Site icon NewsIT

Οι τάσεις της αγοράς

04.02.2010 | 18:02
Οι τάσεις της αγοράς

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια δυναμική ανοδική τάση σε όλες τις επενδύσεις

 υψηλού κινδύνου. 

Κάποιες από τις αγορές μετοχών κι εμπορευμάτων παρουσίασαν εντυπωσιακή άνοδο, ενώ οι αγορές ομολόγων – ιδιαίτερα στους τομείς των αναδυόμενων αγορών, των εταιρικών ομολόγων, αλλά και των ομολόγων υψηλής απόδοσης – εμφάνισαν κέρδη αρκετά πάνω από το μέσο όρο.

Απαραίτητη η στρατηγική τοποθέτηση

Συνήθως, τις δυναμικές τάσεις, όπως αυτές που αναφέρονται παραπάνω, διαδέχονται μεταβατικές περίοδοι ακαθόριστων τάσεων. Αυτές οι περίοδοι χαρακτηρίζονται, κατά κύριο λόγο, από την έλλειψη μιας ξεκάθαρης ροπής στις επιμέρους ταξεις επενδυσεων (asset classes), με συναλλαγές περιορισμένης έκτασης (range-bound trading) και παροδικές διακυμάνσεις. Αυτό σημαίνει ότι όσο θα προχωράμε μέσα στη χρονιά, η σημασία της στρατηγικής τοποθέτησης θα αυξάνεται όλο και περισσότερο. Πάντως, επί του παρόντος μπορούμε να παραμείνουμε «overweight» σε τίτλους μετοχικών αξιών, όσον αφορά την κεφαλαιακή μας τοποθέτηση, εφόσον μέχρι τώρα το momentum στις αγορές παραμένει θετικό και σταθερό απέναντι στις ελκυστικές αποτιμήσεις, που συνεχίζουν να ευνοούν την κατηγορία αυτή. Πέραν αυτού, η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται με σταθερά, αν και μετριοπαθή βήματα.

Η πορεία προς την οικονομική ανάνηψη συνεχίζεται   

Οι κυριότεροι δείκτες των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) παραπέμπουν σε μια συνεχή, παγκόσμια πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη. Επομένως, η διεθνής οικονομία αναμένεται να ισχυροποιηθεί κατά τη διάρκεια του έτους, αν και οι προηγμένες οικονομίες θα επανέλθουν σταδιακά στον πρότερο ρυθμό ανάπτυξής τους. 

Με άλλα λόγια, οι αναδυόμενες οικονομίες θα παρουσιάσουν υψηλότερους και ανθεκτικότερους ρυθμούς ανάπτυξης απ’ ότι τα βιομηχανοποιημένα κράτη. Επίσης είναι πολύ πιθανό ο κύκλος αποθεμάτων (inventory cycle) να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην ανάκαμψη των προηγμένων οικονομιών. Παρατηρήθηκε μια απότομη και έντονη προσπάθεια μείωσης αποθεμάτων (destocking) σε κάποιους κλάδους, και ως εκ τούτου ο ανεφοδιασμός (restocking) θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση της ζήτησης, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α.

Τα προϋπολογιστικά ελλείμματα εξακολουθούν να προβληματίζουν

Επικρατεί σκεπτικισμός γύρω από τα επίπεδα των προϋπολογιστικών ελλειμμάτων καθώς και τις προσπάθειες τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών, διαμέσου του παρεμβατισμού στις αγορές συναλλάγματος. Η αύξηση του δημόσιου χρέους απαιτεί σθεναρή προϋπολογιστική πειθαρχία από την πλευρά των κυβερνήσεων μέσα στα επόμενα χρόνια, εάν αποβλέπουμε τόσο στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στα κρατικά ομόλογα όσο και στην αποφυγή υπερβολικών αυξήσεων στις αποδόσεις (yields) των μακροχρόνιων ομολογιακών τίτλων. Με αυτή τη λογική, συστήνεται η τακτική της ενεργούς διαλογής (active selection) στη διαδικασία επένδυσης κυβερνητικών ομολόγων, καθώς και η συμπερίληψη εταιρικών ομολόγων καλής ποιότητας στο χαρτοφυλάκιο.

 

Ομόλογα    

Η τακτική υποεπένδυσης που είχαν ακολουθήσει πολλοί επενδυτές οδήγησε σε μια ξαφνική εφόρμηση προς τα μη-κυβερνητικά ομόλογα μόλις τις πρώτες μέρες της καινούργιας χρονιάς. Η αγορά έκδοσης νέων ομολόγων έχει επιταχύνει και πάλι σημαντικά τους ρυθμούς της. Παράλληλα με τους τακτικούς δανειολήπτες, όλο και περισσότεροι εκδότες ομολόγων με χαμηλότερη αξιολόγηση, αλλά και μη-αξιολογημένοι εκδότες εμφανίζονται να προσπαθούν να επωφεληθούν της αγοράς, αν και οι υψηλές τιμολογήσεις (premiums) που προσφέρονται αυτή τη στιγμή καθώς και τα επίπεδα απόλυτης απόδοσης σε σχέση με τα εγγενή ρίσκα δε δικαιολογούν πάντα την επένδυση σε τέτοια ομόλογα. Καλό είναι να υιοθετήσουμε μια προσεκτική προσέγγιση μέσα σε αυτό το επενδυτικό περιβάλλον και να προβαίνουμε σε επενδύσεις ιδιαιτέρως επιλεκτικά.

