Οικονομία

Οι πέντε άξονες του ν/σ για τις ακτές – Πώς διαμορφώνονται οι κυρώσεις και ποια τα χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς

Σε πέντε κεντρικούς άξονες διαρθρώνεται το νομοσχέδιο το οποίο φέρνει σε διαβούλευση το ΥΠΟΙΚ για την αξιοποίηση και προστασία των ακτών, προβλέποντας αυξημένες κυρώσεις για τους παρανομούντες, και θεσπίζοντας αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των διαγωνισμών.

Το υπουργείο καθιερώνει την έννοια της «απάτητης παραλίας», βάζει σε χρήση drones για συνδρομή στους ελέγχους για πιθανούς παραβάτες στις ακτές, ενώ θα θέσει σε λειτουργία ειδική εφαρμογή του ΥΠΟΙΚ για να μπορούν οι πολίτες να προχωρούν σε καταγγελίες αυθαιρεσιών από το κινητό τους. Τα πρόστιμα αυξάνονται και θα βεβαιώνονται αυθημερόν στην Εφορία.

Με το νέο πλαίσιο μάλιστα, ορίζεται πως οι διαδικασίες των ηλεκτρονικών διαγωνισμών από τις οποίες θα προκύψουν οι νέες συμβάσεις παραχωρήσεων, έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, έως τις 31 Μαρτίου, ενώ ειδικά για φέτος πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαΐου.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι διαδικασίες των διαγωνισμών απλοποιούνται και τυποποιούνται, ενώ θεσπίζεται και ο «Συντελεστής βαρύτητας Αιγιαλού» βάσει του οποίου θα ορίζεται το κατώτατο μίσθωμα λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη αντικειμενικές αξίες, διάρκεια σύμβασης κοκ.

Οι πέντε άξονες του νομοσχεδίου και πού στοχεύει

Οι πέντε άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται το νομοσχέδιο, και το οποίο παρουσίασε την Πέμπτη 11-1-2024, ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Τύπου, αφορούν:

1. Διαβάθμιση στην προστασία των αιγιαλών, η οποία μάλιστα περιλαμβάνει και τις «απάτητες παραλίες».

2.Ηλεκτρονική διαδικασία διαγωνισμού αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, και όχι από τους Δήμους.

3.Θέσπιση συγκεκριμένων υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων.

4.Παρεμβάσεις για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους και διευκόλυνση των καταγγελιών από τους πολίτες με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας

5.Αυστηροποίηση προστίμων και κυρώσεων με άμεση απομάκρυνση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων.

Το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι με την εφαρμογή του νομοσχεδίου να μπει μία σειρά στο πλαίσιο παραχώρησης των αιγιαλών, καθώς έως τώρα θύμιζε… Φαρ Ουέστ, με προφορικές συμφωνίες με τους Δήμους και ασυδοσία από τους επιχειρηματίες.

Το υπουργείο κινείται με γνώμονα τον συνδυασμό της προστασίας του περιβάλλοντος και των αιγιαλών με τη ανάπτυξη και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, ενώ θέλει να κάνει ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές τις διαδικασίες παραχώρησης και να αξιοποιήσει την τεχνολογία για την τήρηση της νομιμότητας.

Όπως επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης όσοι πλέον επιχειρούν να στήσουν αυθαίρετα ξύλινες κατασκευές εμποδίζοντας τους λουόμενους θα έρχονται αντιμέτωποι με εξαιρετικά τσουχτερά πρόστιμα τα οποία θα είναι τετραπλάσια του ύψους της σύμβασης, ενώ εάν δεν υπάρχει σύμβαση τα μεικτά κλιμάκια της Κτηματικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας θα προχωρούν σε σφράγιση. Οι υποτροπιάζοντες στην παράβαση θα πληρώνουν τα διπλάσια ενώ οι παράνομες κατασκευές θα κατεδαφίζονται με το κόστος να βαραίνει τον παρανομούντα.

Τα νέα πλαίσια των παραχωρήσεων

Το σχέδιο του υπουργείο για τις παραχωρήσεις ορίζει ως ανώτατο εμβαδόν κάθε παραλίας που θα μπορεί να «μπει» σε διαδικασία πλειστηριασμού το 50%, για να αποτραπούν οι γνωστές εικόνες της «θάλασσας» των ομπρελοκαθισμάτων που καλύπτουν όλη την παραλία. Σε περιπτώσεις παραλιών Natura, δε, το εμβαδόν μειώνεται στο 30%.

Επιπλέον, ορίζεται πως καμία εμπορική αξιοποίηση στις παραλίες δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 500 τμ ενώ το ποσοστό της παραχωρημένης έκτασης που θα μπορεί να καλυφθεί από ομπρέλες και καθίσματα δεν θα ξεπερνά το 60%.

Υπενθυμίζεται, πως το υπουργείο στοχεύει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα, προκειμένου οι νέες ρυθμίσεις που αφορούν τις διαδικασίες εκμίσθωσης του αιγιαλού και της παραλίας να εφαρμοστούν από την προσεχή θερινή τουριστική περίοδο.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα