Τετάρτη, 27 Νοε.
11oC Αθήνα

Οι πλειστηριασμοί “νόμος” των δανειστών – Που διαφωνούν Ε.Ε. – ΔΝΤ για την Ελλάδα

πλειστηριασμοί ΔΝΤ

Μαίνεται ο «πόλεμος» ανάμεσα σε ΕΕ και ΔΝΤ με φόντο το ελληνικό πρόγραμμα. Οι δανειστές όμως συμφωνούν σε ένα πράγμα: στο να ξεκινήσουν… χθες οι πλειστηριασμοί.

Μπορεί Ευρωπαίοι και ΔΝΤ να είναι στα… μαχαίρια για πολλά θέματα που αφορούν στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά σε ένα και μόνο τα βρίσκουν… απόλυτα. Κι αυτό είναι οι πλειστηριασμοί.

Οι Ευρωπαίοι

Οι ευρωπαίοι παρά το γεγονός ότι χαμηλώνουν την πήχη για την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία εφέτος, εντούτοις εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι τόσο για το ΑΕΠ τα δύο επόμενα χρόνια (2018 και 2019). Παράλληλα θεωρούν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί. Θετικοί επίσης εμφανίζονται στις προβλέψεις τους για τις επενδύσεις, αλλά και την ανεργία.

Το ΔΝΤ

Την ίδια ώρα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνει σαφές μήνυμα προς τους ευρωπαίους, ότι κομβικής σημασίας θέμα για την ελληνική οικονομία είναι το χρέος και πρέπει άμεσα να λάβουν τις αποφάσεις τους, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητά του.

Ταυτόχρονα στέλνουν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα προς την Αθήνα, ότι πρέπει να ξεκινήσουν… χθες οι πλειστηριασμοί, αφήνοντας να εννοηθεί, χωρίς ωστόσο να το λένε, ότι στην αντίθετη περίπτωση θα θέσουν εκ νέου ζήτημα για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τι ζητούν

Η διαμάχη ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες δεν είναι σημερινό θέμα, αλλά ούτε αναμένεται να πάψει να είναι και «αυριανό» στο άμεσο μέλλον.

Το Ταμείο θεωρεί ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ζητούνται από μία οικονομία ασθμαίνουσα να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο υψηλά πλεονάσματα. Προκρίνει την λύση της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την ρύθμιση του χρέους και την προσγείωση των στόχων για το πλεόνασμα. Παράλληλα ζητάει την άμεση μείωση της φορολογίας, αλλά των συντάξεων νωρίτερα και όχι το 2019, όπως είναι προγραμματισμένο.

Οι Βρυξέλλες κινούνται σε άλλο μήκος κύματος. Θέλουν τις όποιες αποφάσεις για το χρέος να τις λάβουν πολύ αργότερα και σίγουρα μετά την λήξη του υφιστάμενου μνημονίου, αντικαθιστώντας το και ένα «μνημόνιο light». Θεωρούν ότι τα πλεονάσματα μπορούν να διατηρηθούν, ενώ αν και ασπάζονται την άποψη ότι η φορολογία είναι υψηλή εντούτοις δεν θέτουν ζήτημα μείωσης αυτής.

Αντίθετα πιστεύουν ότι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα και μεταθέτουν για το εγγύς μέλλον το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.

Οι πλειστηριασμοί

Ταμείο και ΕΕ φαίνεται όμως να συμφωνούν στο εξής: ότι οι πλειστηριασμοί είναι απαράβατος όρος, όχι για να επιτευχθεί συμφωνία για την 3η αξιολόγηση, αλλά για να ξεκινήσει αυτή. Το έχουν πει σε όλους τους τόνους, τόσο ο Μ. Ντράγκι όσο και άλλοι αξιωματούχοι από ΕΕ και ΔΝΤ.

Τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση

Στον αντίποδα αυτών η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ισορροπήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές με στόχο να κλείσει άμεσα και κυρίως αναίμακτα η 3η αξιολόγηση. Θέλει να πάρει όσο το δυνατό περισσότερα και να δώσει όσο το δυνατό λιγότερα.

Και επειδή γνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι αυτό μάλλον είναι όνειρο θερινής νυκτός, προσπαθούν να τα βρουν με τους θεσμούς σε περιφερειακά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο αρχίζει να «ξεφτίζει» σε ό,τι αφορά των εύρος των δικαιούχων.

Για τους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση δείχνει να αλλάζει τακτική και όχι μόνο να τους επιβάλλει με κάθε μέσο, αλλά και να κατεβάζει τον πήχη της αξίας του ακινήτου που γίνεται «πολιτικά ανεκτός».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις