Site icon NewsIT

Η πραγματική κατάσταση της Οικονομίας, όπως την «βλέπει» η ΤτΕ και ο Στουρνάρας, λίγο πριν από την ΔΕΘ

03.09.2024 | 10:12
Η πραγματική κατάσταση της Οικονομίας, όπως την «βλέπει» η ΤτΕ και ο Στουρνάρας, λίγο πριν από την ΔΕΘ

Αυτές τις μέρες κάθε χρόνο η εν ενεργεία κυβέρνηση ανεβαίνει στην ΔΕΘ για να προβάλει το έργο της και να δείξει «πόσο καλά πάνε τα πράγματα με όσα ήδη κάνει, αλλά και αυτά που έχει να κάνει στο άμεσο μέλλον».

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της συνήθως προβάλλει τα κακώς κείμενα και τις δικές της εναλλακτικές.

Κάπως έτσι έχει εμπεδωθεί ένα κλίμα που θα μπορούσε να το πει κανείς αδιαφορίας της κοινής γνώμης, για όσο λέγονται και γράφονται για την Οικονομία στην ΔΕΘ.

Αυτή η διαφορά μεταξύ αντίληψης και πραγματικότητας, για την οικονομία, όσο διευρύνεται τόσο χειρότερα είναι για όλους και για τους κυβερνώντες και για τους …ψηφοφόρους. Μερικά από τα αποτελέσματα αυτών των αντιφάσεων τα βλέπουμε τελευταία στα εκλογικά αποτελέσματα στην Γερμανία, την Γαλλία και αλλού, ολοένα και περισσότερο.  

Για τον λόγο αυτό τα Οικονοκλαστικά επέλεξαν λίγα 24ωρα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, να παρουσιάσουν ορισμένα κεντρικής σημασίας και δομικού χαρακτήρα στοιχεία για την εκτίμηση της κατάστασης στην οικονομία σήμερα, από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Γιατί από την ΤτΕ; Γιατί αυτή θεσμικά, είτε φιλική, είτε όχι, προς την εκάστοτε κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένη να καταγράφει με την μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση ακρίβειας την κατάσταση, περιορίζοντας αυτό το χάσμα μεταξύ αντίληψης και πραγματικότητας για την οικονομία.

Ακολουθεί η παράθεση ορισμένων τέτοιων στοιχείων «κατά γράμμα», από μία από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.   

Εντόπισε λοιπόν ο κ. Στουρνάρας στην τελευταία δημοσιευμένη τοποθέτησή του τις «εγχώριες διαρθρωτικές αδυναμίες» και το προσδιόρισε με ακρίβεια. Είπε ότι είναι η «έλλειψη ανταγωνισμού σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, η οποία επιδεινώνει το διεθνές, και άρα εισαγόμενο, πρόβλημα της ακρίβειας, το υψηλό δημόσιο χρέος, το μεγάλο επενδυτικό κενό, η χαμηλή αποταμίευση, η χαμηλή διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, η υψηλή ανεργία και η γήρανση του πληθυσμού…».

Και σαν να μην έφταναν αυτά, επισήμανε ότι αυτή η κατάσταση της Οικονομίας εισέρχεται πλέον σε ένα πολύ πιο δύσκολο ευρωπαϊκό θεσμικό οικονομικό περιβάλλον (από το 2025) στο οποίο «η ενεργοποίηση των νέων ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων περιορίζει τη δυνατότητα αξιοποίησης των υπερβάσεων των εσόδων έναντι των στόχων για τη χρηματοδότηση νέων δαπανών…».

Και τέλος υπογραμμίζει ότι αυτή η οικονομία με τα προαναφερθέντα διαρθρωτικά εν ενεργεία προβλήματα, η οποία εισέρχεται σε ένα θεσμικό περιβάλλον με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας να στερεί από το δημόσιο την ευχέρεια χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας από την βελτίωση των εσόδων του, αντιμετωπίζει ένα επιπλέον άμεσο κίνδυνο.

Επισημαίνει συγκεκριμένα ότι «μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά κεφαλαίων και κρατικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ, τα περιθώρια (spreads) αυξάνονται σημαντικά ακόμη και για κρατικά ομόλογα χωρών-μελών πολύ υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, επειδή οι αγορές τιμολογούν υψηλότερα τον κίνδυνο παραβίασης του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου λήψης αποφάσεων…».

Με άλλα λόγια η Οικονομία «υποφέρει» από ένα σύνολο διαρθρωτικών αδυναμιών που αναφέρονται, στερείται από το 2025 της δυνατότητας να χρηματοδοτήσει την Οικονομία με την αύξηση των εσόδων και μπαίνει σε ένα περιβάλλον που οι αγορές δυσκολεύουν τους όρους δανεισμού -λόγω υψηλών κινδύνων- που σημαίνει περιορίζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης και από την πλευρά της χρηματαγοράς ταυτόχρονα με τον δημοσιονομικό περιορισμό.

Αυτή είναι η εικόνα της οικονομικής πραγματικότητας σύμφωνα με την ΤτΕ. Πόσο πιο καθαρά θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για την κατάσταση της Οικονομίας και το άμεσο μέλλον της από τα παραπάνω;

Τα λεγόμενα του κ. Στουρνάρα που έχουμε μεταφέρει εδώ ως αποσπάσματα της τελευταίας του συνέντευξης «κατά λέξη» -το πλήρες κείμενο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΤτΕ- δεν χρειάζονται κανένα σχόλιο, διευκρινιστικό ή μη για να ξεκαθαρίσουν τον πραγματικό ορίζοντα της Οικονομίας.

Συμπληρωματικά και υποστηρικτικά σε όλα αυτά να προσθέσουμε το σχόλιο της Siân Jones, Επικεφαλής Οικονομολόγου της S&P Global Market Intelligence, για την εξέλιξη του δείκτη PMI (που αφορά στην πορεία της μεταποίησης) με βάση τα τελευταία στοιχεία του Αυγούστου: «Ο ελληνικός τομέας μεταποίησης υπέδειξε περαιτέρω μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς η αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών επιβραδύνθηκε με μέτριο μόνο ρυθμό, δεδομένου ότι υπήρχαν αναφορές για λιγότερο ευνοϊκό περιβάλλον στις πωλήσεις.

Με τη σειρά τους, οι ρυθμοί αύξησης της απασχόλησης και των προμηθειών εξασθένησαν, καθώς οι εταιρείες επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις εισροών επιδεινώθηκαν και πάλι, και μάλιστα στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο.

Παρ’ όλα αυτά, το κόστος εισροών αυξήθηκε με ηπιότερο ρυθμό, παρέχοντας στους Έλληνες κατασκευαστές κάποια ανάσα μετά την απότομη επιτάχυνση των πιέσεων κόστους που καταγράφεται από τον Φεβρουάριο. Οι τιμές πώλησης εξακολούθησαν να αυξάνονται με έντονο ρυθμό, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης ήταν πολύ βραδύτερος από τον Ιούλιο.

Ανησυχία προκάλεσε η φθίνουσα επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Οι προσδοκίες μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2022, καθώς οι δισταγμοί των πελατών επηρέασαν αρνητικά την αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις μας, η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,2% το 2024 θα εξασθενήσει στο 2% το 2025…».

Αυτά για την «αλήθεια» στην Οικονομία και το πως την αντιλαμβάνονται οι διαφορετικές πλευρές λίγα 24ωρα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Οικονοκλαστικά Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version