Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Ανατροπή στο «έτοιμο πακέτο» των επιτελικών θέσεων στην ΕΕ – Ο πολιτικο-οικονομικός «καύσωνας» κρύβει απρόβλεπτη έκπληξη

Ανατροπή στο «έτοιμο πακέτο» των επιτελικών θέσεων στην ΕΕ – Ο πολιτικο-οικονομικός «καύσωνας» κρύβει απρόβλεπτη έκπληξη

Η εβδομάδα που τρέχει θα κλείσει με δύο σημαντικά γεγονότα. Δύο γεγονότα από τα οποία κρέμεται κυριολεκτικά, η τελική «κάλυψη» των ηγετικών θέσεων της γραφειοκρατίας στις Βρυξέλες. Αυτής στην οποία εναποτίθεται η διαχείριση της χωρίς προηγούμενο πολιτικο-οικονομικής αναταραχής στην Ε.Ε. που έχει αρχίσει να αναδύεται.

Όλα ξεκίνησαν λίγο πριν τις Ευρωεκλογές.

Η παλιά φρουρά και ο γαλλογερμανικός άξονας παρά τις αναταράξεις είχε «τρέξει», για να ετοιμάσει ένα πακέτο κάλυψης των ηγετικών θέσεων στην ΕΕ έτσι ώστε να κρατήσει τον έλεγχο της κατάστασης, πριν τα αποτελέσματα αρχίσουν και βάζουν ιδέες σε κάποιους.

Πράγματι για πρώτη φορά είχε σχεδόν «κλείσει» η θέση για την Φον ντερ Λάινεν (Κομισιόν), για τον πορτογάλο Κόστα (Συμβούλιο), την Λετονή πρωθυπουργό για την θέση του Υπ. Εξωτερικών και την Μέτσολα για το Ευρωκοινοβούλιο. Στην Σύνοδο Κορυφής που ακολούθησε τις Ευρωεκλογές η Φον Ντερ Λάινεν, μόνο που δεν λάμβανε ανθοδέσμες για την ανάληψη και πάλι της προεδρίας της Κομισιόν…

Όμως οι δημοσιογράφοι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, είδαν τους 27 να αποχωρούν χωρίς συμφωνία, την κα Μελόνι να δείχνει με κάθε τρόπο την οργή της για όσα είχαν μεσολαβήσει και την κα Φον ντερ Λάινεν να δείχνει ότι την είχε χτυπήσει…κεραυνός. Τι είχε συμβεί; Τα αποτελέσματα των εκλογών είχαν ξυπνήσει κάποιους και είχαν δημιουργήσει πλέον άλλες ανισορροπίες στους 27 της ΕΕ.

Η Ιταλία εξοργίσθηκε για το ότι δεν υπήρχε θέση γι’ κάποιον δικό της, το Λαϊκό Κόμμα ήθελε περισσότερα από αυτά που είχε λόγω της νίκης στις Ευρωεκλογές, οι Σοσιαλδημοκράτες δεν ήθελαν παρά το φιάσκο στην Γερμανία να παραδώσουν τα όπλα και βέβαια ο Μακρόν δεν μπορούσε με τίποτα να κατεβάσει «νέες ιδέες», γιατί ήδη έτρεχε στο μυαλό του η διάλυση της Βουλής στην Γαλλία και ο ντεγκωλικού τύπου πολιτικός εκβιασμός των έκτακτων εκλογών.

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για την «γραφειοκρατία» κάθε τύπου -καλή ή κακή- από το να της ανατρέπεις το «πακέτο» που έχει με τόσο κόπο και προσπάθεια φτιάξει κάνοντας του κόσμου τους συνδυασμούς και τις ισορροπίες. Αυτό όμως έγινε, ήρθαν τα πάνω κάτω.

Και στα τέλη αυτής της εβδομάδας οι 27 πρόκειται να ξανασυναντηθούν για να βρουν «λύση» γι’ αυτό που έχει προκύψει από τις Ευρωεκλογές. Δύσκολο, πολύ δύσκολο γιατί όλα τα προηγούμενα σχέδια έχουν… χαλάσει. Νέοι «παίκτες» έχουν μπει στην συζήτηση, νέοι συμβιβασμοί δεν έχουν γίνει δυνατό να είναι έτοιμοι καθώς έχουν ανατραπεί οι ισορροπίες και σε εθνικό επίπεδο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί μια κατάσταση χαοτικής αναταραχής χωρίς εμφανή «λύση». Αυτό τουλάχιστον μεταφέρεται από κάποιες… παλιές καραβάνες των διαδρόμων του κτηρίου της Κομισιόν αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι. Θα πει κανείς στις Βρυξέλλες πάντα βρίσκουν έστω και στις έξι η ώρα το πρωί, «λύσεις» και συμβιβασμούς.

