Ωστόσο οι φήμες που ήθελαν τον πρωθυπουργό να προχωρούσε από τη ΔΕΘ σε εξαγγελία παγώματος του μέτρου αποφυγής νέας μείωσης στις συντάξεις, αποδείχθηκαν ανυπόστατες. Ο Αλ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί μεν ότι δεν ισχύσει το μέτρο, αλλά ταυτίστηκε απόλυτα με την τοποθέτηση των δανειστές και τόνισε ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί τον Οκτώβριο μετά από συνεννόηση των δύο πλευρών.
Το θέμα των συντάξεων όμως, όπως έχει γράψει και στο πρόσφατο παρελθόν το newsit, μόνο εύκολο δεν είναι. Το ζήτημα είναι μεν δημοσιονομικό, αφού η εφαρμογή του μέτρου θα φέρει ετησίως 1,8 δισ., αλλά κυρίως διαρθρωτικό.
Για να ματαιωθεί το μέτρο, θα πρέπει να ακυρωθεί ο νόμος Κατρούγκαλου στο σύνολό του. Ελάχιστοι το έχουν επισημάνει, αλλά οι περικοπές στις συντάξεις ισχύουν ήδη από τον Μάιο του 2016, για όσους έχουν βγει από τότε και μετά στην σύνταξη. Κατά συνέπεια είναι μάλλον άκρατος λαϊκισμός να λέει κάποιος ότι δήθεν θα ανασταλεί το μέτρο, χωρίς να αλλάξει εκ βάθρων ο νόμος Κατρούγκαλου και βέβαια να δοθούν αναδρομικά αυξήσεις σε όλους εκείνους που βγήκαν στην σύνταξη από τον Μάιο του 2016 και μετά.
Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να υπάρξει μικρή παράταση για 6 μήνες ή έναν χρόνο, αλλά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναπληρωθεί ένα μέρος των μελλοντικών απωλειών, ώστε να βρεθεί χώρος να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν το σαββατοκύριακο από τον πρωθυπουργό.
Και βέβαια μέσα όλο αυτό το σκηνικό εγκυμονεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μαζικές προσφυγές από συνταξιούχους, μετά το 2016, που θα διεκδικήσουν την διαφορά που χάνουν όλο αυτό το διάστημα.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