Ενώ βλέπουμε τις καμπύλες απόδοσης του Ευρώ και του Δολαρίου να φτάνουν σε νέα επίπεδα απότομων κλίσεων, η αντίστοιχη καμπύλη απόδοσης του Ελβετικού φράγκου βραδυπορεί. Εδώ, λοιπόν, διαβλέπουμε περιθώρια για μια πιο απότομη κλίση της καμπύλης μέσα στις επόμενες βδομάδες. Η Ελβετική Ομοσπονδία επανήλθε στην αγορά ύστερα από έξι μήνες απουσίας και τοποθέτησε περίπου 650 εκ. σε Ελβετικό φράγκο με ημερομηνία λήξης το 2020. Ως εκ τούτου, μειώθηκε η ψαλίδα του περιθωρίου swap.

Τα εταιρικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά αξιολογημένα και προσφέρουν ακόμα ευκαιρίες για συγκριτικές υπεραποδόσεις, παρά την εντυπωσιακή ανάκαμψη που ήδη έχουν σημειώσει. Συστήνεται η αύξηση θέσης (overweight) σε κλάδους μεγαλύτερου ρίσκου έναντι των κυβερνητικών ομολόγων, αλλά πάντα με τη συστηματική παρακολούθηση όλων των επικίνδυνων παραμέτρων.

Μετοχές και Χρηματιστήρια

Σε αντίθεση με πέρυσι, η είσοδος της νέας χρονιάς ήταν σε μεγάλο βαθμό ικανοποιητική. Η γενικότερη ανοδική τάση συνεχίστηκε παγκοσμίως. Την περίοδο δημοσιοποίησης στοιχείων, λίγες μεγάλες πολυεθνικές είχαν ήδη δημοσιεύσει τις τριμηνιαίες και ετήσιες οικονομικές καταστάσεις τους. Η JP Morgan δημοσίευσε καλύτερα από τα προσδοκώμενα καθαρά κέρδη, παρόλο που εμφάνισε αύξηση στις προβλέψεις (provisions) για τον καταναλωτικό δανεισμό. Η Intel ανακοίνωσε ότι αναμένει το περιθώριο κέρδους της να αγγίξει το υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας μέσα στο 2010. Γενικότερα ο τεχνολογικός κλάδος θα συνεχίσει να ωφελείται από την πρόοδο της ανάκαμψης.

Εναλλακτικές Επενδύσεις   

Εμπορεύματα

Στην αρχή του Ιανουαρίου δύο νέα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs) με βάση το παλλάδιο και την πλατίνα αντίστοιχα έκαναν την εμφάνισή τους στις Η.Π.Α., προκαλώντας την άνοδο της τιμής των δύο αυτών πολύτιμων μετάλλων. Στους υπόλοιπους κλάδους τα νέα είναι ανάμικτα, με την Κίνα να μεσουρανεί στην ανάπτυξή της και τις αναφορές για εξαιρετικής ποιότητας σοδειές στις Η.Π.Α., πράγμα που πιέζει τον κλάδο σιτηρών της χώρας. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι κυκλικοί κλάδοι θα συνεχίζουν να ευνοούνται από την οικονομική ανάκαμψη.

Αγορά Ακινήτων

Οι τιμές στην Ελβετική αγορά ακινήτων ανέβηκαν κι άλλο. Τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισαν οι περιοχές πλησίον της Λίμνης Γενεύης, με την περιοχή της Ζυρίχης να ακολουθεί κατά πόδας. Επομένως, τα κεφάλαια με βάση την Ελβετική αγορά ακινήτων πωλούνται με τιμολόγηση πολύ υψηλότερη του μακροπρόθεσμου μέσου όρου. Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι ισχυρή. Παρ’ όλα αυτά, μεγαλύτερες δυνατότητες κέρδους διαβλέπονται μέσω των μετοχών που σχετίζονται με την κτηματαγορά. Οι συναλλαγές μετοχών τέτοιων εταιρειών γίνοναται ακόμα σε επίπεδα Καθαρής Αξίας του Ενεργητικού (NAV) ανά μετοχή ή και με έκπτωση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εταιρείες ακινήτων φαίνεται να έχουν τη δυναμικότερη ανάκαμψη.

Συνάλλαγμα

Το δολάριο των Η.Π.Α. συνέχισε να ανακάμπτει έναντι του ευρώ στην αρχή της χρονιάς, αν και αυτό αποδίδεται περισσότερο στην αδυναμία του ευρώ και λιγότερο στην ισχύ του δολαρίου. Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας ανέδειξαν τις εγγενείς αδυναμίες μιας ετερογενούς ενιαίας νομισματικής ένωσης, οι οποίες θα συνεχίζουν να πιέζουν το ευρώ τους επόμενους μήνες.

Άνοδος Περιφερειακών Νομισμάτων

Η άνοδος που σημειώθηκε τόσο στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου των Η.Π.Α. όσο και στα νομισματικά αποθεματικά της Κίνας καταδεικνύουν ότι η παγκόσμια ανισορροπία ανάμεσα στους αποταμιευτές και τους καταναλωτές διευρύνεται και πάλι. Με το να διατηρείται μια σταθερή ισοτιμία ανάμεσα στο Κινέζικο γιουάν και στο Αμερικανικό δολάριο, η Κίνα εκτρέπει την πίεση, που θα ασκούταν προς τα πάνω στην ισοτιμία γιουάν-δολαρίου, προς άλλα νομίσματα. Επομένως, αναμένεται η περαιτέρω άνοδος σε περιφερειακά νομίσματα όπως το Αυστραλιανό δολάριο και η Νορβηγική κορώνα έναντι του δολαρίου των Η.Π.Α. και του ευρώ.
Όπως είχε προβλεφτεί, το Ελβετικό φράγκο ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 1,50 έναντι του ευρώ περί τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς. Καθώς η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας υπογράμμισε αρκετές φορές από τότε, ότι σκοπεύει να αποφύγει μια υπερβολική ανατίμηση του φράγκου, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε μια πλάγια κίνηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
         
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version