Aνάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 3,8% φέτος και 5% το 2022 προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με αιχμή την αύξηση του τουρισμού και το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που θα ενισχύσει τις επενδύσεις.
Μια εκτίμηση που ο Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε ως «σήμα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι θα κινηθούν, επίσης, ανοδικά και οι εξαγωγές αγαθών και ναυτιλιακών υπηρεσιών.
Οι παραπάνω εξελίξεις προβλέπεται να ενισχύσουν την απασχόληση και τα εισοδήματα των νοικοκυριών και να στηρίξουν την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ο Οργανισμός εκτιμά στο 7% του ΑΕΠ τις επιπλέον – σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης της προηγούμενης πενταετίας – καταθέσεις των νοικοκυριών στη διάρκεια του 2020.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η «ακτινογραφία» της προβλεπόμενης ανάπτυξης
Για τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προβλέπει αύξηση 11,5% φέτος και 20% το 2022, για τις εξαγωγές (αγαθών και υπηρεσιών) αύξηση 4,9% και 13,3% και για την ιδιωτική κατανάλωση αύξηση 1,6% και 3%, αντίστοιχα. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί από το 16,3% πέρυσι στο 15,9% φέτος και το 15,6% το 2022. Οι επιχειρήσεις, σημειώνει ο ΟΟΣΑ, προσλάμβαναν εργαζόμενους τους πρώτους μήνες του 2021 αν και είχαν θέσει σε αναστολή συμβάσεις 260 χιλιάδων εργαζομένων.
click4more: Νέο πτωχευτικό δίκαιο: Ρύθμιση έως και 240 δόσεις – Τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας
Ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) θα κινηθεί οριακά σε θετικό έδαφος φέτος (0,2%) για να αυξηθεί στο 1,2% το 2022. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί από 9,7% του ΑΕΠ το 2020 στο 10,1% του ΑΕΠ φέτος για να μειωθεί σημαντικά στο 3,7% το 2022, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης (με βάση τον ορισμό του Μάαστριχτ) προβλέπεται να μειωθεί από 205,6% του ΑΕΠ στο 201,1% και το 191,6%, αντίστοιχα. Όσον αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δεν αναμένεται να σημειώσει σημαντική μεταβολή φέτος (6,5% του ΑΕΠ) και το 2022 (5,2%) σε σχέση με το 2020 (6,7%).
Στο μισό οι απώλειες στον τουρισμό
Τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να ανακτήσουν σχεδόν τις μισές απώλειες του 2020. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι η ανάκαμψη θα περιοριστεί περισσότερο από ότι στις περισσότερες άλλες χώρες, αν τα προγράμματα εμβολιασμών είναι λιγότερο αποτελεσματικά του αναμενόμενου όσον αφορά στη δυνατότητα που θα δώσουν για την ανάκαμψη των ταξιδιών και του τουρισμού.
Για τα ποσοστά εμβολιασμών στην Ελλάδα, αναφέρει ότι είναι κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ. Σημειώνει, επίσης, ότι αν οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις συμβάλλουν λιγότερο του αναμενόμενου στη βελτίωση των δημόσιων επενδύσεων στην Ελλάδα, η ενίσχυση της εγχώριας δραστηριότητας, της απασχόλησης και των μακροπρόθεσμων προοπτικών θα είναι μικρότερη από την προβλεπόμενη.
Όσον αφορά τις τράπεζες, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ο πιθανός αντίκτυπος στην ποιότητα του ενεργητικού τους από την αύξηση των χρεοκοπιών τονίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων τους, ενώ σημειώνει ότι θα χρειασθούν επιπλέον δράσεις, πέραν της πρόσφατης παράτασης του σχεδίου «Ηρακλής».
«Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνει πολλά μέτρα που μπορούν να προωθήσουν την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος μακροπρόθεσμα και θα απαιτήσουν γρήγορη και συνεχή υλοποίηση. Τα μέτρα του σχεδίου για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης μπορούν να συμβάλλουν πολύ στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», σημειώνει η έκθεση. Συνιστά, επίσης, τα μέτρα εισοδηματικής στήριξης να εστιάζουν σε ενεργητικά προγράμματα στην αγορά εργασία και την εκπαίδευση των εργαζομένων που θα συμβάλλουν να μην αυξηθεί η φτώχεια και η μακροπρόθεσμη ανεργία.
Σταϊκούρας: «Ψήφος εμπιστοσύνης»
Ως «ακόμα ένα σήμα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τις προβλέψεις που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ.
