Οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι οι μεγαλύτεροι δανειοδότες βιομηχανιών που ρυπαίνουν και χρησιμοποιούν τις δημόσιες σχέσεις προκειμένου να καμουφλάρουν την υποστήριξή τους, σύμφωνα με ανάρτηση σε μπλογκ τεσσάρων οικονομολόγων που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σήμερα (6.12.23). Οι ίδιες τράπεζες, όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι αναφέρονται περισσότερο στην κλιματική αλλαγή.
Η ΕΚΤ κάνει προσπάθειες εδώ και χρόνια χωρίς αποτέλεσμα να αναγκάσει τους δανειστές να αποκαλύψουν περισσότερα για τον κλιματικό κίνδυνό τους και έχει απειλήσει πως θα αυξήσει τις κεφαλαιουχικές απαιτήσεις αν δεν το κάνουν.
Οι συντάκτες του μπλογκ αναφέρουν ότι “Τράπεζες που υποδύονται τις πιο συνειδητοποιημένες περιβαλλοντικά δανείζουν περισσότερο από άλλες σε brown industries (βιομηχανίες με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άνθρακα) “. Αντιστοιχίζοντας τις δημόσιες αποκαλύψεις με λεπτομερή στοιχεία δανεισμού επισημαίνου ότι “Υπάρχουν ανεπαρκή κίνητρα για τις τράπεζες ώστε να αλλάξουν τις δανειστικές πρακτικές τους”.
Δεν αντανακλά απαραίτητα τις απόψεις της ΕΚΤ, το μπλογκ που αναρτούν οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί, καθώς η ΕΚΤ επιβλέπει πάνω από εκατό από τους μεγαλύτερους δανειστές της ευρωζώνης.
Η αναντιστοιχία ανάμεσα στην επικοινωνία και τον πραγματικό δανεισμό ισχύει ιδιαίτερα για νέα κεφάλαια που χορηγούνται σε μικρότερους παράγοντες ρύπανσης, καθώς αυτά περνάνε ‘κάτω από το ραντάρ’ και διαφεύγουν από την προσοχή της κοινής γνώμης, σύμφωνα με τους συντάκτες του μπλογκ.
Όπως συμπληρώνουν οι συντάκτες, οι τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να δανείσουν σε νέες εταιρίες που θα μπορούσαν δυνητικά να ωθήσουν την καινοτομία σε πιο βιώσιμες τεχνολογίες ή εταιρίες υψηλών εκπομπών που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν «πράσινη» μετάβαση στις επιχειρήσεις τους.
Οι δανειοδότες εμφανίζονται απρόθυμοι να διαταράξουν τις σχέσεις με τους πελάτες. Επίσης να φοβούνται πως αν αποσύρουν την υποστήριξή τους θα απειληθεί η οικονομική βιωσιμότητα του δανειολήπτη, όπως αναφέρουν οι συντάκτες του μπλογκ.
Χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν, “Οι τράπεζες με υψηλή περιβαλλοντική δημοσιοποίηση, όντως, τείνουν να δανείζουν όχι μόνο δανειολήπτες με υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άνθρακα με τους οποίους έχουν αποκλειστικές σχέσεις, αλλά επίσης εκείνους με περιορισμένες επιλογές χρηματοδότησης και που θα βρίσκονταν σε δυσχέρεια αν τερματιζόταν η τραπεζική σχέση τους”.
Αντίθετα οι τράπεζες προτιμούν να διατηρούν τις εταιρίες εν ζωή ακόμη κι αν τους λείπει σαφώς η λειτουργική ή οικονομική ικανότητα να στραφούν σε πιο πράσινες τεχνολογίες.