Η συζήτηση στους κύκλους, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στην διαχείριση των κοινοτικών πόρων, είτε ως σύμβουλοι, είτε ως δικαιούχοι, είτε ως κρατικοί διαμεσολαβητές, έχει ένα θέμα τελευταία: οι κοινοτικοί πόροι γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα προσβάσιμοι.
Με άλλα λόγια ακόμα και αν οι εγκρίσεις ένταξης σε συγκεκριμένα προγράμματα χρηματοδότησης έχουν πάρει «πράσινο φως», οι δυσκολίες και οι καθυστερήσεις για την απορρόφησή τους έχουν πάρει διαστάσεις …προβληματικές.
Αν σκεφτεί κανείς ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης (δανειακοί και δωρεάν) αφ’ ενός και οι πόροι των αγροτικών κοινοτικών κονδυλίων αφ’ εταίρου, αποτελούν αυτή την στιγμή το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την οικονομία, το «πρόβλημα» δεν είναι μικρό. Είναι …μεγάλο.
Το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά χρηματοδοτήσεις δεκάδων δισ. ευρώ σε προγράμματα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέχρι το 2027, την αγροτική οικονομία, η οποία λόγω της συγκυρίας των θεομηνιών, της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η αντίστοιχη χρηματοδότηση αφορά σε διαπιστωμένες καθυστερήσεις μεταξύ 650 και 700 εκατ. ευρώ μόνο στο τρέχον έτος.
Κάποιες «φωνές» στο εσωτερικό του κρατικού μηχανισμού και των αρμόδιων Υπουργείων, υποστηρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι είχαν προβλέψει και είχαν προειδοποιήσει για την αναμενόμενη κατ’ αυτούς «δυσκολία», αφού η κατανομές των πόρων έγιναν σε περιοχές δράσης που αναπόφευκτα θα συναντούσαν προβλήματα από τις Βρυξέλλες…
Από την πλευρά των Βρυξελών, αρμόδια στελέχη με τα οποία είχαν επικοινωνία τα Οικονοκλαστικά, υποστηρίζουν ότι οι «δυσκολίες» δεν αφορούν δικές τους πρωτοβουλίες αυστηρότερων ελέγχων, αλλά «προβληματικές επιλογές και εκτελέσεις» από την πλευρά της Αθήνας, οι οποίες δεν μπορούν να παρακαμφθούν στις διαδικασίες ελέγχου…
Σε ερώτηση της στήλης μας, αν αυτή η προβληματική κατάσταση αφορά μόνο στην Ελλάδα, η απάντηση ήταν ότι η εικόνα είναι «πολύ διαφοροποιημένη μεταξύ των χωρών μελών» που έχουν κινητοποιήσει πόρους του NGEU στην Ευρώπη.
Το ενδιαφέρον είναι ότι διαπιστώνεται μεγάλη διαφοροποίηση όσο αφορά την ικανότητα και επάρκεια της απορροφητικότητας των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα, «ανάμεσα στα προγράμματα και στα έργα» που έχουν ενταχθεί στην χρηματοδότηση του.
Με άλλα λόγια κάποια από αυτά θα τρέξουν μάλλον κανονικά και κάποια άλλα, δυστυχώς αρκετά, κινδυνεύουν με μεγάλες απώλειες πόρων, που θα πρέπει στην συνέχεια να αντιμετωπίσει ο Προϋπολογισμός των εγχώριων δημοσίων δαπανών αν πρόκειται να ολοκληρωθούν…
Στον αγροτικό τομέα τα πράγματα εμφανίζονται επίσης δύσκολα, ίσως και πιο δύσκολα, καθώς σχεδόν το 30% των ετήσιων κοινοτικών πόρων που θα έπρεπε να έχει ήδη «φτάσει» στα …χωράφια φέτος κινδυνεύει όχι με καθυστέρηση αλλά τελικά απώλεια.
Οι ουρές αυτών των χρηματοδοτήσεων ή για την ακρίβεια της καθυστέρησης αυτών των χρηματοδοτήσεων, «μετακυλίονται» με την μορφή αδυναμίας εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων και επιβράδυνσης της καλλιεργητικής ικανότητας των δικαιούχων.
Και με συνέπειες που θα βρεθούμε μπροστά τους ίσως και πριν από το καλοκαίρι όσο αφορά στην επάρκεια των προϊόντων και βέβαια στις τιμές τους.
Αυτή η χρηματοδοτική «δυσπραγία», στο μεταξύ δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με την διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος, το οποίο ακόμα διάγει περίοδο «ανάνηψης» μέχρι την πλήρη εκκαθάριση των ισολογισμών από τα Npls και Npes…
Είναι μάλλον βέβαιο ότι αυτή η «δυσπραγία» αν διατηρηθεί απειλεί να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στις επερχόμενες εκλογές ειδικά στην περιφέρεια.