Οικονομία

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν! Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ, έρχεται ο… ΦΑΠ – Πως θα υπολογίζεται ο νέος φόρος ακινήτων

- Νέο φόρο που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου ετοιμάζει η κυβέρνηση
- ΔΕΝ θα υπάρχει αφορολόγητο όριο, θα πληρώνουν ακόμα και οι μικροϊδιοκτήτες
- Σε ποιές τιμές των ακινήτων θα υπολογιστεί ο νέος φόρος που οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το 2017
- Καταργείται ο υπολογισμός του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο

Ο πρώην ΕΕΤΗΔΕ, ο νυν ΕΝΦΙΑ, ο μέλλων ΦΑΠ. Ένας φόρος… τρία ονόματα, αλλά το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων που δεν λογαριάζει φοροδοτική ικανότητα, δεν λέει να κάνει πίσω. Η κυβέρνηση λοιπόν, σχεδιάζει να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, αλλά μην βιαστείτε να πανηγυρίσετε.

Κι αυτό γιατί τη θέση του ΕΝΦΙΑ, έρχεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας! Η κυβέρνηση φέρεται να προχωρά στη συγκεκριμένη αλλαγή στο πλαίσιο της πολιτικής δικαιότερης ανακατανομής των φορολογικών βαρών, αν και ο νέος φόρος πιθανότατα δεν θα έχει αφορολόγητο όριο, κάτι που σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνει σχεδόν ένα ακόμα εκατομμύρια μικροϊδιοκτητών που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν για την μικρή τους ιδιοκτησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο για τον νέο φόρο στα ακίνητα που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

1. Καταργούνται οι δύο φόροι του ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός) και καθιερώνεται ένας φόρος που θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου.

2. Καταργείται ο υπολογισμός του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο της αξίας των ακινήτων κάθε φορολογούμενου.

3. Ο υπολογισμός του φόρου για τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας θα γίνεται με βάση προοδευτική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο. Στις αρχικές σκέψεις του οικονομικού επιτελείου ήταν να καθιερωθεί ένα μικρό αφορολόγητο όριο της τάξης των 30.000 – 50.000 ευρώ που θα οδηγούσε σε φοροελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών ακινήτων.

Ομως, μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αλλά και την ανάγκη είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ και το 2017 επικράτησαν δεύτερες σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών. Ετσι, το τελευταίο σενάριο προβλέπει την επιβολή του ΦΑΠ χωρίς αφορολόγητο όριο και, όπως υποστηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, είναι λογικό όλοι οι φορολογούμενοι να πληρώνουν έναν φόρο για τα ακίνητά τους ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

4. Η κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου θα έχει πολλούς συντελεστές και αντίστοιχα πολλά κλιμάκια αξίας περιουσίας. Ο πρώτος συντελεστής θα είναι χαμηλός και θα υπολογίζεται για τα πρώτα 30.000 ή 50.000 ευρώ αξίας ακίνητης περιουσίας. Οι συντελεστές θα αυξάνονται ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας. Ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Τρόπος υπολογισμού

Ανοιχτό παραμένει το πάνω σε ποιες τιμές των ακινήτων θα υπολογιστεί ο νέος φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το 2017, καθώς η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών έχει μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Η επιτροπή που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο με τη συμμετοχή φορέων της κτηματαγοράς αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες ενώ οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν διάφορες λύσεις, όπως η εκτίμηση της αξίας των ακινήτων από ορκωτό εκτιμητή για τους φόρους μεταβίβασης και η δημιουργία ειδικού μαθηματικού τύπου που θα παράγει αξίες βάσει των στοιχείων που θα συλλέγονται από συμβολαιογράφους, μεσίτες, εκτιμητές τραπεζών.

Νέα δήλωση για τα αγροτεμάχια

Για τον υπολογισμό του ΦΑΠ θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της αξίας της περιουσίας που κατέχει κάθε φορολογούμενος, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου, τα οποία εξαιρέθηκαν φέτος την τελευταία στιγμή από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, για να υπολογιστεί σωστά η αξία των αγροτεμαχίων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να ελέγξουν τα στοιχεία των συγκεκριμένων ακινήτων (θέση, απόσταση από τη θάλασσα, πρόσοψη σε εθνικό, επαρχιακό ή αγροτικό δρόμο, είδος καλλιέργειας, αρδευόμενο ή μη αρδευόμενο, κτίσμα εντός του αγροτεμαχίου κ.λπ.). Οσοι διαπιστώσουν λάθη και παραλείψεις θα πρέπει να προβούν σε διορθώσεις προκειμένου να απεικονίζεται σωστά η ακίνητη περιουσία τους και να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα