Κυριακή, 24 Νοε.
12oC Αθήνα

Οι πλούσιοι δαπανούν για το νοικοκυριό 5,7 φορές περισσότερα χρήματα από τους φτωχούς

Οι πλούσιοι δαπανούν για το νοικοκυριό 5,7 φορές περισσότερα χρήματα από τους φτωχούς

Συγκλονίζουν τα στοιχεία των οικογενειακών προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αποκαλύπτουν πως η ανισότητα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς είναι χαώδης ποσοτικά, ενώ και ποιοτικά οι διάφορες είναι επίσης σημαντικές.

Υπάρχουν φτωχοί που αδυνατούν να αποκτήσουν ορισμένα αγαθά εξαιτίας της διάθεσης σχεδόν όλου του εισοδήματος για τις βασικές ανάγκες.

Οι πλούσιοι στη χώρα μας ξοδεύουν 5,7 φορές περισσότερα χρήματα για το νοικοκυριό από τους φτωχούς Ελληνες.
Τα στοιχεία της έρευνας των οικογενειακών προϋπολογισμών που έκανε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν πως το µερίδιο της µέσης ισοδύναμης δαπάνης (αγορές, τρέχουσες τιµές) του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι 5,7 φορές μεγαλύτερο από το µερίδιο της µέσης ισοδύναμης δαπάνης του φτωχότερου 20% του πληθυσμού (5,9 για το 2012).

Ο δείκτης μειώνεται στο 4,5 όταν συμπεριληφθούν στην καταναλωτική δαπάνη και οι τεκμαρτές δαπάνες.
Το µερίδιο της µέσης ισοδύναμης δαπάνης για είδη διατροφής των νοικοκυριών του φτωχότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 32,3% των δαπανών των νοικοκυριών της χώρας, ενώ το αντίστοιχο µερίδιο του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ανέρχεται στο 13,5%.

O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 21% του πληθυσμού, όταν στον υπολογισµό τού δείκτη λαµβάνεται υπόψη µόνον η δαπάνη µε τρόπο κτήσεως την αγορά (21,2% το 2012), ενώ ο δείκτης μειώνεται στο 14,7% του πληθυσμού (15,3% το 2012), όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσεως (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, µη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος κ.λπ.).

Η μέση μηνιαία δαπάνη των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 32,8% των δαπανών των µη φτωχών νοικοκυριών. Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 33,6% του μέσου προϋπολογισμού τους σε είδη διατροφής, ενώ τα µη φτωχά το 18,8%. Λόγω της σύνθεσης των φτωχών νοικοκυριών (ηλικιωμένοι, ανασφάλιστοι, κ.λπ.), η δαπάνη τους για την υγεία ανέρχεται στο 9% του μέσου προϋπολογισμού τους, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη των µη φτωχών ανέρχεται στο 7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέτυχε η ανταλλαγή τριετών και πενταετών ομολόγων

Σοκ! 725.000 νοικοκυριά “πάγωσαν” εξαιτίας του ακριβού πετρελαίου

Ιβάν Σαββίδης στην κούρσα για τον Ιππόδρομο

Alpha Bank: 22,5 εκατ. τουρίστες φέτος στην Ελλάδα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε