Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αναδείχθηκαν στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν με την αντιπροσωπεία του ΣΕΒ, που επισκέφθηκε την περιοχή.
H ανάγκη δραστικής βελτίωσης των υποδομών, ειδικά στις συνδέσεις με τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, η κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου, η λειτουργία των τελωνείων με λιγότερη γραφειοκρατία και το κόστος ενέργειας, που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, τονίστηκαν ως ζητήματα πρώτης προτεραιότητας σε αυτές τις συζητήσεις.
Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του ΣΕΒ (28.2 – 1.3.2024), οργανώθηκε εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη για επιχειρήσεις και φορείς.
Παρέμβαση έκαναν ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής κ. Πέτρος Καμπούρης, σχετικά με το σχέδιο της Πολιτείας για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στον Έβρο και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.
Η βιομηχανία προσφέρει ένα μεγάλο αριθμό καλών θέσεων εργασίας, αλλά και καλών αμοιβών στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.
Η αντιπροσωπεία του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Ευθύμιο Ο. Βιδάλη, πραγματοποίησε και επισκέψεις σε εργοστάσια και επιχειρήσεις μέλη, όπου ξεναγήθηκε στις σύγχρονες παραγωγικές μονάδες και συζήτησε τρόπους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.
Σημαντικό σημείο των συζητήσεων, ήταν το αίτημα για εφαρμογή των συμπερασμάτων της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, για τη διαμόρφωση της οποίας είχε καταθέσει προτάσεις ο ΣΕΒ σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒ ενημέρωσε τις επιχειρήσεις για τις δράσεις που υλοποιεί για την υποστήριξη των μελών του, όπως την πρωτοβουλία Skills4Jobs, που καταρτίζει νέες και νέους σε τεχνικές δεξιότητες που χρειάζονται οι επιχειρήσεις.
Επίσης, τονίστηκε η συνεργασία με τις επιχειρήσεις μέλη για την εκπόνηση προτάσεων και την κατάθεση αιτημάτων τους για κρίσιμα ζητήματα, όπως το διμερές εμπόριο στο πλαίσιο εκμοντερνισμού της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και τα τελωνειακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις μέλη του.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Βιδάλης επισήμανε ότι «οι συναντήσεις με τις επιχειρήσεις στην Περιφέρεια και ειδικά σε μια ακριτική περιφέρεια όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, είναι μείζονος σημασίας για τον ΣΕΒ, όπως είναι και η αποτελεσματική εκπροσώπηση των τοπικών επιχειρήσεων στην κεντρική διοίκηση. Με τις τακτικές επισκέψεις στην Περιφέρεια, ο ΣΕΒ επιδιώκει να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στα μέλη του, να συζητάει τις προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν και τους τρόπους που ο ΣΕΒ μπορεί να συνδράμει τις προσπάθειές τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας».
Συναντήσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις: ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ, RAYCAP, COCOMAT, PHARMATHEN, JT INTERNATIONAL, WONDERPLANT και ΟΜΙΛΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ.