Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Ο W. Buffet «πουλάει» περιμένοντας την «πτώση», ποντάροντας στην αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών στο χρέος μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ

Ο W. Buffet «πουλάει» περιμένοντας την «πτώση», ποντάροντας στην αντίδραση των Κεντρικών Τραπεζών στο χρέος μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ
Φωτογραφία: Reuters

Τα τελευταία «νέα» σύμφωνα με τα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ, από το στρατόπεδο του W. Buffet, είναι ότι συνεχίζει να «πουλάει» και να ρευστοποιεί μεγάλα χαρτοφυλάκια σε βασικές του επενδύσεις, όπως η Apple, η Bank of America, κ.α.

Η ρευστότητα που συγκεντρώνει χωρίς να επενδύει πλέον στο χρηματιστήριο έχει ξεπεράσει το ύψος ρεκόρ των 325 δισ. δολ.

Ένα επενδυτικό fund σαν αυτό του WB είναι αδιανόητο να συσσωρεύει ρευστότητα όταν οι τιμές του χρηματιστηρίου συνεχίζουν να αγγίζουν… τα σύννεφα.

Τι ακριβώς λοιπόν συμβαίνει; Γιατί ρευστοποιεί τα «χαρτιά» στα οποία έχει συγκεντρώσει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια τις μεγαλύτερες επενδύσεις του;

Αρχικά κάποιοι υπέθεσαν ότι κάτι συμβαίνει με την Apple ή την Bofa και έτρεξαν να ακολουθήσουν, ρευστοποιώντας τα χαρτοφυλάκιά τους. Όμως και στις δύο περιπτώσεις οι τιμές των δύο εταιρειών συνέχισαν να ανεβαίνουν στο μεγάλο διάστημα που ο WB συνέχισε να αποσύρεται. Με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να ξαναμπούν με ζημιές σε υψηλότερες τιμές στις παλιές τους θέσεις… Κάτι ενδιαφέρον στην περίπτωση του WB είναι ότι η από-επένδυση τόσο από την Apple όσο και από την BofA γίνεται σε συνεννόηση μαζί τους, με αποτέλεσμα η αποχώρησή του να μην επηρεάσει τις τιμές τους αρνητικά.

Τι λοιπόν συμβαίνει;

Σύμφωνα με κάποιες παλαιότερες δηλώσεις του 94χρονου πλέον WB, η ακραία και σχεδόν ανεξέλεγκτη άνοδος του αμερικανικού χρέους, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την μακράς διάρκειας πολιτική νομισματικής χαλάρωσης και το QE της Fed, οδηγεί σε ένα αδιέξοδο που είναι αδύνατο να διατηρηθεί. Και η νέα κυβέρνηση όποια και αν είναι σε συνεργασία με την Fed θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα. Πράγματι η αύξηση του χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης φέτος το έχει οδηγήσει συνολικά πάνω από τα 36 τρισ. δολ. καθώς το δημόσιο έλλειμμα συνεχίζει να κινείται σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα της τάξης του 7,5% του ΑΕΠ (!).

Το πλέον επικίνδυνο στοιχείο σ’ αυτή την εξίσωση είναι ότι έτσι έχει αυξηθεί ο όγκος εξυπηρέτησής του σε ένα τρις δολάρια ετησίως. Όπως παρατηρείται αρμοδίως, έχει ξεπεράσει η ετήσια δαπάνη εξυπηρέτησης του χρέους τις συνολικές δαπάνες που «προϋπολογισμού Άμυνας». Και αυτό συμβαίνει σε μία οικονομία της οποίας το εμπορικό ισοζύγιο συνεχίζει να διευρύνεται. Και αυτό παρά την εισαγωγή του «νόμου για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού», που στις Βρυξέλλες ανεπίσημα τον αποκάλεσαν – σωστά – «νόμο εμπορικού πολέμου με την Ευρωζώνη»… Αυτή η «πραγματικότητα» βρίσκεται πίσω από την περιβόητη σταθερή ανάπτυξη της οικονομία με 2,5 – 3 % ετησίως φέτος…

Με αυτά τα δεδομένα το διευθυντικό μπλόκ της ομάδας του WB εκτιμά ως δεδομένο ότι η Fed δεν μπορεί παρά να «ανοίξει» την ψαλίδα των δύο νομισματικών εργαλείων που διαθέτει.

Ήτοι θα συνεχίζει με να συμπιέζει προς τα κάτω τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατήσει την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, αλλά ταυτόχρονα θα προβεί σε ελεγχόμενη αλλά αυξημένη μείωση του ισολογισμού της, δηλαδή συρρίκνωση της διαθέσιμης ρευστότητας στις αγορές χρήματος. Κάτι που ήδη κάνει εδώ και ένα χρόνο σιωπηρά και σταδιακά.

Οι μοναδικές εξαιρέσεις που μπορούμε να δούμε στην διαδικασία περιορισμού της ρευστότητας από την Fed ήταν όταν υποχρεώθηκε με την τραπεζική κρίση την άνοιξη του 2023 (χρεοκοπίες τραπεζών από την αύξηση των επιτοκίων) να ενεργοποιήσει ένα έκτακτο Ταμείο παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα για να αναχαιτίσει περαιτέρω χρεοκοπίες. Αλλά μόνο εκεί. Το Ταμείο εκείνο αν και θα έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Μάρτιο συνεχίζει να … καλύπτει ανάγκες καθώς η αύξηση των κόκκινων δανείων επεκτείνεται πλέον από τις Μικρομεσαίες και στις μεγαλύτερες τράπεζες (κεφαλαιοποίηση πάνω από 250 δισ. δολ). Παρ’ όλες αυτές τις πιέσεις, η κατεύθυνση της Fed για συρρίκνωση του ισολογισμού της παραμένει σταθερή. Όπως και η αντίστοιχη της ΕΚΤ, η οποία διακόπτει την επανεπένδυση κεφαλαίων (από τις λήξεις των ομολόγων που έχει αγοράσει) του PEPP από 1/1/2025.

Η «σύσφιξη» αυτή αναπόφευκτα θα πυροδοτήσει μία λιγότερο ή περισσότερο βίαιη «από-συμπίεση» της χρηματιστηριακής αγοράς και των ιστορικά υψηλών τιμών που έχουν ξεπεράσει σήμερα κάθε προηγούμενο.

Κάπου εκεί έχει στήσει το… καρτέρι του ο W. Buffet, περιμένοντας να κάνει ίσως το τελευταίο και μεγαλύτερο «χτύπημα» της ζωής του στην αγορά, με τα τεράστια αποθέματα ρευστότητας που συνεχίζει να συγκεντρώνει.

Όλα αυτά βέβαια μπορούν να επισπευσθούν ή και να καθυστερήσουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από πολλούς εσωτερικούς (ή και εξωτερικούς) παράγοντες, όπως οι επερχόμενες εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και η «ειρηνική» (ή μη), έκβαση των αποτελεσμάτων τους…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις