Οικονομία

Ολοκληρώνουν με επιτυχία τα stress test οι τράπεζες – Τα επόμενα στοιχήματα

Με επιτυχία, όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρώσουν την δοκιμασία των stress test, οι ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν προκύπτουν σοβαρές κεφαλαιακές ανάγκες και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά ακόμη και στο αρνητικό σενάριο πως κάτι αλλάξει, μέχρι την οριστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τότε αυτό θα είναι απολύτως διαχειρίσιμο και σε σχετικό βάθος χρόνου.

Πιθανότερη που θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test είναι η Παρασκευή 4 Μαΐου. Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα ενημερωθούν επίσημα τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα το διάστημα 18 – 19 Απριλίου στο ραντεβού με τις εποπτικές αρχές του ευρωσυστήματος στη Φρανκφούρτη και στην περίπτωση που υπάρξουν κάποια κενά ή ανάγκες θα έχουν διαθέσιμο αρκετό χρονικό διάστημα προκειμένου να καλύψουν τις όποιες ανάγκες.

Εφόσον οι εκτιμήσεις – πληροφορίες επαληθευτούν, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν έναν ακόμη δύσκολο κάβο και θα μπορούν να δουν την επόμενη ημέρα με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν επίσης ότι θα υπάρξει και θετική αντίδραση στις τιμές των μετοχών, δεδομένου ότι οι επενδυτές – κυρίως οι ξένοι – παραμένουν διστακτικοί όσο υπάρχει η εκκρεμότητα των stress test.

Τα δύσκολα όμως για τις τράπεζες δεν θα τελειώσουν, αφού καλούνται να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα μία σειρά ζητημάτων με κυριότερα:

Την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διαχείριση των κόκκινων δανείων με στόχο την δραστική μείωσή τους. επιτάχυνση των μέτρων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εξάλειψη του ELA. ΟΙ τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha, Eurobank και Πειραιώς) θέλουν να απεξαρτηθούν ολοκληρωτικά από τον ELA, έως το τέλος του έτους, κάτι που είχε έχει κάνει η Εθνική Τράπεζα.

Αύξηση των καταθέσεων. Οι τράπεζες πιστεύουν ότι τα stress test αποτελούν το πρώτο βήμα για την άρση των capital controls.

Έξοδος στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων αλλά και τα πλάνα για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο αφενός τα κεφάλαια, μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην χρηματοδότηση της οικονομίας, αφετέρου την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών.

Η ιστορία των stress test

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο stress test αποτελεί την τέταρτη μεγάλη δοκιμασία για τις εγχώριες τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η πρώτη μεγάλη ανακεφαλαιοποίηση έγινε το 2013 όταν το κράτος έδωσε στις συστημικές τράπεζες ποσό περίπου 25 δισ. και άλλα 3,5 δισ. οι ιδιώτες μέτοχοι. Επίσης δόθηκαν επιπλέον 13,4 δισ. για την κάλυψη των προβλημάτων μη συστημικών τραπεζών (ΑΤΕ, Proton, Τ.Τ., T Bank, FBB, καθώς και συνεταιριστικές τράπεζες). Το 2014 ακολούθησαν νέο stress test και νέες αυξήσεις κεφαλαίου, συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ, οι οποίες καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές, καθώς η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και η επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης δημιούργησαν αισιοδοξία και προσδοκίες για το τέλος της κρίσης.

Ωστόσο, οι προσδοκίες διαψεύστηκαν το 2015 με την περιπέτεια της νέας διαπραγμάτευσης, η οποία τροφοδότησε νέο κύμα εκροών καταθέσεων και τελικά οδήγησε στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Οι τράπεζες υποχρεώθηκαν σε νέο stress test και νέες αυξήσεις κεφαλαίου –σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών–, με τους παλαιούς μετόχους να χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της συμμετοχής τους. Συνολικά, οι τράπεζες άντλησαν περίπου 12 δισ. ευρώ από αυξήσεις κεφαλαίου και κρατική συμμετοχή (Εθνική και Πειραιώς) με την έκδοση ειδικών ομολόγων (CoCos).

Του Θανάση Παπαδή

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα