Οικονομία

Οι «προνομιούχοι» της Λούτσας και του Αιγάλεω που ψηφίζουν δαγκωτό ΝΔ θα πληρώσουν ακριβά τον ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών μάλλον δεν έχει ενημερωθεί σωστά για το τι μέλλει γενέσθαι με τον επερχόμενο ΕΝΦΙΑ και ούτε κανένας από τους συνεργάτες τους μπήκε στον κόπο να κάνει μία αναγωγή σε πραγματικές συνθήκες για το τι μέλλει γενέσθαι με τις επιβαρύνσεις που έρχονται. Επίσης κανένας από αυτούς δεν έχει μάθει να διαβάζει ιστορία για το στραπάτσο Σαμαρά το καλοκαίρι του 2014, όταν μπήκε ο ΕΝΦΙΑ αντικατέστησε το χαράτσι μέσω ΔΕΗ. Τότε λοιπόν για να μην ξεχνιόμαστε είχαν υπάρξει κάποια λάθη σε κάποιες περιοχές ακραία, που έφερναν επιβαρύνσεις μυθικές σε ιδιοκτήτες που είχαν στην κατοχή τους κατσάβραχα. Μπορεί στην συνέχεια να διορθώθηκαν ωστόσο το κακό είχε γίνει.

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος μας ενημέρωσε ότι οι επιβαρύνσεις είναι μικρές και έκανε λόγο για εκπλήξεις σε αυτούς που θα δουν μείωση. Προφανώς έχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας και της αξίας του χρήματος. Εκτός και αν θεωρεί ο υπουργός ότι οι κάτοικοι σε περιοχές όπως η Δάφνη, το Αιγάλεω, η Καλλιθέα, το Μοσχάτο, η Λούτσα, το Χαϊδάρι και η Κερατέας είναι διαπιστωμένο και εξακριβωμένο ότι στηρίζουν τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση «δαγκωτό».

Αν κάποιος μπει στον κόπο να κάνει απλές πράξεις αριθμητικής που διδάσκονται στα πρώτα χρόνια του δημοτικού θα διαπιστώσει ότι προκύπτουν με βάση τις νέες αξίες, προκύπτουν αυξήσεις που φτάνουν στα 1,9, στα 3,2 ή και στα 4,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο διαμερίσματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μόνο για ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, θα προκύψουν επιβαρύνσεις 190, 320 ή ακόμη και 470 ευρώ. Αυτή η επιβάρυνση αφορά μόνο ένα ακίνητο.

Προφανώς δεν λαμβάνεται υπόψη το αν ο ιδιοκτήτης των συγκεκριμένων ακινήτων έχει και άλλα περιουσιακά στοιχεία ή αν υπόκειται σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επίσης θα «φουσκώσει» λόγω της τεχνητής διόγκωσης της αξίας της περιουσίας.

Παρά την αλλοίωση των προτάσεων που έκαναν οι εκτιμητές από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των «θυμάτων», η τελική εικόνα είναι αποκαρδιωτική για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες.

Το υπουργείο Οικονομικών θα υποστηρίξει ότι η αύξηση που εμφανίζεται στην ΚΕ Ζώνη στο Α’ διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων αποτελεί… εξαίρεση. Άλλωστε, θα υποστηρίξουν ότι της… άξιζε της Πλάκας και του Κουκακίου (σ.σ. η ΚΕ’ ζώνη περικλείεται από τις οδούς Λυσικράτους, Βύρωνος, Στράτωνος, Κλεψύδρας, Λυσίου, Αιόλου κ.λπ.) να έχουν αύξηση έως και… 1.300 ευρώ στην τιμή ζώνης (σ.σ. η ΚΕ’ ζώνη φτάνει στα 3.050 ευρώ από 1.750 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα) λόγω του τουρισμού και της ανάπτυξης του Airbnb. Βέβαια, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να πειστεί κάποιος ότι το Airbnb είναι επαρκής λόγος για πληρώσουν περισσότερο φόρο κατοχής όλοι οι κάτοικοι μιας περιοχής ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι αποκομίζουν εισόδημα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ή όχι.

Δεν είναι όμως μόνο η ΚΕ’ ζώνη που ξεχωρίζει. Ούτε καν μόνο η ΙΔ’ ζώνη, επίσης στο 1ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (Σοφοκλέους, Αιόλου, Σταδίου, Αριστείδου, Ευριπίδου, πλατεία Αγ. Θεοδώρων κ.λπ.). Είναι και δεκάδες άλλοι δήμοι και περιοχές, οι οποίοι μάλλον συγκαταλέγονται στις λεγόμενες «λαϊκές περιοχές» τις οποίες ήθελε να προστατέψει ο κ. Τσακαλώτος.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα θα πείσουν για τις επιβαρύνσεις που φέρνει ο ΕΝΦΙΑ:

1. Την Ι1 ζώνη της Καλλιθέας, η οποία ανατιμάται κατά 550 ολόκληρα ευρώ, για να φτάσει στα 1.550 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αντί για 1.000 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα. Αντίστοιχα, και ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται στο εξής με 4,5 ευρώ ανά τετραγωνικό, δηλαδή 1,6 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Δηλαδή, όποιος έχει σπίτι 100 τετραγωνικών στη συγκεκριμένη ζώνη της Καλλιθέας, θα πρέπει από τώρα να βάλει 450 ευρώ στην άκρη για το σπίτι του, είναι-δεν είναι κύρια κατοικία. Η διαφορά των 160 ευρώ, προφανώς, δεν είναι αμελητέα για έναν μισθοσυντήρητο της Καλλιθέας.

2. Οι κάτοικοι της Δ’ ζώνης στη Δάφνη δεν μπόρεσαν να προστατευτούν ούτε από τα «κόλπα» του υπουργείου Οικονομικών με τις αλλαγές στον συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Ετσι, αν και άλλαξαν το κλιμάκιο από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ, στη συγκεκριμένη περιοχή η τιμή ζώνης ανατιμήθηκε κατά μόλις 100 ευρώ ή 10% (από τα 1.000 στα 1.100 ευρώ), μια μεταβολή όμως η οποία ήταν αρκετή για να οδηγήσει τον φόρο ανά τετραγωνικό στα 3,7 ευρώ το μέτρο ή περίπου 0,8 ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι. Το σπίτι των 100 τ.μ. θα κοστίζει στο εξής 80 ευρώ παραπάνω.

3. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αρκεί και μια μικρή ανατίμηση των 50 ευρώ στην τιμή ζώνης για να προκαλέσει επιβάρυνση 0,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό σημαίνει και στην Ι3 ζώνη της Κηφισιάς, η οποία ανατιμάται από τα 1.500 στα 1.550 ευρώ, και στην Ιβ ζώνη του Αμαρουσίου, η οποία επίσης ακριβαίνει από τα 1.500 στα 1.550 ευρώ. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζεται με 4,5 ευρώ το μέτρο, αντί για 3,7 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα.

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα