Πέμπτη, 21 Νοε.
17oC Αθήνα

Τα οικονομικά «μερομήνια» και τα μηνύματα που στέλνει για τον φετινό χειμώνα το πετρέλαιο, ο χαλκός και ο …χρυσός

Τα οικονομικά «μερομήνια» και τα μηνύματα που στέλνει για τον φετινό χειμώνα το πετρέλαιο, ο χαλκός και ο …χρυσός

Το καλοκαίρι τελειώνει και όλοι λίγο πολύ σκεφτόμαστε – ή και προετοιμαζόμαστε – για τον χειμώνα που έρχεται.

Κάποιοι κοιτάζουν τα «μερομήνια» για να δουν τι καιρό θα κάνει, κάποιοι κοιτάζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Κάποιοι προτιμούν τους αριθμούς που καταγράφουν τον πληθωρισμό, τον ρυθμό ανάπτυξης/επιβράδυνσης της οικονομίας και την χρηματιστηριακή εξέλιξη των τιμών.

Κάποιοι όμως – και όχι άδικα – προσέχουν λίγο περισσότερο τις τιμές των προϊόντων και των αγαθών, που «ορίζουν» λίγο πολύ το πως θα εξελιχθούν όλα μαζί τα προηγούμενα. 

Ως τέτοια «στοιχεία» διαχρονικά έχουν καθιερωθεί και δεν έχει αυτό διαψευσθεί ποτέ, τρία βασικά στοιχεία: οι τιμές του πετρελαίου, οι τιμές του χαλκού και η δολαριακή τιμολόγηση του χρυσού.

Ας τα δούμε πως πάνε ένα προς ένα και γιατί.

Το πετρέλαιο, που λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών στην Μέση Ανατολή, θα έπρεπε να έχει παραμείνει στα ψηλά (στα 80 και πάνω δολάρια), «πέφτει» σε σημείο που οι πετρελαιοπαραγωγοί είναι έτοιμοι να ακυρώσουν την επαναφορά σε αυξημένη παραγωγή. 

Τι προκαλεί αυτή τη παράδοξη συμπεριφορά σήμερα; Οι μέχρι στιγμής αναλύσεις υποστηρίζουν ότι η παραδοξότητα αυτή – να πέφτει η τιμή αντί να αυξάνεται – οφείλεται βασικά στον ίδιο λόγο που «πέφτει» στα χαμηλά και η τιμή του χαλκού. 

Και η αιτία αυτή, δεν είναι άλλη από τις εκτιμήσεις ότι η διεθνής ζήτηση και για τα δύο αυτά προϊόντα που συνδέονται περισσότερο από κάθε τι άλλο με την οικονομική δραστηριότητα, επιβραδύνεται λόγω της επικείμενης διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης, με διαβαθμίσεις από την στασιμότητα και την ύφεση μέχρι και την κάμψη της οικονομίας. 

Πράγματι αν κρίνει κανείς από τις πραγματικές τιμές που καταγράφονται σε καθοδική τάση στα δημοσιευμένα διαγράμματα του Bloomberg για πετρέλαιο και χαλκό, αλλά και τις εκτιμήσεις των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των δύο εμπορευμάτων, η σχεδόν παράλληλη πορεία των τιμών των δύο προϊόντων δεν λέει κάτι διαφορετικό…

Μπορούν τα επιτόκια να αναστρέψουν την τάση; 

Το ερώτημα όλων είναι αν το εύρος της μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και η ταχύτητα που αυτό θα γίνει, επαρκεί για να ανακόψει αυτή την συνολική πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας.

Ανακοινώσεις όπως αυτές της VW πρόσφατα για το κλείσιμο παραγωγής στην Ευρωζώνη, ή η παρατεταμένη αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, όπως και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, θα κρίνουν πολλά για την οικονομία και το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης.

Εδώ, όσο αφορά τα επιτόκια, οι εκτιμήσεις με βάση τις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών, δεν δίνουν μία συγκεκριμένη κατεύθυνση που αφορά στην ταχύτητα και το εύρος των μειώσεων των επιτοκίων. Και αυτό συμβάλλει πολύ στην διατήρηση της αβεβαιότητας που την βλέπουμε να ξεσπάει με βίαιο τρόπο τα … άγχη της, στις χρηματιστηριακές αγορές με την παραμικρή αιτία τον τελευταίο μήνα.

Ένα τελευταίο στοιχείο αφορά την εξέλιξη της τιμής του χρυσού ή για να το πούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, της υποτίμησης των βασικών νομισμάτων έναντι του χρυσού, καθώς ο χρυσός σαν πραγματική αξία δεν μεταβάλλεται παρά ελάχιστα διαχρονικά.

Εδώ τα στοιχεία είναι επίσης εξαιρετικά διαφωτιστικά. 

Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του Incrementum AG για το δολάριο και το Ευρώ καταγράφεται υποτίμηση για τα δύο νομίσματα έναντι του χρυσού μέσα στο 2024, της τάξης του 21,4% και 21,2% αντίστοιχα… Και ο χρόνος δεν έχει κλείσει ακόμα, με την προοπτική της μείωσης των επιτοκίων σε δολάριο και ευρώ να προδικάζει ακόμα μεγαλύτερη διολίσθηση της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων έναντι του χρυσού…

Με άλλα λόγια τα οικονομικά «μερομήνια» που διαβάζουμε στην εικόνα της πτώσης των τιμών πετρελαίου και χαλκού και η τάση ανατίμησης του χρυσού απέναντι στο δολάριο και το ευρώ (ή για την ακρίβεια της υποτίμησης δολαρίου/ευρώ εναντι του χρυσού), ίσως αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής για όσους θέλουν να «δούν» το πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας που έρχεται.

Οικονοκλαστικά Τελευταίες ειδήσεις