Η ΕΚΤ επιμένει ότι αν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά το θέμα των κόκκινων δανείων, σύντομα οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΔΝΤ. Και οι δύο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Έναν κίνδυνο που δεν δείχνει να τον αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση θεωρώντας ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υπό απόλυτο έλεγχο και δεν πρόκειται στο άμεσο μέλλον οι τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Βέβαια προ καιρού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης είπε λίγο πολύ αυτά που σήμερα λένε ΔΝΤ και ΕΚΤ, αλλά υπό το βάρος των πιέσεων από το Μέγαρο Μαξίμου ανασκεύασε και έπαψε να μιλάει για το θέμα.
Το θέμα του νέου ν. Κατσέλη ήρθε να βγάλει από τα συρτάρια ένα θέμα που όλοι ήθελαν να ξεχάσουν. Η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει ένα νομοσχέδιο που σχεδόν όλοι με κόκκινο δάνειο θα προστατεύονταν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ήθελε να εντάξει σε αυτή την προστασία και τους επιχειρηματίες που έλαβαν δάνειο με ενέχυρο το σπίτι τους.
Η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν ότι αυτή η φιλοσοφία του νόμου, είναι εκτός λογικής της ΕΕ και δεν μπορεί να περάσει για τον πολύ απλό λόγο ότι δημιουργείται μία κουλτούρα «δεν πληρώνω». Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με αυτό, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει την σύγκρουση σε μία ευαίσθητη χρονική περίοδο και κυρίως προεκλογική.
Τα σενάρια που διέρρευσαν χθες και σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τουλάχιστον επί του παρόντος διαψεύδονται.
Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν. Η ΕΚΤ δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση για σοβαρές υποχωρήσεις. Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου, θεωρεί ότι ήδη έχει κάνει πολλές. Και μέσα σε αυτό το αδιέξοδο … αναζητείται διέξοδος.
Αν θα βρεθεί ή όχι κανείς δεν ξέρει. Ωστόσο όλοι κατανοούν ότι μέχρι τις 25 Μαρτίου θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση. Στην αντίθετη περίπτωση θα μπούμε σε μονοπάτια που ουδείς μπορεί να γνωρίζει την κατάληξή τους και το που οδηγούν.