Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα πρέπει πλέον να αποδείξει με αριθμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι και το έλλειμμα μπορεί να μειώσει κοντά στο 9% του ΑΕΠ και να δώσει το 1% που έχει υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Έτσι μετά το “χαστούκι” από την ΕΕ για την οικονομία και την απειλή και νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να συντάξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό που θα περιορίζει το έλλειμμα κατά 8 δις ευρώ και παράλληλα θα δίνει 2,5 δις ευρώ για αυξήσεις σε μισθούς συντάξεις και την ρευστότητα της οικονομίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ήδη οι Βρυξέλλες έχουν ενημερώσει ότι ο στόχος του υπουργείου είναι εξαιρετικά φιλόδοξος όμως όλοι περιμένουν να δουν το σχέδιο του προϋπολογισμού για να κρίνουν πως θα καταφέρει να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Όπως αναφέρει το Βήμα ακόμη και στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναρωτιούνται “πως μπορείς να μειώσεις το έλλειμμα κατά 8 δις ευρώ όταν οι κρατικές δαπάνες είναι 71 δις ευρώ και τα έσοδα 49 δις ευρώ”.
Για να πετύχει όμως το υπουργείο ένα αξιόπιστο σχέδιο του προϋπολογισμού θα πρέπει να βρει τρόπους να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και μειώσει δραστικά τις δαπάνες. Το προσχέδιο θα συζητηθεί με όλους τους ενδιαφερόμενους τις επόμενες ημέρες και το τελικό σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου.