Πέμπτη, 4 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Όλι Ρεν: Αποφάσεις για την Ελλάδα από… βδομάδα

Όλι Ρεν: Αποφάσεις για την Ελλάδα από… βδομάδα

Από βδομάδα σε βδομάδα το πάνε οι Ευρωπαίοι και αφήνουν τους Έλληνες να… βράζουν στο ζουμί τους για το κούρεμα, το χρέος και τα νέα μέτρα! Το έκανε ξανα και ο Όλι Ρεν, λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο δημοσιονομικό κενό, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Και αφού περάσουν οι βδομάδες και αποφασιστεί το δημοσιονομικό κενό και αν θα υπάρξουν νέα μέτρα, του χρόνου, κάποια στιγμή όπως είπε ο Όλι Ρεν, και αφού διαπιστωθεί το αν η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε «θα εξετάσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Θα εξετάσουμε όλα τα ζητήματα κατά σειρά προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Η συνεδρίαση του Eurogroup

Επισήμως, η Ελλάδα δε θα βρεθεί στο… τραπέζι του σημερινού Eurogroup. Είπαμε, αποφάσεις από Νοέμβριο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται για να συζητήσουν την πρόοδο την οποία έχουν σημειώσει οι χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης —μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ιρλανδίας ότι σχεδιάζει να εξέλθει από το μνημόνιο εντός του τρέχοντος έτους— καθώς και για τα βήματα προς μια τραπεζική ένωση.

Η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται επίσης σε διεθνή προγράμματα δανεισμού, ενώ και ο τραπεζικός τομέας της Ισπανίας βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης το οποίο πρόκειται να τελειώσει φέτος.

Δεν κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω στήριξη της Ισπανίας αφού τελειώσει το τρέχον πρόγραμμά της στα τέλη του Δεκεμβρίου, είπε αξιωματούχος της ΕΕ ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι νιώθει «σχετικά αισιόδοξος» για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών του Eurogroup πρόκειται επίσης να συζητήσουν την πρόοδο η οποία έχει επιτευχθεί στην πορεία προς την τραπεζική ένωση, που θα αρχίσει να παίρνει μορφή με την δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών το 2014, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ.

Πριν από αυτό πρόκειται να γίνουν έλεγχοι της ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών για να υπάρξει μια σαφής εικόνα των ισολογισμών τους πριν αρχίσει το έργο του ο εποπτικός φορέας. Ωστόσο έχουν ανακύψει ερωτήματα σχετικά με την αναχρηματοδότηση των τραπεζών εκείνων που θα κριθεί ότι δεν διαθέτουν επαρκή κεφαλαιοποίηση.

Το επόμενο βήμα προς την τραπεζική ένωση είναι η δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης ή αναδιάρθρωσης προβληματικών τραπεζών, αλλά συνεχίζουν να υφίστανται εμπόδια — η Γερμανία αντιτίθεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει της οποίας η ίδια θα αποκτήσει την εξουσία να λαμβάνει αμετάκλητες αποφάσεις για την εκκαθάριση ή μη των προβληματικών τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόταση σοκ του ΔΝΤ για κούρεμα στις καταθέσεις

”Αποφασίστε γρήγορα: Γιγαντιαίο κούρεμα χρέους ή επιστροφή στη δραχμή”

Wall Street Journal: Χωρίζουν τα… τσανάκια τους Ευρωπαίοι και ΔΝΤ

Καυγάς ΔΝΤ – Ευρώπης για το ελληνικό κούρεμα!

Κοινό άρθρο με θετικές αναφορές στην Ελλάδα από τους 5 ισχυρούς στη WSJ

Χωρίς Ντάισελμπλουμ η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ

Ξανάρχισαν οι εκβιασμοί για την επόμενη δόση

Γιούνκερ για την Ελλάδα: Θα χρειαστούν κι άλλα χρήματα

Ντάισελμπλουμ για το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα: “Καλό Δεκέμβριο”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε