Site icon NewsIT
23:05 | 03.09.19

Όλοι κρέμονται από τα χείλη του Μάριο Ντράγκι – Τι περιμένει και σε τι ελπίζει η Ελλάδα

Όλοι κρέμονται από τα χείλη του Μάριο Ντράγκι – Τι περιμένει και σε τι ελπίζει η Ελλάδα
Θανάσης Παπαδής

Όταν η Ευρώπη … πήγαινε τρένο με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα ήταν βυθισμένη στα δικά της αδιέξοδα και έβλεπε τα τρένα να περνούν. Ακόμη και όταν ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να ρίξει καραβιές με χρήμα στην αγορά για να τονώσει την οικονομία, πάλι η Ελλάδα κρατούσε ομπρέλα.

Σήμερα που η οικονομία θέλει μία βοήθεια από το εξωτερικό προκειμένου να πάρει ανάσα, αυτή μάλλον δεν έρχεται. Το διεθνές περιβάλλον δεν είναι και το καλύτερο δυνατό. Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας αφήνει τα αποτυπώματά του και στην Ευρώπη. Η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης η Γερμανία, βαδίζει προς την ύφεση και όλοι περιμένουν ένα θαύμα για αναστροφή της κατάστασης.

Ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης ο Μάριο Ντράγκι σε σχεδόν δύο μήνες (1η Νοεμβρίου) αποχωρεί από την θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ και τον διαδέχεται η Κριστίν Λαγκάρντ. Οι αγορές ωστόσο αναμένουν από τον σούπερ Μάριο να πάρει το όπλο του πριν φύγει και να φράξει τον δρόμο στην διαφαινόμενη ύφεση.

Βέβαια κανείς δεν ξέρει εάν έχει άλλα εργαλεία στα χέρια του ο Ντράγκι και κυρίως αν θέλει να τα χρησιμοποιήσει. Τα ερωτήματα πολλά, όπως: θα μειώσει η ΕΚΤ το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων κατά 0,1% ή κατά 0,2%; Θα ανακοινώσει ο Ντράγκι την επανέναρξη του QE και αν ναι που θα κλειδώσει το ταβάνι των μηνιαίων αγορών; Έχει άλλα εργαλεία η Λαγκάρντ για να σώσει την Ευρώπη από την ύφεση ή μήπως ο Ντράγκι ετοιμάζει μια μεγάλη έκπληξη πριν αποχωρήσει;

Απαντήσεις σε όλα αυτά θα δοθούν σε λιγότερο από 10 ημέρες και συγκεκριμένα στις 12 του Σεπτεμβρίου, όταν και ο Ντράγκι θα ανακοινώσει μέτρα για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας με στόχο να αποφευχθεί η ύφεση. Κάποιοι πάντως περιμένουν στην γωνία αφού θέλουν να συνεχιστεί η σκληρή γραμμή. Το βασικό σενάριο είναι ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,5% – από 0,4% σήμερα – και ότι ο Ντράγκι θα αναφερθεί στην επανέναρξη του QE. Το αρνητικό για τις αγορές σενάριο είναι να μην προβεί σε καμία ενέργεια ή να αποκλείσει το ενδεχόμενο του QE, αφού η εφαρμογή ενός δεύτερου γύρου έχει προεξοφληθεί. Η έκπληξη θα είναι να ανακοινώσει τη μείωση του επιτοκίου στο 0,6% και μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ. Η… μεγάλη έκπληξη θα είναι ο Ντράγκι να κάτι όπως και το 2012, ήτοι να πει ή να ανακοινώσει κάτι που κανείς δεν περιμένει.

Ο Φινλανδός Όλι Ρεν, πάντως, έσπευσε στα μέσα Αυγούστου να προετοιμάσει τις αγορές για ένα πακέτο μέτρων που θα είναι πέρα από τις προσδοκίες των επενδυτών. Η Γερμανίδα επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ζαμπίνε Λάουτενσλέγκερ, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για ένα πολύ μεγάλο πακέτο μέτρων, ενώ πρόσφατα ο Γενς Βάιντμαν εξέφρασε την άποψη ότι τα οικονομικά στοιχεία δεν δικαιολογούν ένα τέτοιο πακέτο.

Σύμμαχος του σούπερ Μάριο στην τελευταία μονομαχία της θητείας του είναι οι χώρες της περιφέρειας αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία την 1η Νοεμβρίου τον διαδέχεται. Στο αντίπαλο στρατόπεδο κυριαρχεί ο επικεφαλής της Bundesbank και ολόκληρο το γερμανικό λόμπι το οποίο έχει μεν συρρικνωθεί αλλά διαθέτει ηχηρά ονόματα όπως ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Κλας Νοτ.

Γερμανία και Ολλανδία είναι οι δύο βασικές χώρες που αντιτίθενται στην περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και στην επανέναρξη του QE, με τη γερμανική πλευρά να θεωρεί ότι η προσφυγή σε νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να αποτελεί την ύστατη επιλογή της ΕΚΤ.

Στον αντίποδα, ο Ντράγκι πιστεύει ότι η προληπτική δράση είναι το μοναδικό «φάρμακο» που μπορεί να μπορεί να δώσει ελπίδες επιβίωσης στον ασθενή, όπου ασθενής η οικονομία της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Ντράγκι είναι άκρως απογοητευτικά και αναλυτές προειδοποιούν πως αν δεν δράσει τώρα θα είναι πολύ δύσκολο να βρει αποτελεσματικά εργαλεία όταν θα χτυπήσει η ύφεση. Το QE και η δέσμευση του Ντράγκι να κάνει τα πάντα για να σώσει το ευρώ είχαν αποτέλεσμα την πρώτη φορά. Σήμερα, ένα δεύτερο QE δεν αρκεί, ίσως ούτε η αλά Ντράγκι δέσμευση της Λαγκάρντ.

Η Ελλάδα δείχνει τα πρώτα σημάδια ουσιαστικής ανάκαμψης και προσβλέπει σε μείωση των πλεονασμάτων, η Ιταλία έχει νέα κυβέρνηση και ζητάει δημοσιονομικό χώρο ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται πολλές χώρες. Η ίδια η Λαγκάρντ, μάλιστα, δήλωσε προχθές ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να αλλάξουν. Επομένως τα παιχνίδια ισχύος αναμένεται να συνεχιστούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση μετά την ανάληψη των καθηκόντων από την Λαγκάρντ και την Ούρσουλα φον ντε Λάιεν με φόντο τη γενικότερη κατεύθυνση του κοινού νομίσματος.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version