Παρασκευή, 29 Νοε.
18oC Αθήνα

Ολες οι αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Οι αλλαγές έγιναν αργά χθες το βράδυ και ευνοούν τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Προστατεύεται η κύρια κατοικία

Πιο αναλυτικά:
 
1. Προστασία κατοικίας:  προστατεύεται η κύρια ή η μοναδική κατοικία του οφειλέτη (έστω και αν δεν κατοικεί ο ίδιος εκεί), εφόσον η αξία της δεν ξεπερνά το 150% του αφορολογήτου ορίου (άρα 150.000 ευρώ για άγαμο, 300.000 ευρώ για το ζευγάρι κλπ). Το σχέδιο νόμου στην αρχική του μορφή προέβλεπε όριο το 130% (δηλ. 130.000 ευρώ για άγαμο, 260.000 για το ζευγάρι κλπ).

2. Πληρωμή τρέχουσας δόσης: ο δανειολήπτης δεν χρειάζεται να πληρώσει τις τρέχουσες δόσεις και να είναι “ενήμερο” το δάνειό του, προκειμένου να καταθέσει αίτηση για αναστολή κατασχέσεων κλπ . Το δικαστήριο πάντως μπορεί να το επιβάλει ως όρο, εφόσον αυτό κρίνει πως διαθέτει ικανό εισόδημα, που επαρκεί για την καταβολή των δόσεων.

3. Ελαφρύνσεις από τόκους: από τη στιγμή που θα κατατεθεί αίτηση ρύθμισης, τα χρέη για τα οποία έχει μπει εγγύηση και υπάρχουν εξασφαλίσεις (πχ υποθήκη) εκτοκίζονται με απλό (συμβατικό) τόκο ενήμερης οφειλής και όχι με τόκο υπερημερίας σε καθυστέρηση. Οι υπόλοιπες οφειλές –χωρίς εξασφαλίσεις- δεν παράγουν πλέον κανένα τόκο, θεωρούνται ληξιπρόθεσμες και υπολογίζονται στην αξία που είχαν τη στιγμή της αίτησης.

4. Υποχρεώσεις για τις τράπεζες: προβλέπεται πρόστιμο έως 10.000 ευρώ για μη χορήγηση αναλυτικής κατάστασης οφειλών στον δανειολήπτη.
 
5. Πιστοποίηση αδυναμίας πληρωμής:  διευκρινίζεται πως αρκεί να είναι κάποιος γραμμένος στον ΟΑΕΔ ή έχει κάρτα ανεργίας και να μην έχει  αρνηθεί αδικαιολόγητα την προσφορά εργασίας, για να αποδείξει βάσιμα πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρήματα για αποπληρωμή των χρεών του

6. Φορείς συνδρομής δανειοληπτών: με υπουργική απόφαση θα τίθενται όροι και προδιαγραφές για τους φορείς συνδρομής των οφειλετών που θέλουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης. Δηλαδή “ποιοι, πώς και γιατί” θα μεσολαβούν και θα παρεμβαίνουν για τις οφειλές (δικηγορικά γραφεία κλπ).

7. Δόλια πτώχευση –ευθύνη δανειολήπτη: Οι φορείς υποχρεώνονται να ενημερώνουν σφαιρικά τους δανειολήπτες, για τα ευεργετήματα αλλά και για τις συνέπειες της αίτησης υπαγωγής στο νόμο (πχ σε περίπτωση δόλιας πτώχευσης κλπ) και όχι να τους παρασύρουν σε τέτοιες διαδικασίες, αν δεν υπάρχει πραγματικό έδαφος και λόγος.

Έναρξη του νόμου ορίζεται τελικά η 1η Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι 15 Σεπτεμβρίου απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε