα πρέπει να εξηγήσει το σκεπτικό, αλλά και την κοστολόγηση των μέτρων. Το πρώτο ερώτημα που θα δεχθεί είναι για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% έως και το 2022.
Ο υπουργός θα αναλύσει τους βασικούς άξονες αυτής της πρότασης την οποία οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιμετωπίζουν ως «δημιουργική λογιστική». Το σχέδιο με τα χαμηλότερα πλεονάσματα συνοδεύεται με τη δέσμευση 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά αποθέματα σε ειδικό λογαριασμό σαν εγγύηση για την κάλυψη της διαφοράς.
Στα πυρά των ερωτήσεων που θεωρητικά θα δεχθεί από τους ομόλογους του, ο Έλληνας υπουργός θα απαντήσει με το επιχείρημα ότι η Αθήνα δεν παραβιάζει καμία κόκκινη γραμμή του προγράμματος ενισχυμένης εποπτείας. Αντίθετα τα λεφτά που αναλογούν στους στόχους για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ υπάρχουν ήδη στο μαξιλάρι της ρευστότητας και είναι επιπλέον του δανείου των 15,5 δισ. ευρώ που έλαβε η χώρα από τον ESM τον Αύγουστο του 2018, μετά την έξοδο από τα μνημόνια. Επίσης, η χρήση των κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» δεν αλλάζει, θα παραμείνει συμβατή με τους όρους του προγράμματος για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, ενώ οι τόκοι θα εξυπηρετούνται από τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Οι προθέσεις των θεσμών για αυτό που πρόκειται να επακολουθήσει στην αυριανή υπουργική σύνοδο, μολονότι η Ελλάδα δεν είναι μέσα στην ατζέντα με τα θέματα που θα συζητηθούν, διαφάνηκε από τις τοποθετήσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου στην ενημέρωση των δημοσιογράφων πριν από το Eurogroup. Οι τόνοι τόσο για τις παροχές όσο και για τα πλεονάσματα ήταν ανεβασμένοι…
Ο αξιωματούχος μετέδωσε κλίμα ανησυχίας στους κόλπους της ευρωζώνης για τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση για τα πρωτογενή πλεονάσματα απάντησε ότι μπερδεύτηκε όταν διάβασε τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Μένει να ακούσουμε την επίσημη θέση του στο Eurogroup όπου σύμφωνα με αρμόδιες πηγές κάποια από τα κράτη – μέλη δείχνουν να διαφωνούν.