Πρόσθεσε δε, ότι οι προοπτικές αυτές «εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες για τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού, και ακόμα πιο δυναμικές για το 2022». Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2021 το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 3,8%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,4% και έναντι πρόβλεψης για μόλις 0,9% πριν από έξι μήνες. Ενώ, όσον αφορά στο 2022, προβλέπει ανάπτυξη ύψους 5%.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «με τις προβλέψεις αυτές, ο ΟΟΣΑ προστίθεται σε μια μακρά σειρά θεσμών, οίκων αξιολόγησης, τραπεζών και αναλυτών, που αναθεωρούν επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα, μέσα στο 2022, θα υπερκαλύψει τις απώλειες που κατέγραψε, εξαιτίας της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, πέρυσι στο ΑΕΠ της. Η έκθεση του διεθνούς Οργανισμού προβλέπει, επίσης, αποκλιμάκωση της ανεργίας, αύξηση των επενδύσεων και δημοσιονομική προσαρμογή μέσα από την ταχεία ανάκαμψη και ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας».
Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε, παράλληλα, ότι ο ΟΟΣΑ «επιπλέον, αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα των στοχευμένων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και επιβεβαιώνει ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει πολλά μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αύξησης της παραγωγικότητας, ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος».
Αύξηση 5,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος
Οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας είναι θετικές, αλλά τονίζει ότι δεν πρόκειται «για μία συνήθη ανάκαμψη». «Βλέπουμε με κάποια ανακούφιση τις οικονομικές προοπτικές να βελτιώνονται, αλλά με κάποια δυσφορία ότι αυτό γίνεται με έναν πολύ άνισο τρόπο», σημειώνει.
Ο Οργανισμός προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 5,8% φέτος και 4,4% το 2022, μία εντυπωσιακή άνοδος από τη συρρίκνωση 3,5% που σημειώθηκε πέρυσι. «Αν και η ανάκαμψη θα οδηγήσει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου στα προ της πανδημίας επίπεδα στα τέλη του 2022, αυτό κάθε άλλο παρά είναι αρκετό. Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να κινείται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την πορεία που διαγραφόταν πριν από την πανδημία και σε πάρα πολλές χώρες του ΟΟΣΑ τα βιοτικά επίπεδα στο τέλος του 2022 δεν θα είναι στα επίπεδα που προβλέπονταν πριν από την πανδημία», σημειώνει.
Την ταχύτερη ανάπτυξη από τις μεγάλες οικονομίες θα έχουν η Κίνα (8,5% φέτος και 5,8% το 2022) και οι ΗΠΑ (6,9% και 3,6%), ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπεται ανάπτυξη 4,3% και 4,4%, αντίστοιχα. Πολύ υψηλό προβλέπεται ότι θα είναι και φέτος το δημοσιονομικό έλλειμμα στις χώρες του ΟΟΣΑ (10,1% του ΑΕΠ έναντι 10,8% το 2020, ενώ για το 2022 προβλέπεται μείωση στο 6%). Η ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ αναμένεται να μειωθεί από το 7,1% πέρυσι στο 6,5% φέτος και στο 6% το 2022. Στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας συμβάλλει το παγκόσμιο εμπόριο, ο όγκος του οποίου αναμένεται να αυξηθεί 8,2% φέτος και 5,8% το 2022.
Πολλές χώρες, σημειώνει ο Οργανισμός, αντιμετωπίζουν καλύτερα τις νέες εξάρσεις του κορονοϊού, καθώς συνολικά έχουν δοθεί σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και έχει βελτιωθεί γρήγορα η παγκόσμια ικανότητα να κάνουν τεστ, να παράγουν και να διαχειρίζονται τα εμβόλια. Ωστόσο, σημειώνει ότι είναι πολύ ενοχλητικό πως δεν φτάνουν αρκετά εμβόλια στις αναδυόμενες οικονομίες και τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος. «Μία ένα εξασθένιση της ανάπτυξης λόγω του ιού θα είναι δυσκολότερο να απορροφηθεί, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της ακραίας φτώχειας και πιθανόν σε θέματα κρατικής χρηματοδότησης, αν οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανησυχήσουν», αναφέρει, προσθέτοντας ότι το παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος από τη διατήρηση κλειστών των συνόρων είναι μεγαλύτερο από το κόστος της ευρύτερης διάθεσης των εμβολίων όπως και των τεστ και ιατρικού υλικού στις χώρες αυτές. «Γενικότερα, ενόσω δεν θα έχει εμβολιαστεί η μεγάλη πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού, όλοι μας παραμένουμε ευάλωτοι στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων», προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.