Παρασκευή, 29 Νοε.
16oC Αθήνα

Όλα τα νέα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας σε βιομηχανία, αγροτική παραγωγή και τουρισμό

Όλα τα νέα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας σε βιομηχανία, αγροτική παραγωγή και τουρισμό

Μέτρα για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας συμπεριλήφθηκαν στην εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ από τον Υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα και την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Τα μέτρα αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς και την υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαίωσε πως το οικονομικό επιτελείο έχει αναλάβει πρωτοβουλία ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την επέκταση του «Ηρακλή» κατά 1 δισ. ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει τα ελληνικά κόκκινα δάνεια στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανήγγειλε πως έρχεται νέα δράση 350 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των ΜμΕ, ενώ η χρηματοδότηση θα ανέρχεται σε 60% αν αφορά εταιρείες που θα προκύπτουν από συγχωνεύσεις καθώς και την δημιουργία ενός fund για πατέντες το οποίο βρίσκεται υπό σχεδιασμό από κοινού μαζί με την HDB, για την ενίσχυση της αλυσίδας καινοτομίας και έρευνας.

Ακόμα, αυξάνεται σε 20% η έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ όσων ιδιοκτητών ακινήτων ασφαλίζουν τα σπίτια τους, άνω των 500.000 ευρώ και 10% έκπτωση στα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας εφόσον έχουν ασφαλιστεί έως 01.06.2025. Όσοι δεν το πράττουν δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος.

Υποχρεωτική θα είναι η ασφάλιση κατοικιών άνω των 500.000 ευρώ όπως και επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ, από 01.06.2025. Το ίδιο θα ισχύσει από 01.01.2025 για όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, προανήγγειλε από κοινού με τον κ. Χατζηδάκη, πως σήμερα αναμένεται η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού κατά 900 εκ. ευρώ για το 2024, που θα περιλαμβάνει την αύξηση του ΠΔΕ που σκαρφαλώνει στο ρεκόρ των 13,1 δισ. ευρώ από τα 12,2 δισ. ευρώ που προβλέφθηκε αρχικά, μια αύξηση της τάξης του 7,4%. Ειδικά το εθνικό σκέλος, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, αυξάνεται κατά 29%. 

Επιπλέον, η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στο νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο το οποίο θα ξεκινήσει με αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης με συνεπενδυτές από το εξωτερικό. Θα προβλέπεται ακόμα η λειτουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου μαζί με άλλα funds και φορείς κυρίως με μειοψηφικές συμμετοχές στις επενδύσεις ή με υβριδικά εργαλεία. Η Black Rock θα εισηγηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου την κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση.

Τα μέτρα για την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις

Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, εξειδικεύτηκαν μέτρα για την εθνική στρατηγική για την ενίσχυση της ελληνικής σύγχρονης βιομηχανίας, τη στρατηγική μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας, την επέκταση των κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές, και για την Golden Visa ως κίνητρο για επένδυση σε startup.

Όσον αφορά τη μείωση της γραφειοκρατίας ο στόχος είναι η μείωση του γραφειοκρατικού βάρος κατά 25% για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με την κατάργηση 15 χρονοβόρων διαδικασιών.

Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών επιχειρήσεων, προβλέπεται εισαγωγή νέων περιπτώσεων χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων που σήμερα ανέρχονται σε 200%, για δαπάνες έρευνας. Πιο συγκεκριμένα, τα ποσοστά έκπτωσης διαμορφώνονται σε 250% για έργα συνεργασίας με startup ή ερευνητικά κέντρα και 300% για ΜμΕ έντασης γνώσης, και 315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον ΜΟ δαπανών των τελευταίων δύο ετών.

Επιπλέον, μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30%.

Στα πλαίσια της στρατηγικής του υπουργείου, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα εγκρίνει χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς και συμβάλλουν και στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας με πόρους του RRF.

Επίσης, υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Έχει συνολικό προϋπολογισμό 90,4 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενθάρρυνση δημιουργίας και ανάπτυξης πράσινων καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων. 

Ο υπουργός ανήγγειλε πως επεκτείνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας). Σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά την λήξη της τριετίας.

Επιπλέον, διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors. Σήμερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου – επενδυτή, ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του
Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ.

Αγρότες: ΕΦΚ πετρελαίου, κόκκινα δάνεια και θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Για τον αγροτικό κόσμο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Τσιάρας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, σε μια νέα διαχείριση των κόκκινων δανείων για τους αγρότες καθώς και σε έργα προώθησης της θερμοκηπιακής καλλιέργειας. 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα μέτρα:

  1. Της ψήφισης του μηδενισμού του ΕΦΚ (που έχει ήδη λάβει χώρα) και από κοινού με ΑΑΔΕ και ΥΠΟΙΚ, με δευτερογενή νομοθεσία της επιστροφής του στους αγρότες.
  2. Περιγραφής της κατάστασης κόκκινων δανείων – Από κοινού με την ΕΘΕΑΣ θα καταγραφούν οι ενεργοί συνεταιρισμοί και θα δημιουργηθεί μηχανισμός για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους και δυνατότητες αναχρηματοδότησης των δανείων.
  3. Πρόγραμμα για θερμοκήπια σε πρώτη φάση με 150 +150 εκ ευρώ χρηματοδότηση
  4. Αξιοποίηση γαιών μέσω εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης του υφιστάμενου πλαισίου

Μέτρα για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος

Στη βαριά βιομηχανία της χώρας, στον Τουρισμό, η υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη, ανήγγειλε πως θα προχωρήσει άμεσα το υπουργείο στη νομοθετική ρύθμιση μίνιμουμ λειτουργικών προδιαγραφών και ασφάλειας στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με γνώμονα τη προστασία του τουριστικού προϊόντος παράλληλα με τον σεβασμό των τοπικών κοινωνιών. 

Έτσι, θα ισχύσει για πρώτη φορά το Τέλος Κρουαζιέρας καθώς στο πεδίο παρατηρούνται προβλήματα κορεσμού, ενώ θα είναι αυξημένο για Σαντορίνη και Μύκονο στα 20 ευρώ και 5 ευρώ για άλλους προορισμούς, και κλιμακωτά για περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας καθώς θα υπάρχει στις υπόλοιπες τουριστικές περιόδους πλην της high season έκπτωση κατά 40% (Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο) και 80% (Νοέμβριο έως Μάρτιο). Μέρος του Τέλους θα χρησιμοποιείται από το υπουργείο για την βελτίωση των τουριστικών υποδομών των νησιών.

Η υπουργός, επιπλέον, εξειδίκευσε στην αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το οποίο επεκτείνεται από Απρίλιο έως Οκτώβριο για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και καταλύματα AirBnB. Το μειωμένο τέλος επεκτείνεται κατά ένα μήνα, περιλαμβάνοντας και τον Μάρτιο ενώ τα έσοδα θα καλύψουν δαπάνες για φυσικές καταστροφές, ιδίως για τις υποδομές. Αναλυτικότερα, το τέλος ανθεκτικότητας από Απρίλιο έως Οκτώβριο αυξάνεται 0,5 ευρώ στα 2 ευρώ στα ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατά 2 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων στα 5 ευρώ, κατά 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων στα 10 ευρώ και κατά 5 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και στις βίλες στα 15 ευρώ την ημέρα. Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αυξάνεται από 0,5 ευρώ τους χειμερινούς μήνες στα 2 ευρώ και από 1,5 ευρώ από Απρίλιο έως Οκτώβριο στα 8 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις