Να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λέξη ''φρέσκο" για γάλα χαμηλής παστερίωσης, δηλαδή, έως δέκα ημερών, είναι η πρόταση που θα συζητηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και τρόικας, στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για την υιοθέτηση των μέτρων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Η θέση του υπουργείου Ανάπτυξης, να απαλειφθεί η χρήση του χαρακτηρισμού «φρέσκο» στο γάλα χαμηλής παστερίωσης, δεν ισχύει πλέον και η νέα συζητούμενη λύση είναι να παραμείνει ως έχει η δυνατότητα χρήσης του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες, αλλά να απελευθερωθεί πλήρως η διάρκεια του γάλακτος, μέχρι του χρονικού ορίου που προσδιορίζεται επιστημονικά (θεωρείται ότι η διαδικασία της παστερίωσης εξασφαλίζει την καταλληλότητα του γάλακτος για ένα διάστημα 10 ημερών περίπου).
Παράλληλα, δεν θα επιτραπεί η κυκλοφορία ξεχωριστής κατηγορίας γάλακτος μιας-δύο ημερών, όπως ζητούσε αρχικώς η κυβέρνηση.
Η λύση αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, θα αντιμετωπίσει τη στρέβλωση που έχει εντοπιστεί στην αγορά. Εφόσον το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το γάλα είναι είτε η μακρά διάρκεια, είτε ο τεχνητός προσδιορισμός «φρέσκο», η παραγωγή τείνει να κινείται μόνο στα δύο αυτά άκρα, χωρίς ενδιάμεσες επιλογές, όπως εκτιμούν στελέχη του υπουργείου.
Μάλιστα, το υπουργείο έχει στοιχεία που δείχνουν ότι στην αγορά σήμερα δεν υπάρχει κανένα γάλα με διάρκεια ζωής από 5 έως 15 ημέρες και μόνο 6 προϊόντα, με διάρκεια ζωής από 15 έως 40 ημέρες. Αντίθετα, εντοπίζονται 17 προϊόντα στην κατηγορία των 5 ημερών και 17 προϊόντα πάνω από τις 40 ημέρες. Αυτό δείχνει τεχνητό διαχωρισμό.
Εάν καταργηθεί αυτός ο τεχνητός περιορισμός, το φάσμα των επιλογών θα αυξηθεί και θα είναι ανάλογο με αυτό που ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο εντονότερος ανταγωνισμός ανάμεσα σε μια μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων θα ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω, υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου.
Διαβάστε επίσης: