Site icon NewsIT

Ομοβροντία πιέσεων για τη μεταμνημόνιο εποχή και οι ελληνικές επιδιώξεις

15.10.2014 | 10:38
Ομοβροντία πιέσεων για τη μεταμνημόνιο εποχή και οι ελληνικές επιδιώξεις

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά πως αν τον Φεβρουάριο διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και εκλεγεί νέα κυβέρνηση θα μπορούσε γρήγορα να αυξηθεί ο κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα, οπότε θα ήταν πολύ δύσκολη η πρόσβαση στις αγορές, κίνδυνος που αντιμετωπίζεται από «ένα δίχτυ ασφαλείας», όπως η "προληπτική πιστωτική γραμμή" από τον ESM.

Κοινός παρονομαστής η αμφιβολία ότι η χώρα αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους αν φύγει από το μνημόνιο εξαιτίας της δυσκολίας της πρόσβασης στις αγορές. Στον καμβά τον αναλύσεων από τα κεντρικά σημεία είναι οι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές οι οποίες «είναι το καμπανάκι που χτύπησε για τους επενδυτές», όπως αναφέρει ο γνωστός ολλανδικός ασφαλιστικός γίγαντας ING στην τελευταία του ανάλυση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αμερικανική Capital Economics η οποία χαρακτηρίζει πολύ εύθραυστη την κατάσταση στη χώρας μας και προσθέτει ότι μία αρνητική εξέλιξη αρκεί για να ξαναβυθίσει την Ελλάδα στην ύφεση.

Αλλά και η γερμανική DZ Bank μιλά για αυξημένη αβεβαιότητα που ασκεί μεγάλη πίεση στα ομόλογα, ενώ για την πρόσβαση στις αγορές εκτιμά ότι δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

η «προληπτική πιστωτική γραμμή» θα μπορούσε να δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να ελέγχουν τις προόδους της Ελλάδας και να τους προσφέρει ένα μέσο πίεσης, που θα τους επιτρέπει να διακόπτουν το πρόγραμμα σε περίπτωση παραβίασης των όρων

Επίσης, από τις αναλύσεις και τις εκτιμήσεις εξάγεται το συμπέρασμα ότι η χώρα θα πρέπει να έχει κάποια σχέση με τους δανειστές ώστε να ελέγχεται αρκετά συχνά και να πιέζεται αποτελεσματικά ώστε να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα συμφωνηθούν.

Ακριβώς αυτό το σημείο είναι που βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, δηλαδή ο χαρακτήρας της σχέσης που θα συμφωνηθεί για τη μεταμνημόνιο εποχή. Γιατί όπως έχει διακηρύξει και ο πρωθυπουργός η Ελλάδα θέλει ένα βελούδινο διαζύγιο και μία άλλη σχέση.

Στο γερμανικό Τύπο βρίθουν οι πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους οι οποίοι πιστεύουν ότι η μετά το μνημόνιο περίοδος θα μπορούσε να αποτελέσει προϊόν ενός συμβιβασμού που είναι εφικτό να επιτευχθεί μέσω μιας «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» από τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM.

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η «προληπτική πιστωτική γραμμή» θα μπορούσε να δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να ελέγχουν τις προόδους της Ελλάδας και να τους προσφέρει ένα μέσο πίεσης, που θα τους επιτρέπει να διακόπτουν το πρόγραμμα σε περίπτωση παραβίασης των όρων. Πέραν τούτου, η ύπαρξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM, θα λειτουργήσει καθησυχαστικά για τους επενδυτές και θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt εκτιμά πως αν τον Φεβρουάριο διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και εκλεγεί νέα κυβέρνηση θα μπορούσε γρήγορα να αυξηθεί ο κίνδυνος για τα ελληνικά ομόλογα, οπότε θα ήταν πολύ δύσκολη η πρόσβαση στις αγορές, κίνδυνος που αντιμετωπίζεται από «ένα δίχτυ ασφαλείας», όπως η “προληπτική πιστωτική γραμμή” από τον ESM.

Στη συνέχεια η γερμανική οικονομική εφημερίδα αφήνει ένα υπονοούμενο για τη στάση της Ελλάδας λέγοντας πως «το εργαλείο αυτό (δηλαδή η πιστωτική γραμμή) καθίσταται ελκυστικό και για την ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς και οι Έλληνες αντιμετωπίζουν έτσι το θέμα».

Μπορεί να μην είναι ακριβώς έτσι, αλλά και η Ελλάδα αναζητά μία συναινετική λύση, το «βελούδινο διαζύγιο» που θα προσφέρει τη ρητορική της εξόδου από το μνημόνιο, θα διασφαλίζει τη χρηματοδότηση και θα δίνει την ασφάλεια στους δανειστές ότι θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω, επιχείρημα που προβάλλουν πρωτίστως οι Γερμανοί.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version