Site icon NewsIT

Η επερχόμενη νέα «χειμωνιάτικη» αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου στρώνει τον δρόμο σε επιστροφή… του πληθωρισμού;

08.10.2024 | 09:54
Η επερχόμενη νέα «χειμωνιάτικη» αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου στρώνει τον δρόμο σε επιστροφή… του πληθωρισμού;

Oil gas processing plant with pipe line valves

Στα Οικονοκλαστικά της 3ης Οκτωβρίου είχε επισημανθεί το ενδεχόμενο μιας διπλής αύξησης στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου λόγω των δύο πολέμων σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία.

Δεν έχει περάσει μία εβδομάδα και δυστυχώς … έχουμε νέα από αυτό το μέτωπο.

Και τα νέα αφορούν το φυσικό αέριο για το οποίο από τα τέλη του 2024 αλλάζουν και πάλι όλα καθώς επίκειται η διακοπή της ροής του (φθηνού) φυσικού αερίου από την Ρωσία μέσω Ουκρανίας (!) στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στα ιταλικά ΜΜΕ : «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι είναι δυνατό να αντικατασταθεί το ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας και ότι υπάρχει χωρητικότητα υποδομής για να βοηθήσει στον εφοδιασμό των κρατών μελών από άλλες πηγές», δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής.

Δεν πέρασαν καν 24 ώρες και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας επιβεβαίωσε με δημόσιες δηλώσεις του ότι η Ουκρανία (με την σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ) δεν θα ανανεώσει την σχετική σύμβαση με την Ρωσία, η οποία λήγει στα τέλη του 2024. Πρόκειται για την σύμβαση μέσω της οποία η Ε.Ε. εξακολουθεί να προμηθεύεται ρωσικό φυσικό αέριο σε υποπολλαπλάσια τιμή από εκείνο του εισαγόμενου LNG από ΗΠΑ, Κατάρ, κ.λ.π.

Για τις εξελίξεις αυτές υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες των Οικονοκλαστικών άτυπη ενημέρωση των ΥΠΟΙΚ χθες, στο πλαίσιο της συνάντησης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, καθώς όπως αναφέραμε στο σημείωμα της 3ης Οκτωβρίου, η διακοπή του τελευταίου εν ενεργεία αγωγού τροφοδοσίας από την Ρωσία (μέσω Ουκρανίας) είναι προϋπόθεση της συμμετοχής των ΗΠΑ στο δάνεια των 50 δισ. δολάρια προς την Ουκρανία.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο φαίνεται ότι έχουν πλέον προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα την διακοπή της τροφοδοσίας, από την οποία Ουγγαρία, Αυστρία και Σλοβενία προμηθεύονται το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους σε φυσικό αέριο… Η διακοπή όμως αυτή δεν αφορά μόνο αυτές τις τρείς χώρες αλλά ολόκληρη την Ε.Ε. καθώς ενσωματώνεται στο συνολικό σύστημα τροφοδοσίας της Ευρώπης και επηρεάζει την διαμόρφωση των τιμών.

Η διακοπή αυτή όπως εκτιμάται θα προκαλέσει ενίσχυση της αυξητικής τάσης των τιμών καθώς από όπου και αν υπάρξει κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί, αυτές θα είναι μεγαλύτερες σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι οι βασικοί προμηθευτές της Ε.Ε. είναι πλέον η Νορβηγία και οι ΗΠΑ.

Αν μάλιστα οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή οδηγήσουν σε επέκταση της πολεμικής εμπλοκής στον Κόλπο και την εξαγωγή του πετρελαίου από την περιοχή προς την Ευρώπη, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου θα συνδυαστεί με μία νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου, θυμίζοντας πολλές από τις ανάλογες καταστάσεις της δεκαετίας του 70.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο βέβαια και με την οικονομία της Ευρωζώνης να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην οικονομική επιβράδυνση, είναι αμφίβολο αν η ΕΚΤ θα είναι πλέον σε θέση να εκτονώσει έγκαιρα τις αυξανόμενες οικονομικές και χρηματοδοτικές πιέσεις με τις μειώσεις επιτοκίων.

Πολύ περισσότερο μάλιστα αν οι αυξητικές τάσεις στις ενεργειακές τιμές ανατρέψουν την διολίσθηση των πληθωριστικών τάσεων…

Οικονοκλαστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version