Αυτή την φορά μάλλον δεν γίνεται γιατί την Κυριακή (30.6.2024), μερικά 24ωρα μετά την Σύνοδο Κορυφής πραγματοποιείται ο πρώτος γύρος των εκλογών στην Γαλλία.

Αυτός δηλαδή που θα κρίνει το αν το «αποτέλεσμα» θα είναι τόσο συντριπτικό για τον Μακρόν -δεύτερη θέση δεν παίζει έτσι κι αλλιώς- που θα υποχρεώσει τον Μακρόν σε παραίτηση αντίθετα με τα όσα είπε πριν από δέκα ημέρες, ή θα πάμε για ένα δεύτερο γύρο που και πάλι όλα θα παίζονται.

Να θυμίσουμε τι έγινε στις αγορές, την επομένη των εκλογών όταν ακούσθηκε ότι ο Μακρόν ετοιμάζεται να παραιτηθεί και το διέψευσε άρον – άρον; Το μόνο βέβαιο είναι ότι την Κυριακή το βράδυ οι «επενδυτές» και οι traders θα περιμένουν με το δάχτυλο στην σκανδάλη, ενώ κάποιοι άλλοι συνάδελφοί τους θα έχουν ήδη ποντάρει σε κάποιο από τα ενδεχόμενα αποτελέσματα.

Στο μεταξύ μέχρι τότε το τραπεζικό ευρωσύστημα θα συνεχίσει να «αιμορραγεί» μέσα από τις μεγάλες γαλλικές τράπεζες, των οποίων το αίμα «τρέχει» στις φλέβες ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος στην Ευρωζώνη και ειδικά των ιταλικών και των γερμανικών τραπεζών.

Με άλλα λόγια το τελευταίο για το οποίο θα μπορούσε να είναι βέβαιος κανείς -ίσως ένα στοίχημα θα μπορούσε να παιχτεί- είναι αν θα βρεθεί τρόπος να ξαναπάρει η κα Φον ντερ Λάινεν την θέση της προέδρου της Κομισιόν ή αν θα βρεθεί ο πορτογάλος σοσιαλιστής κ. Κόστα στην προεδρία του Συμβουλίου. Θα μπορούσε να πει κανείς «και ποιος ενδιαφέρεται;».

Κι όμως η τελική σύνθεση του «πακέτου» θα έχει μεγάλη σημασία καθώς με αυτή την «σύνθεση» η επιτελική γραφειοκρατία της ΕΕ θα πρέπει να διαχειρισθεί ένα «πυρακτωμένο» β’ εξάμηνο στην Ευρώπη.

Η «συνέχεια» του πολέμου στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, η αμεσότητα της προοπτικής οικονομικής ύφεσης στην ΕΕ, τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση του Συμφώνου Σταθερότητας και κυρίως η εκλογή Μπάιντεν ή Τράμπ. Μια σειρά από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις αγνώστου μεγέθους…

Για τους λόγους αυτούς και πολλούς – πολλούς άλλους δεν θα ήταν έκπληξη -έτσι λένε κάποιο πιο ψύχραιμοι στις Βρυξέλλες- αν η υποψηφιότητα της κας Φον Ντερ Λάινεν, αντικατασταθεί από κάτι που να μοιάζει με …Μάριο Ντράγκι.

Ή ακόμα και αν οι 27 υποχρεωθούν να φτιάξουν κάτι καινούργιο στο ιερατείο της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών για να ενθρονίσουν κάποιον σαν τον κ. Ντράγκι, σε θέση ασφαλώς πάνω από εκείνη της κας Φον ντε Λάινεν. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να βρεθεί άλλος Ντράγκι ή θα χρειασθεί να ανασυρθεί ο ίδιος ο «whatever it takes».

Ας μη ξεχνάμε ότι η κα Φον ντερ Λάινεν, άγνωστη και στον θυρωρό της μέχρι τότε, «φυτεύτηκε» από την κα Μέρκελ στις Βρυξέλλες εν όψη της δικής της αποχώρησης προκειμένου να υπάρχει επαρκής επικοινωνία ανάμεσα στις δύο ακτές του Ατλαντικού, όταν όμως η «γαλήνη» κυριαρχούσε ανάμεσά τους.

Σήμερα τι λέει το δελτίο πολιτικού και οικονομικού καιρού; Προβλέπει «καυτό καλοκαίρι».

Οικονοκλαστικά Τελευταίες ειδήσεις