Site icon NewsIT

Όλες οι επερχόμενες φορολογικές εκπτώσεις για start ups και συγχωνεύσεις

20.09.2024 | 07:16
Όλες οι επερχόμενες φορολογικές εκπτώσεις για start ups και συγχωνεύσεις

Ζήτημα ημερών είναι να δρομολογηθεί προς τη Βουλή το νομοσχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει τα κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων καθώς και για την προώθηση της καινοτομίας, όπως είχε προαναγγελθεί πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου εξειδίκευσης των μέτρων της ΔΕΘ από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να πριμοδοτήσει τις επιχειρήσεις ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη προς την κατεύθυνση της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Το νέο αυτό μοντέλο απαιτεί πιο ανταγωνιστικές και ισχυρές επιχειρήσεις οι οποίες θα παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, καθιστώντας έτσι απαραίτητη την διευκόλυνση της ενοποίησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε μεγαλύτερους σχηματισμούς με μεγαλύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες. Στις προθέσεις του ΥΠΟΙΚ είναι παράλληλα να ενισχυθεί η έρευνα και η καινοτομία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Κίνητρα για έρευνα και καινοτομία

Για αυτό το λόγο το νομοσχέδιο προβλέπει κίνητρα και αυξημένες φορολογικές εκπτώσεις, όπως:

  • 250% για έργα συνεργασίας με startups ή ερευνητικά κέντρα
  • 300% για ΜμΕ έντασης γνώσης (δαπάνες Ε&Α > 20%)
  • 315% για ΜμΕ έντασης γνώσης εάν υπερβαίνουν τον ΜΟ των αντίστοιχων δαπανών των 2 προηγούμενων ετών.

Παράλληλα, ενισχύονται τα κίνητρα για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας). Σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο ενώ με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά την λήξη της τριετίας.

Επίσης, διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors. Σήμερα προβλέπεται έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα φορολογούμενου – επενδυτή, ποσοστού 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων και έως 300.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο αυξάνεται σε 900.000 ευρώ.

Ακόμα, από 1η Ιανουαρίου 2025 θα χορηγείται Golden Visa για επένδυση 250.000 ευρώ σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

Κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Το άλλο σκέλος του νομοσχεδίου είναι η κινητροδότηση των επιχειρήσεων για να προβούν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μείωση του ελάχιστου ορίου εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής 30% επί των κερδών. Επιπλέον, θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, πως το δημοσιονομικό κόστος με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα εκτιμάται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version